Απο την Contessa,
Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει…Αν ήμουν πλούσιος….Αγαπιόμασταν…Απ’ το αεροπλάνο…Βραδιάζει….και τόσα άλλα δεκάδες, μοναδικά επιτυχημένα τραγούδια, πάνω από 300, που τους στίχους υπέγραψε και μας χάρισε η Σώτια Τσώτου .
Πολυγραφότατη, δημοσιογράφος, σεναριογράφος , στιχουργός , άφησε το προσωπικό της στίγμα στο κοινωνικό και ερωτικό τραγούδι που θα μείνει για πάντα ζωντανό μέσα από τις σπουδαίες συνεργασίες που είχε με εξίσου μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου.
Η Σώτια Τσώτου έφυγε από κοντά μας το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στα 69της χρόνια έχοντας παλέψει παλικαρίσια δυο χρόνια με τον καρκίνο ενώ η κηδεία της έγινε σήμερα στις 2:30 μ.μ στο Α’ Νεκροταφείο.
Γεννημένη στις 14 Μαΐου του ‘42 στη Λειβαδιά έζησε από τα 2 της χρόνια στην Αθήνα. Σπούδασε στην ελληνογαλλική σχολή του Αγίου Ιωσήφ «Saint Joseph» ενώ από τα 18 της χρόνια εργαζόταν ως δημοσιογράφος, παράλληλα με τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στις δραματικές σχολές του Πέλου Κατσέλη και του Κωστή Μηχαηλίδη.
Το ξημέρωμα της 21ης Απριλίου τη βρήκε στην εφημερίδα «Ελευθερία». Η χούντα διέκοψε αμέσως την έκδοση της εφημερίδας θέτοντας το τέλος της δημοσιογραφικής της καριέρας.
Τη μαύρη περίοδο της δικτατορίας συνελήφθη και κρατήθηκε πολλές φορές μια από τις οποίες εμπνεύστηκε τα τραγούδια που θα την έκαναν λίγους μήνες αργότερα γνωστή σαν στιχουργό: «Να 'τανε το '21» μια εμπορική επιτυχία που σημείωσε η συνεργασία της με τον Σταύρο Κουγιουμτζή και τον Γιώργο Νταλλάρα.
Καθοριστική ήταν η συνεργασία της με τον Κώστα Χατζή, η οποία του έδωσε τραγούδια διαμαρτυρίας κατά την διάρκεια της δικτατορίας όπως και με το Δώρο Γεωργιάδη, με τον οποίο συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1972 παίρνοντας το 1ο βραβείο με το τραγούδι «Αν ήμουν πλούσιος».
Με τραγούδι ‘’ Σωκράτη εσύ σουπερ στάρ’’ που ερμήνευσε η Ελπίδα και η Σώτια Τσώτου υπέγραψε τους στίχους ήταν η συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision το 1979, σταθμός βέβαια στην καριέρα της θεωρούνταν οι δυο δίσκοι με το Στέλιο Καζαντζίδη και το γνωστό τραγούδι ‘’Βραδιάζει’’.
Στο Ζουμ, αρχές της δεκαετίας του ΄80, η Μαρινέλλα ανέβασε ένα μουσικό υπερθέαμα σε στίχους της Σώτιας Τσώτου και μουσική του Δώρου Γεωργιάδη με τον τίτλο «Εικόνες».
Τα Χριστούγεννα του 1990, στο εορταστικό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 που παρουσίασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, έγραψε την μια από τις τέσσερις αυτοτελείς χριστουγεννιάτικες ιστορίες με τον τίτλο «Ο τέταρτος μάγος». Την επόμενη χρονιά, στο ίδιο κανάλι, προβλήθηκε το σήριαλ της «Φάκελος Αμαζών» με το Γρηγόρη Βαλτινό. Το 1999, στο θέατρο Αθηνά παρουσιάστηκε το έργο της «Παραμονές του 2000» σε μουσική του Κώστα Χατζή.
Το 2007, στην τηλεοπτική σειρά του ALPHA «Για την καρδιά ενός αγγέλου», έγραψε το τραγούδι των τίτλων τέλους «άσπρα φορώ όταν πενθώ» που ερμηνεύει ο Δημήτρης Μητροπάνος, σε μουσική Χρήστου Παπαδόπουλου.
, μια δημιουργός ταγμένη κατά της λαϊκής αδικίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου