Απο την Χριστινα Αλαμάνου,
Για ένα ονειρεμένο Σαββατοκύριακο, μια εξόρμηση με ρομαντική διάθεση, τέσσερις ώρες μακριά από την Αθήνα αξίζει να ταξιδέψετε μέχρι τη Λακωνική γη για να ανταμώσετε τη κυρά της θάλασσας, το βράχο που τραγουδήθηκε και υμνήθηκε όσο κανένας, το νησί ή τη χερσόνησο που σε πηγαίνει σε άλλες εποχές… και εσύ μέσα σε λίγες ώρες νιώθεις ότι αλλάζεις σύμπαν!
Σαν χέρι που σου απλώνεται όταν φτάνεις, σαν παλάμη που σε καλεί να τη διαβάσεις, σε ταξιδεύει στην ιστορία της και εσύ βλέπεις τις εικόνες που ποτέ δεν έζησες να περνούν από μπροστά σου. Αυτή είναι η Μονεμβασιά!
Βυζαντινοί αυτοκράτορες έστησαν τους θρόνους τους εδώ, Δούκες σουλατσάρανε στους πύργους , κουρσάροι και πειρατές την ποθούσαν πολεμώντας για αυτή, Ιππότες με πανοπλίες πέρασαν τη κεντρική πύλη δίπλα σε άλογα που χλιμίντριζαν στα λιθόστρωτα καλντερίμια , Πυργοδέσποινες έζησαν έρωτες και Έμποροι έφευγαν φορτωμένοι με πραμάτειες από τη καστροπολιτεία.
Η Μονεμβασιά ζει ακίνητη σε βάθος αιώνων, κοιτάει μπροστά περήφανα, προχωράει και ας είναι πετρωμένη, ‘’ασβεστωμένη στο φεραγγόφωτο’’…‘’ ήταν θεριό που κείτουνταν στη θάλασσα’’ γράφει ο ποιητής… Μόλις περάσετε την πύλη της εισόδου, θα συναντήσετε στα αριστερά σας το σπίτι όπου γεννήθηκε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Γιάννης Ρίτσος.
Το Γιβραλτάρ της Ανατολής, η Μαλβάζια για τους Ενετούς, Βαρούσι για τους Αρβανίτες, Μπενεφόρε για τους Άραβες, Μενεξέ Καλεσί για τους Τούρκους σε προκαλεί να την περπατήσεις, να τη ζήσεις, να την νιώσεις με όλες σου τις αισθήσεις σου. Θυμάρι, ρίγανη και φασκόμηλο είναι οι πρώτες μυρωδιές που νιώθεις όταν περνάς τα καλντερίμια ενώ τα πέταλα από τα γαϊδούρια και μουλάρια αντηχούν πάνω στα λιθόστρωτα μονοπάτια.
Πήρε το όνομά της από τη «μόνην εμβασίαν», δηλαδή τη μοναδική γέφυρα που την ένωνε με την αντικρινή στεριά.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ευρύτερη περιοχή κατοικούνταν εδώ και 8.000 χρόνια. Ο βράχος-νησί, πάνω στον οποίο χτίστηκε η πόλη, δημιουργήθηκε το 375 μ.Χ., από ένα φοβερό σεισμό που μετέτρεψε τη Μονεμβασιά σε νησί. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η συγκυρία βοήθησε τη Μονεμβασιά.
Ο βράχος έγινε απροσπέλαστος, ενώθηκε με την απέναντι στεριά με κινητή γέφυρα, οχυρώθηκε και κανείς δεν κατάφερε να την εκπορθήσει.
Πέτρα ξύλο και κεραμίδι είναι τα υλικά που κυριαρχούν δημιουργώντας ένα εκτυφλωτικό χρώμα. Σήμερα στον βράχο συνυπάρχουν δύο κόσμοι: Η “κάτω πόλη” που είναι κτισμένη δίπλα στην θάλασσα, στην νοτιοανατολική πλευρά του Βράχου, με συντηρημένα και αναπαλαιωμένα κτίσματα από μια μοναδική ελληνική αρχιτεκτονική πνιγμένη στο Αιγαιοπελαγίτικο άρωμα και πλημμυρισμένη με το νανούρισμα της θάλασσας.
Σκαρφαλώστε στην κορφή, 300 μέτρα πιο ψηλά από τη θάλασσα, εκεί θα δείτε το κτίσμα που δεν έχει ερειπωθεί , η εκκλησία της Αγίας Σοφίας πιστό αντίγραφο της αντίστοιχης στην Κωνσταντινούπολη, κτίστηκε το 12 αιώνα ενώ η γραπτή και προφορική παράδοση τη συνδέει με τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β Παλαιολόγο και ήταν αφιερωμένη αρχικά στην Παναγία Οδηγήτρια.. είναι σταυροειδής οκταγωνικός, ένας από τους ελάχιστους που υπάρχουν στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρη ότι θα μαγευτείτε από αυτό που ο χώρος αντανακλά, σας πληροφορώ ότι σε αυτή την εκκλησιά προσευχήθηκαν αυτοκράτορες και πολέμαρχοι.
Το ανέβασμα στη “Άνω Πόλη” γίνεται περπατώντας, ένα απόρθητο φυσικό οχυρό, είναι κτισμένη στην πάνω πλευρά του βράχου, με θέα το πέλαγος. Πάρτε βαθιές ανάσες και θαυμάστε τη!
Από εκεί ψηλά στα Νότια βλέπεις το μεγάλο φίδι, που λένε οι ναυτικοί , ο Κάβο Μαλιάς (Άκρα Μαλέα), λίγο πιο εκεί θα δεις τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο. Στα Ανατολικά απλώνεται το Μυρτώο πέλαγος ως την Μήλο και την Κίμωλο.
Ο Ναός της Παναγίας Χρυσαφίτισσας είναι στην άλλη άκρη της πόλης. Χρονολογείται από την περίοδο 1540-1690. Δώστε σημασία στη καμπάνα του, κρέμεται από μια ακακία! Εκεί κοντά βρίσκεται και ο μεγαλύτερος Ναός του Αγίου Νικολάου, που ανεγέρθηκε το 1703. Προχωρώντας λίγα μέτρα αριστερά από το τείχος θα συναντήσετε το μητροπολιτικό ναό της Μονεμβασιάς, τον Ελκόμενο Χριστό. Τον έχτισε ο Ανδρόνικος ΒΔ Παλαιολόγος το 13ο αιώνα. Γενικότερα στη Μονεμβασία θα δείτε πολλές εκκλησίες… σύνολο 40!
Τον 13ο αιώνα η Μονεμβασιά έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο χάρη στο περίφημο κρασί της, τη Malvasia, κρασί άριστης ποιότητας που το πουλούσαν στις αγορές όλης της Μεσογείου.
Τι χρειάζεστε για την εξόρμηση
Χαμηλά παπούτσια, με λάστιχο κατά προτίμηση για να μη σκουντουφλάτε ή γλιστράτε στα πέτρινα μονοπάτια της Μονεμβασιάς είναι κάτι που επιβάλλεται να γνωρίζετε για να βάλετε στη βαλίτσα του weekend.
Πολύτιμο αξεσουάρ επίσης είναι ένας μικρός φακός, το οποίο και θα χρειαστείτε το βράδυ που θα μείνετε στο κάστρο καθώς το ημίφως δε θα σας βοηθήσει και πολύ παρόλο που είναι romantic!
Που θα μείνετε
Η Ισαβέλλα ή Ιζαμπώ των Βιλλαρδουίνων είναι η πριγκίπισσα που ενέπνευσε το πιο κλασσικό από τα μυθιστορήματα του λογοτέχνη και δοκιμιογράφου Άγγελου Τερζάκη. Το όνομα και μόνο είναι ένα ταξίδι στα βάθη των αιώνων και έτσι η γλυκιά πυργοδέσποινα του Ξενώνα ΙΖΑΜΠΩ, Μαίρη Παπαδάκη που βρίσκεται πίσω από αυτό το κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής αλλά και της καλόκαρδης φιλοξενίας δημιούργησε ένα μικρό παράδεισο μέσα στον κάστρο με αισθητική ευαισθησία.
Ένας καταπληκτικός ξενώνας που τα έχει όλα! Χτισμένος με γούστο και μεράκι θα σας προσφέρει γαλήνη και χαλάρωση καθώς όλα τα δωμάτια έχουν θέα στη Μονεμβασιά και στη θάλασσα, είναι με χτιστά κρεβάτια και κουκλίστικη διακόσμηση. Είναι must επιλογή για τη διαμονή σας και να έχετε υπ΄όψιν σας ότι εκεί έχω συναντήσει και πολλούς Celebrities να διανυκτερεύουν!
Ζητήστε από τη Μαίρη να σας πει την ιστορία της πριγκίπισσας!
Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και φωτογραφίες επισκεφθείτε
Τηλ - Φαξ: +30 27320 61443
Φαγητό και Αγορές
Τα μεσημέρια τσουγκρίστε τα ποτήρια σας με το τσίπουρο στις ταβέρνες μέσα στο κάστρο και να γευτείτε τα πετρομπάρμπουνα που τα ψαρεύουν οι ντόπιοι ψαράδες, ζυμωτό ψωμί και εξαιρετικό λάδι συνθέτουν ένα από τα νοστιμότερα γεύματα στη Μονεμβασιά.
Μετάβαση
Η Μονεμβασιά απέχει95 χλμ. από τη Σπάρτη και 320 χλμ. από την Αθήνα. ΚΤΕΛ Λακωνίας: Τηλ. 27310-26485.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Μονεμβασιάς: 27320-61222
Λιμεναρχείο: 27320-61266
Αγροτικό Ιατρείο: 27320-61204
Αστυνομία: 27320-61210
Τοπικό φαγητό, που θα το βρείτε σε αρκετές ταβέρνες της Μονεμβασιάς είναι οι γκόγκες, χειροποίητα ζυμαρικά που τα σερβίρουν με καυτό βούτυρο και μυζήθρα. Για να πιείτε το καφεδάκι σας παραδοσιακά… συνιστώ το ‘’Ενετικό’’. Είναι το πρώτο που συναντάς καθώς μπαίνεις στο κάστρο. Εάν έχει καλό καιρό βγείτε στη βεράντα, θα μαγευτείτε από την απίστευτη θέα!
Μην ξεχάσετε πριν φύγετε να πάρετε σαμουσάδες και αμυγδαλωτά από το «Μορέως Ήδιστα’’ Ξέρουν να τα φτιάχνουν και μάλιστα καλά! τοπικά προϊόντα, μέλι, κρασί, λάδι, μαρμελάδες, γλυκά κ.λπ. http://www.monemvasiaonline.gr/?id=37
Η Μονεμβασιά απέχει
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Μονεμβασιάς: 27320-61222
Λιμεναρχείο: 27320-61266
Αγροτικό Ιατρείο: 27320-61204
Αστυνομία: 27320-61210
Ζητήστε τις φοβερές χορτόπιτες και σαΐτια , μικρές χορτόπιτες, φτιαγμένες με ένα φύλλο ζυμάρι και που περικλείει τα χόρτα και τα αρωματικά και ψήνεται στην πλάκα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου