Social Icons

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Αριστοτέλης Ωνάσης: Μια φορά και έναν καιρό, ήταν ένας άνδρας που τον έλεγαν...







Γράφει η  Χριστίνα Αλαμάνου

Μια ζωή σαν παραμύθι, που είχε όμως κακό τέλος…

Αγαπούσε να φοράει πάντα γυαλιά, τις περισσότερες φορές με μαύρο σκελετό. Ίσως γιατί δεν ήθελε να βλέπουν το βλέμμα του, που πάντα ΄΄μιλούσε΄΄ πριν ακόμα αρθρώσει μία του λέξη.  Φρόντιζε τα μαλλιά του, είχε αδυναμία στη χωρίστρα του, αγαπούσε τα μεταξωτά λευκά πουκάμισα του, στα πανάκριβα κουστούμια του, συνήθως στις αποχρώσεις του γκρι και του μπλε . Το φετίχ του όμως ήταν το μαντίλι του. Το κάρφωνε γρήγορα και νευρικά τη τελευταία στιγμή και ήταν κεντημένο με το μονόγραμμα του.


Η μόνη πραγματική του πολυτέλεια ήταν να βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση. Υπήρξε γενναιόδωρος, ευέξαπτος, καυστικός, ισχυρογνώμων, καβγατζής, γλεντζές,  λάτρης του ωραίου φύλου, παθιασμένος με τη λεπτομέρεια, εφευρετικός , παρορμητικός, ικανός να λερώνει και τα πιο κρίσιμα επιχειρηματικά συμβόλαια με ζουμί από πορτοκάλια. 


Από τους ανταγωνιστές του χαρακτηρίστηκε ‘’ως απεχθής’’ από αυτούς που τον λάτρεψαν ήταν ο ‘’υπέροχος κύριος Ωνάσης ’’ ο προσωπικός τους Θεός,  ο άνθρωπος που ακουμπούσαν πάνω του για κάθε πρόβλημά τους,  ήταν αυτός που κρατούσε πάντα και σε όλα ένα χρυσό άσσο στο μανίκι του.


Η ζωή του θα μπορούσε να εμπνεύσει ένα σύγχρονο Όμηρο…
Όταν εκείνος εγκατέλειπε την φλεγόμενη Σμύρνη το ’22 , μόλις στα 16του χρόνια, ένιωθε σαν τον κόμη Μοντεκρίστο. Ονειρεύτηκε να βρει ένα θησαυρό αμύθητης αξίας και να επιστρέψει παντοδύναμος για να εκδικηθεί αυτούς που τον ξερίζωσαν από τόπο του, που του απαγόρευσαν να πηγαίνει στο τάφο της αγαπημένης του μητέρας Πηνελόπης,  έδιωξαν  τον ίδιον, τις αδελφές του (Αρτεμις, Καλλιρόη και Μερόπη)  τον πατέρα του Σωκράτη, κρέμασαν τον θείο του τον Αλέξανδρο , σκότωσαν Έλληνες και έκαψαν τα σπίτια τους. Ήταν το παιδί που τα είχε όλα και ξαφνικά έχασε τα πάντα μέσα σε λίγες ώρες. 

Τα μόνα εφόδια που του είχαν απομείνει ήταν οι γνώσεις που είχε αποκτήσει πηγαίνοντας στα καλύτερα σχολεία, οι τέσσερις γλώσσες που μιλούσε άπταιστα(Ισπανικά, Τουρκικά, Αγγλικά και Ελληνικά),  το κοφτερό του μυαλό αλλά και το καράβι που πρόλαβε να φύγει ναυλωμένο με καπνά και προπληρωμένο από Άγγλους με λεφτά κατατεθειμένα σε τράπεζα της Αγγλίας.

Ο δικός του θησαυρός ήρθε μερικά χρόνια αργότερα,  όταν τελικά  δημιούργησε μια τέτοια αυτοκρατορία που είδε μπροστά του να υποκλίνονται οι  πιο δυνατοί της γης.  Ηγέτες κρατών, πολιτικοί, πρίγκιπες, καλλιτέχνες επιζητούσαν τη συντροφιά του αλλά και τα λεφτά  του.




Μένει για λίγο καιρό στην Ελλάδα και τέλη Αυγούστου του 1923, μπαρκάρει για τη μακρινή  Αργεντινή. Στη τσέπη του έχει  μόνο 100 δολάρια. Οι πρώτες του μέρες στο Μπουένος Άιρες ήταν τραγικές. Ο ίδιος όμως δεν το έβαζε κάτω. Δούλευε το πρωί ως λιμενεργάτης,  το απόγευμα πλύστης  και το βράδυ νυχτοφύλακας. 


Μια Βρετανική τηλεφωνική εταιρία στην Αργεντινή τον προσλαμβάνει ως νυκτερινό τηλεφωνητή. Η εργασία του τον βοηθάει να αποσπά χρήσιμες πληροφορίες,  κρυφακούγοντας  συνομιλίες άλλων. Αποφασίζει να τις αξιοποιήσει καταλλήλως και μέσα σε λίγο καιρό γνωρίζεται με πρόσωπα κλειδιά του εμπορίου. Ιδρύει μια μικρή επιχείρηση εισαγωγής καπνού και κατασκευής σιγαρέτων. Κάνει μόνος του το μάρκετινγκ , πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή, πετώντας άδεια πακέτα τσιγάρων σε πολυσύχναστους δρόμους του Μπουένος Άιρες.

Με την βοήθεια του πατέρα του εισαγάγει καπνό από την Τουρκία δημιουργώντας ελαφρά τσιγάρα, τυλιγμένα με ροζ φίλτρο, ένα προϊόν ειδικά φτιαγμένο   για γυναίκες.  Το σχέδιο του θα έχει αποτέλεσμα και θα του φέρει τα πρώτα του χρήματα. 
Ένα από τα ταλέντα του ήταν να διαβλέπει τα ‘’κενά νόμου’’ και να εφευρίσκει τρόπους για να πλουτίζει. Όπου οι νομοθεσίες δεν άφηναν κενά, τότε εκείνος απλώς τις παρέβαινε .

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 απέκτησε τα πρώτα πλοία φτάνοντας κάποια στιγμή να έχει ολόκληρο στόλο φαλαινοθηρικών σε μια εποχή που το λίπος του κήτους είχε τεράστια ζήτηση από τις βιομηχανίες καλλυντικών. Η διαβόητη συμφωνία του με τους Σαουδάραβες Βασιλείς για τη μεταφορά του αργού πετρελαίου της χώρας προς τη Δύση τον έφερε στη κορυφή της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας.


Το 1928 ο Ωνάσης κερδίζει περισσότερα από ένα εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Με την ευρηματικότητα του και την επιχειρηματική του τόλμη διαμόρφωσε πολλούς σύγχρονους κανόνες του διεθνούς εμπορίου και αρκετές από τις καινοτομίες που εισήγαγε διδάσκονται σήμερα στα πανεπιστήμια.
Ένα από τα ταλέντα του ήταν να διαβλέπει τα ‘’κενά νόμου’’ και να εφευρίσκει τρόπους για να πλουτίζει. Όπου οι νομοθεσίες δεν άφηναν κενά, τότε εκείνος απλώς τις παρέβαινε .


Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 απέκτησε τα πρώτα πλοία φτάνοντας κάποια στιγμή να έχει ολόκληρο στόλο φαλαινοθηρικών σε μια εποχή που το λίπος του κήτους είχε τεράστια ζήτηση από τις βιομηχανίες καλλυντικών. Η διαβόητη συμφωνία του με τους Σαουδάραβες Βασιλείς για τη μεταφορά του αργού πετρελαίου της χώρας προς τη Δύση τον έφερε στη κορυφή της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας.

Το 1928 ο Ωνάσης κερδίζει περισσότερα από ένα εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Με την ευρηματικότητα του και την επιχειρηματική του τόλμη διαμόρφωσε πολλούς σύγχρονους κανόνες του διεθνούς εμπορίου και αρκετές από τις καινοτομίες που εισήγαγε διδάσκονται σήμερα στα πανεπιστήμια.


Η κόρη του Έλληνα εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού,  Αθηνά (Τίνα), γίνεται γυναίκα του το 1946 με ορθόδοξο γάμο στη Νέα Υόρκη και κουμπάρο τον εφοπλιστή Εμπειρίκο. Από τον γάμο του ο Αριστοτέλης απέκτησε δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα.

Το 1953, έχοντας ως έδρα του το Μόντε Κάρλο, κατάφερε να έχει όλο το Μονακό δικό του, ενώ οι  παρέες του κάθε βράδυ απαρτίζονται από  πρίγκιπες, δισεκατομμυριούχους και  σταρ του Χόλιγουντ.


Ο Ωνάσης όταν η Γκρέϊς Κέλλυ έφθασε στο Μονακό, το 1956, για το Ρενιέ, πλημμύρισε το λιμάνι με λουλούδια από χιλιάδες άσπρα και κόκκινα γαρύφαλλα. Το 1953 σχεδόν όλο το Μονακό ήταν δικό του. Την ίδια χρονιά βάφτισε στο Αμβούργο το μεγαλύτερο τάνκερ του κόσμου με το όνομα Τίνα Ωνάση. Ωστόσο, οι σχέσεις με τη σύζυγό του δεν ήταν ιδανικές...

Η Κυανή Ακτή παραμένει η βάση της δράσης του για πολλά χρόνια και εκείνος διοικεί από τη γέφυρα του μυθικού γιώτ. . Η μεγαλόπρεπης θαλαμηγός του «Χριστίνα» μέχρι το 1953 ήταν ένα καναδικό ψυγείο, 322 ποδών και άξιζε 5 εκατομμύρια δολάρια. Μετά τη μετατροπή του όμως σε ιδιωτικό γιώτ είχε πάνω του όλη τη μοντέρνα τεχνολογία. Ραντάρ, τηλέφωνο με 42 γραμμές, τέλεξ, κλιματισμό και θερμαινόμενη πισίνα που ο πυθμένας της υψωνόταν μέχρι το κατάστρωμα για να γίνεται πίστα χορού.


Ο Έλληνας μεγιστάνας ένοιωθε ευτυχισμένος όταν βρισκόταν πάνω στην θαλαμηγό του. Το ‘’Χριστίνα’’ είχε μήκος 100μ. Η δική του σουίτα είχε 4 δωμάτια, με μπανιέρα από μπλε μάρμαρο Σιένα, απομίμηση από Μινωικό Ανάκτορο.

Οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι με βενετσιάνικους καθρέφτες. Στο σκάφος υπήρχαν άλλες 9 σουίτες, κάθε μια με το όνομα ενός ελληνικού νησιού. Μια από αυτές λεγόταν «Ρόδος», ενώ η «Ιθάκη» ήταν για τους πιο εκλεκτούς επιβάτες. Το τζάκι της θαλαμηγού είχε λάπις λαζούλι, οι χειρολαβές στο μπαρ ήταν από δόντια φάλαινας με σκαλισμένες σκηνές από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Το δέρμα στα σκαμπό του μπαρ ήταν φτιαγμένα από το δέρμα πέους φάλαινας. Υπήρχαν σπάνιες εικόνες κι η σκάλα είχε μαρμάρινες χειρολαβές. Οι βρύσες στα μπάνια ήταν χρυσές.

Το 1957 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον προτρέπει να αγοράσει τη μικρή επιζήμια αεροπορική εταιρία Τ.Α.Ε. Ο Ωνάσης την απέκτησε πληρώνοντας  2.000.000 δολάρια και ένα κρύο ανοιξιάτικο πρωινό,  οι επιβάτες για Θεσσαλονίκη κοιτούν έκπληκτοι ένα αεροσκάφος να τους περιμένει με κύκλους και χρώματα αποτυπωμένα στο φτερό. 


‘’Πρέπει να είμαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης Εθνικού αερομεταφορέα στο κόσμο’’ συνήθιζε να λέει στους συνεργάτες του. Με απλά βήματα κατάφερε η Ολυμπιακή να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο. Ο Ωνάσης φρόντιζε ώστε όλοι οι φιλοξενούμενοι στο ‘’Σκορπιό’’ ή στο ‘’Χριστίνα’’ να φτάνουν πετώντας με Ολυμπιακή και όταν κατέβαιναν από το αεροσκάφος έβαζε φωτογράφους να τους φωτογραφίζουν με φόντο το σήμα της εταιρίας. Αντέγραψε τον κανονισμό εργασίας της εταιρίας Swissair, έντυσε τις αεροσυνοδούς με στολές της Κοκό Σανέλ, και σέρβιρε τους επιβάτες της πρώτης θέσης με επίχρυσα μαχαιροπίρουνα.  

Το 1958 με αφετηρία το Μόντε Κάρλο και προορισμό την Κωνσταντινούπολη, άλλη μια κρουαζιέρα ξεκινάει. Αυτή τη φορά η επιβάτης του ‘’Χριστίνα’’ είναι η πιο ξακουστή Ντίβα της Όπερας, η Μαρία Κάλλας.  Η γνωριμία μαζί της κατέληξε γρήγορα σε φλογερό έρωτα, όχι όμως και σε γάμο. Η σχέση τους κράτησε μια ολόκληρη δεκαετία. 


Λίγο αργότερα, το 1963 ο Αριστοτέλης Ωνάσης γίνεται ιδιοκτήτης ενός νησιού.  Αγοράζει τον Σκορπιό , ένα νησάκι στο Ιόνιο, το οποίο μετέβαλε σε θερινή διαμονή του.
Τον Οκτώβριο του 1963 στη θαλαμηγό Χριστίνα επιβιβάζονται η Λη Ράτζιβιλ μαζί με την αδελφή της και πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι ή αλλιώς.. Τζάκη. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γνώριζε προσωπικά τον Τζον Κένετι αρκετά χρόνια πριν και ο ίδιος τον είχε συστήσει στον τότε γερουσιαστή της Μασαχουσέτης στον Τσόρτσιλ ως έναν ικανό πολιτικό που είχε τα προσόντα να εξελιχθεί σε πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, ημέρα της δολοφονίας του Κένεντι, ο Ωνάσης βρισκόταν στο Αμβούργο. Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός και μετά, έφτασε πρώτος στην Ουάσιγκτον με το ιδιωτικό του αεροπλάνο, πριν προλάβει καλά καλά να αλλάξει η Τζάκι Κένεντι το περίφημο ροζ ταγιέρ Coco Chanel που είχε λερωθεί με το αίμα του προέδρου.    
Πέντε χρόνια μετά , ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε για δεύτερη φορά στη ζωή του. Στο μικρό παρεκκλήσι του Σκορπιού η διάσημη χήρα όλων των εποχών,  Τζάκι ντύνεται νύφη στις 20 Οκτωβρίου του 1968. Η νύφη φορούσε ένα κομψό λιτό μπεζ νυφικό και ο γαμπρός ένα ωραίο σκούρο μπλε κουστούμι. Η βροχή που έπεφτε εκείνη την ημέρα θεωρήθηκε από όλους …ευλογία. 

Από τη ζωή του Έλληνα μεγιστάνα πέρασαν κατά καιρούς πολλές ακόμα διάσημες γυναίκες, όπως η Τζεραλίν Σπερκλς, η βαθύπλουτη κληρονόμος περιουσίας ζάχαρης που θεωρείτο η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο. Η Μερλίν Μορνόε,  η Εύα Περόν, η Γκλόρια Σουανσόν , η Γκρέτα Γκάρμπο ήταν κάποιες από τις γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του μεγάλου μεγιστάνα. 

Μία από τις ατάκες του που έχουν μείνει στην ιστορία ήταν όταν θέλησε να περιγράψει το πρώτο πρωί που ξύπνησαν μαζί και η Περόν του ζήτησε κάποιες χιλιάδες δολάρια για φιλανθρωπίες… «Ήταν η ακριβότερη ομελέτα που έφαγα ποτέ» δήλωσε αργότερα ο Ωνάσης.
Η ζωή του Έλληνα Κροίσου άλλαξε οριστικά από το ξημέρωμα της ημέρας 22 Ιανουάριου του 1973. Το αεροσκάφος paggio που οδηγούσε ο μονάκριβος γιος του Αλέξανδρος μαζί με άλλους δύο πιλότους συντρίβεται λίγο μετά την απογείωση.  

Ο γιος του Αριστοτέλη, τραυματίζεται σοβαρά, οι άνθρωποι που τον τράβηξαν από τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους, με δυσκολία αναγνώριζαν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Το μόνο στοιχείο αναγνώρισης ήταν τα αρχικά που ήταν ραμμένα στο πουκάμισο του ‘’Aso, Alexander Sokrates Onassis’’. Τα αρχικά ‘’ΑΣΩ’’ ήταν για τον Αριστοτέλη ο γιος του,  το καμάρι του, ο κρυφός του άσσος.  

Τα σοβαρά τραύματα στον εγκέφαλο του μοναχογιού του, οδήγησαν τον Ωνάση να δώσει την συγκατάθεσή του στους γιατρούς να του αφαιρέσουν  τη μηχανική υποστήριξη που έως εκείνη τη στιγμή κράταγε τον Αλέξανδρο στην ζωή.

Είναι η στιγμή που ο άλλοτε ισχυρός άνδρας βρίσκεται αντιμέτωπος με την ματαιότητα της ζωή του. Είναι η στιγμή που τίποτα πλέον δεν τον γεμίζει… Όλα ξαφνικά μοιάζουν μάταια στα μάτια του.

Προσβεβλημένος από μυασθένεια Gravis , αποσύρθηκε στο ιδιωτικό του νησί, στο Σκορπιό. Οι μέρες περνούσαν και η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευε. Στενοί του συνεργάτες έχουν δηλώσει ότι κατέβαλε προσπάθειες μέχρι τις τελευταίες του στιγμές να κρατήσει ανοιχτά τα βλέφαρα των ματιών του και μάλιστα στη τελευταία συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει αναγκάστηκε να στερεώσει τα βλέφαρά του με σελοτέιπ προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτά τα μάτια του. 

Στις 15 Μαρτίου του 1975, αφήνει την τελευταία του πνοή  στο Αμερικάνικο Νοσοκομείο του Παρισιού, με τους καλύτερους γιατρούς του κόσμου να σηκώνουν τα χέρια ψηλά μπροστά στην ασθένειά του.




Οι πιο μεγάλες ατάκες του που έμειναν στην ιστορία:
«Για να δείχνεις επιτυχημένος, συνέχισε να είσαι μαυρισμένος, να ζεις σε ένα κομψό κτίριο (ακόμα κι αν είσαι στο υπόγειο), να σε βλέπουν σε κομψά εστιατόρια (ακόμα κι αν παραγγέλνεις μόλις ένα ποτό) και αν δανείζεσαι, να το κάνεις μόνο για μεγάλα ποσά».
«Αν οι γυναίκες δεν υπήρχαν, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν κανένα νόημα».
«Πρέπει να απελευθερωθούμε από την ελπίδα ότι η θάλασσα θα "ηρεμήσει". Πρέπει να μάθουμε να πλέουμε σε ισχυρούς ανέμους».
«Το μυστικό στις business είναι να γνωρίζεις κάτι που κανείς άλλος δεν ξέρει».



Δεν υπάρχουν σχόλια: