Social Icons

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Τα 7 κτίρια της Αθήνας με τις ωραιότερες προσόψεις...






Συνήθως τα προσπερνάς πάνω στη βιασύνη σου κι όταν, επιτέλους, τα δεις αναρωτιέσαι αν ήταν πάντα εκεί και πώς είναι δυνατόν να μην είχες προσέξει τόση ομορφιά. 



Κτίρια με μεγάλη ιστορική σημασία, πολλές φορές βανδαλισμένα από graffiti και συνθήματα, που δεν παύουν όμως να αποτελούν σημαντικό κομμάτι αυτής της πόλης. Όλα αυτά τα κτίρια κρύβουν αμέτρητες ιστορίες και θησαυρούς που για να ανακαλύψεις θα πρέπει να διαβείς το κατώφλι τους. Μερικές φορές όμως μένεις να θαυμάζεις απλά την πρόσοψή τους όπως αναφέρει το http://www.tsemperlidou.gr.

1.     Εθνική Βιβλιοθήκη με την επιβλητική σκάλα που οδηγεί στο εσωτερικό της.
Με μία επιβλητική σκάλα που σε οδηγεί στο εσωτερικό του Μεγάρου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, δεν μπορείς να προσπεράσεις εύκολα αυτό το κτίριο. Στην πρόσοψή του είναι τοποθετημένος ο αδριάντας του Παναγή Βαλλιάνου και στον πρόδρομο, εκείνοι των αδερφών του, όλα έργα του Γεωργίου Μπονάνου. Ο λόγος που βρίσκονται εκεί, είναι γιατί οι ομογενείς επιχειρηματίες υπήρξαν και δωρητές στην ανοικοδόμηση του Μεγάρου, το οποίο βασίστηκε στα σχέδια του αρχιτέκτονα Theophil Hansen.
Πανεπιστημίου 32


2.     Εθνική Κτηματική Τράπεζα
Η εντυπωσιακή δρύινη πόρτα εξάπτει την φαντασία κάθε περαστικού. Το διώροφο νεοκλασικό κτίριο, το οποίο οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, απετέλεσε αρχικά την έδρα της Λαϊκής Τράπεζας. Το κτίριο δέχτηκε αρκετές μετατροπές στο πέρασμα των χρόνων κι αφού είχε περιέλθει στην Εθνική Κτηματική Τράπεζα, ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Καλλιγάς σχεδίασε μια λύση που περιλάμβανε τη διατήρηση και αποκατάσταση του κτίσματος στην αρχική του μορφή, αλλά ταυτόχρονα προχωρούσε στην προσθήκη ενός τελείως μοντέρνου πολυώροφου οικοδομήματος, στον ακάλυπτο χώρο πίσω από το νεοκλασικό.  Το 1998, η Εθνική Κτηματική Τράπεζα απορροφήθηκε πλήρως από την Εθνική Τράπεζα, στην οποία περιήλθε και το διπλό πλέον μέγαρο, το οποίο υπέστη νέες μετατροπές στην διατηρητέα πρόσοψη του.
Πανεπιστημίου 40

3.     Θέατρο Αθηνών
Περνώντας από τις οδούς Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου 8, συχνά ξεχνάς ότι εκεί υπάρχει ένα πραγματικό στολίδι, ένα θέατρο μισοκρυμμένο από τα δέντρα της Πανεπιστημίου. Το Θέατρο Αθηνών οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1930-1933, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Βασίλειου Τσαγρή, ο οποίος ήταν επηρεασμένος από την Art Nouveau και τη βιεννέζικη σχολή του Otto Wagner.  Πολλές παραστάσεις κι αμέτρητοι ηθοποιοί έχουν περάσει από εκεί. Αυτόν τον καιρό, μην χάσεις την παράσταση «Ο πουπουλένιος» σε σκηνοθεσία του Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν Μακντόνα με τους καταξιωμένους Έλληνες ηθοποιούς, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Νίκο Κουρή, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Γιώργο Πυρπασόπουλο.
Πανεπιστημίου & Βουκουρεστίου 8


4.     Μουσείο Μπενάκη
Στη γωνία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και της οδού Κουμπάρη βρίσκεται το εντυπωσιακό Μέγαρο του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο οικοδομήθηκε σε έξι διαδοχικές φάσεις. Μετά την αγορά του το 1910 από τον Εμμανουήλ Μπενάκη, το Μέγαρο αναμορφώθηκε ριζικά τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά και επεκτάθηκε, παίρνοντας περίπου τη σημερινή του μορφή, μέσα στο λεγόμενο πνεύμα “neo-antique”, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά. To 1930, στο πλαίσιο της μετατροπής του κτιρίου σε μουσείο, προστέθηκε μία νέα πτέρυγα, ενώ με΄τεπειτα έγιναν αρκετές επεκτάσεις στο πίσω μέρος του οικοπέδου, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα, με αποκορύφωμα τη μεγάλη πενταώροφη προσθήκη, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Σ. Καλλιγά.
Βας. Σοφίας & Κουμπάρη


5.     Ιταλική Πρεσβεία
Η Ιταλική πρεσβεία στη γωνία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και Σέκερη στεγάζεται σε ένα κτίριο με πολύ μεγάλη ιστορία. Η οικοδόμηση του έγινε το 1885 σε σχέδια του Ernst Ziller για λογαριασμό του Στέφανου Ψύχα. Η ιστορία συνεχίζεται με το γιο του βασιλιά Γεωργίου Α΄, πρίγκιπα Νικόλαο να αγοράζει το μέγαρο. Αφού προέβη σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, με σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, εγκαταστάθηκε εκεί το 1904 με τη σύζυγό του Ρωσίδα Μεγάλη Δούκισσα Ελένη. Αργότερα, μετά την έξωση της βασιλικής οικογένειας το 1923, το μέγαρο νοικιάστηκε και χρησιμοποιήθηκε ως παράρτημα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία». Λειτούργησε ως ένα μικρό πολυτελές ξενοδοχείο 60 δωματίων  με την ονομασία «Petit Palais» μέχρι και το 1933, ώσπου το 1953 εγκαταστάθηκε η Ιταλική Πρεσβεία, όπου στεγάζεται εκεί μέχρι σήμερα.
Βας. Σοφίας & Σέκερη


6.     Γαλλική Πρεσβεία
Στην ίδια λεωφόρο, συναντάμε τη Γαλλική Πρεσβεία, το μέγαρο της οποίας οικοδομήθηκε μεταξύ 1893-1895 με σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά. Αρχικός ιδιοκτήτης του υπήρξε ο Βρετανός επιχειρηματίας Κάρολος Μέρλιν, ο οποίος ζούσε στην Ελλάδα. Ο επιχειρηματίας το έκτισε με σκοπό  να το νοικιάσει στη Γαλλική Πρεσβεία, η οποία και στεγάστηκε εκεί το 1896. Τελικά, το 1914 κτίριο αγοράστηκε από το γαλλικό δημόσιο και πήρε την ονομασία Hôtel Merlin de Douai προς τιμήν του Γάλλου προγόνου του αρχικού ιδιοκτήτη.
Βας. Σοφίας 7

7.     Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
Αν έχεις όρεξη για βόλτα στο Λυκαβηττό, μην παραλείψεις να επισκεφθείς τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Το κτίριο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Σουηδίας 61, στη βορειοανατολική πλευρά του Λυκαβηττού, οικοδομήθηκε το 1923 από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Stewart Thompson. Ο αρχιτέκτονας, για το κτίριο της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών, ακολούθησε έναν όψιμο για την εποχή του αμιγή κλασικισμό.
Σουηδίας 61

Δεν υπάρχουν σχόλια: