Social Icons

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Εμφανίστηκε ξανά η μυστηριώδης Βασίλισσα Νεφερτίτη




Το όνομά της σημαίνει «έφτασε η όμορφη» και οι επιστήμονες πιστεύουν πως καταγόταν από τη Μεσοποταμία. Έγινε ευρύτερα γνωστή εξαιτίας της προτομής - που βρίσκεται τώρα στο Neues Museum του Βερολίνου - η οποία είναι ένα από τα έργα τέχνης της αρχαίας Αιγύπτου με τα περισσότερα αντίγραφα.

Η Νεφερτίτη (περίπου 1370 - 1330 π.Χ.) ήταν σύζυγος του φαραώ Ακενατών που το αρχικό του όνομα ήταν Αμενόφης Δ΄ και το άλλαξε προς τιμήν της λατρείας του Θεού Ατόν. Η Νεφερτίτη και ο σύζυγός της ήταν γνωστοί για το ότι εισήγαγαν το μονοθεϊσμό στην αιγυπτιακή θρησκεία. Πίστευαν μόνο στον θεό Ατόν (Άθωνα).
Ο ξαφνικός θάνατός της σε νεαρή ηλικία παραμένει άλυτο μυστήριο....


Τι συνέβη όμως πριν λίγες ημέρες στο τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών;
Σύμφωνα με σαρώσεις υψηλής ανάλυσης  ο τάφος του φαραώ Τουταγχαμών περιλαμβάνει διόδους προς δύο «κρυφές» αίθουσες, στη μία από τις οποίες ο Βρετανός αρχαιολόγος Νίκολας Ριβς πιστεύει ότι είναι θαμμένη η βασίλισσα Νεφερτίτη.

Αν αποδεχτεί ότι κάποια από αυτές τις αίθουσες είναι η τελευταία κατοικία της διασημότερης βασίλισσας της αρχαίας Αιγύπτου, τότε θα πρόκειται για τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Νίκολας Ριβς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου  που παραχώρησε στο Κάιρο ,  ότι πιστεύει πως το μαυσωλείο του Τουταγχαμών αρχικά προοριζόταν για τη Νεφερτίτη. Οι αιγυπτιολόγοι θεωρούν ότι η βασίλισσα ήταν μητριά του έφηβου φαραώ και ότι συνεχίζει εδώ και 3.000 χρόνια τον αιώνιο ύπνο της, κρυμμένη πίσω από έναν τοίχο. «Θα ήταν η σημαντικότερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα», είπε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μαχμούντ αλ Νταμάτι, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Το μυστήριο του Τουταγχαμών….

Ο Τουταγχαμών πέθανε γύρω στα 1.323 π.Χ. Ο ασύλητος τάφος του, με την περίφημη χρυσή νεκρική μάσκα, βρέθηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ. Οι ειδικοί ανέκαθεν προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί ο τάφος του ήταν μικρότερος από των άλλων φαραώ και γιατί το σχήμα του ταίριαζε περισσότερο με εκείνο των τάφων των βασιλισσών της αρχαίας Αιγύπτου.

Οι αιγυπτιολόγοι εκφράζουν αμφιβολίες για το πού ενταφιάστηκε η Νεφερτίτη όταν πέθανε. Για πολλά χρόνια πίστευαν ότι πέθανε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του συζύγου της, κάτι που θα σήμαινε ότι η ταφή της έγινε στην Αμάρνα, εκεί δηλαδή όπου βρέθηκε η πασίγνωστη προτομή της το 1912.

Πρόσφατα, όμως, οι περισσότεροι αρχαιολόγοι, συμπεριλαμβανομένου και του Ριβς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έζησε περισσότερο από τον Ακενατόν (ή Αμένοφις Δ΄) αλλά μετά τον θάνατό του άλλαξε το όνομά της σε Νεφερνεφερουατέν και ίσως να κυβέρνησε για μικρό διάστημα την Αίγυπτο.

Ο Νίκολας Ριβς πιστεύει ότι ο ένας από τους κρυφούς θαλάμους είναι ένας αποθηκευτικός χώρος ενώ ο άλλος ίσως να περιέχει τα λείψανα της βασίλισσας. Άλλοι αρχαιολόγοι πάντως κρατούν πολύ επιφυλακτική στάση γιατί οι αποδείξεις είναι ελάχιστες και γιατί πιστεύουν ότι η μούμια της Νεφερτίτης έχει βρεθεί από το 1898 και φυλάσσεται στο Αιγυπτιολογικό Μουσείο.
Δείτε το βίντεο: 



Δεν υπάρχουν σχόλια: