Από την Χριστίνα Αλαμάνου
Γεννήθηκε στο θυρωρείο ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος, την έλεγαν Γκαμπριέλ, μεγάλωσε σε μοναστήρι, κεντούσε με μπαλώματα, πέρασε από τα καμπαρέ, έραβε τους άνδρες του ιππικού, αρωμάτισε όλο τον κόσμο και επέβαλε το στυλ της στη παγκόσμια μόδα.
‘’Η ομορφιά κρύβεται μέσα στην απλότητα’’ ήταν ο χρυσός κανόνας που άφησε πίσω της, η διαχρονικότερη και ίσως η πιο αγαπημένη σχεδιάστρια της μόδας όλων των εποχών, η COCO CHANEL
Η Κοκό Σανέλ ήρθε στον κόσμο ως Γκαμπριέλ Σανέλ στις 19 Αυγούστου 1883, στο Σομύρ της Γαλλίας, από πατέρα γυρολόγο και μητέρα χωρική, οι οποίοι πέθαναν νέοι. Η γιαγιά της την έστειλε σε ένα μοναστήρι όπου η μικρή διδάχθηκε ραπτική και καλούς τρόπους. Όταν ενηλικιώθηκε, εγκαταστάθηκε στη Μουλέν, όπου έπιασε δουλειά ως τραγουδίστρια σε μπαρ και πήρε το όνομα Κοκό από το τραγούδι «Qui qu' a vu Coco»
Η Κοκό γίνεται καπελού, ερωτεύεται τον ωραίο και ευφυή Μπόι Κέιπελ, ο οποίος έγινε εκτός από εραστής της και ο καλύτερος φίλος της ενώ στο πλευρό του κοσμικού Μπαλσάν, που τη θαύμαζε και τη σεβόταν, η Σανέλ λείανε τους τρόπους της και μπήκε στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας.
Η κόρη του γυρολόγου έκανε παρέα με τον δούκα του Γουεστμίνστερ ο οποίος μοιράστηκε τη ζωή του μαζί της για 10 χρόνια. Της έμαθε τη δύναμη αλλά και την απομόνωση που συνεπάγονται τα πλούτη και τους τίτλους. «Το να είσαι υπερβολικά πλούσιος μοιάζει με το να είσαι υπερβολικά ψηλός. Στην πρώτη περίπτωση δεν μπορείς να βρεις την ευτυχία και στη δεύτερη δεν μπορείς να βρεις κρεβάτι» έλεγε η Σανέλ.
Η ιστορία της ζωής της είναι γεμάτη από έρωτες, αρώματα, θλίψη, πόνο, πείσμα δημιουργικότητα αλλά και μοναξιά. Ήταν η γυναίκα που σκεφτόταν και έπραττε πιο μπροστά από την εποχή της και το όνομα της με τις δημιουργίες της ζουν περισσότερο από ότι η ίδια έζησε. Η Coco Chanel είχε ελάχιστη υπομονή και πολύ ταλέντο. Ήταν δημιουργική και ανανεωτική, διαφορετική από τους άλλους. Ίσως γιατί η ίδια ήταν ορφανή, παρέμεινε ανύπαντρη, χωρίς παιδιά και εντελώς έξω από κάθε παράδοσης. «Για να είναι κανείς αναντικατάστατος πρέπει να είναι διαφορετικός» έλεγε.
Το όνομά της υπήρξε μια υπογραφή αρτιότητας και μέχρι σήμερα είναι αρκετό για να οριστεί ‘’κομψό’’ ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα ταγέρ, μία ατζέντα, ένα άρωμα, ένα κόσμημα, ένα ολόκληρο look. Τα διπλά CC του ονόματός της προσδίδουν prestige, ποιότητα, άμεμπτο γούστο και αλάνθαστο στυλ.
Οι καινοτομίες της είναι πλέον ο βασικός εξοπλισμός μιας γυναικείας γκαρνταρόμπας. Τα jersey ταγέρ και φορέματα, τα ντραπέ τουρμπάνια, τα πουκάμισα, οι πλισέ φούστες, τα γυναικεία πουλόβερ, οι μπλούζες χωρίς γιακά, τα τουιντ πλεχτά ταγέρ, τα blazer, οι δίχρωμες μπεζ με μαύρη μύτη γόβες χωρίς φτέρνα, τα strapless φορέματα, οι καμπαρντίνες...ήταν οι δημιουργίες της.
Χαρακτηρίσθηκε ως ‘’η Αγία ράφτρα’’ των γυναικών, αφού εξαιτίας της ο στενός κορσές και τα πολλά εσώρουχα που έντυναν τη γυναίκα κάτω από μακριές φούστες, εγκαταλειφθήκαν για πάντα.
Ο τρόπος ζωής της Σανέλ, την τροφοδότησε ιδέες για το πώς οι σύγχρονες γυναίκες πρέπει να δείχνουν, να ενεργούν και να ντύνονται. Η λεπτή, αγορίστικη φιγούρα της και τα κοντά της μαλλιά έγιναν ιδανικό, όπως και το μαυρισμένο δέρμα της, ο δραστήριος τρόπος ζωής της και η οικονομική ανεξαρτησία της. Σε όλη τη σταδιοδρομία της, η ίδια πέτυχε στη συσκευασία και το μάρκετινγκ.
Το αιώνιο… άρωμα Νο.5: Το νούμερο 5 λέγεται ότι ήταν ο τυχερός αριθμός της Κοκό, εντούτοις η ονομασία του αρώματος επιλέχτηκε πραγματικά, επειδή ήταν το πέμπτο δείγμα.. Το διάσημο άρωμά της, το Chanel No.5, ήταν το πρώτο που βγήκε στην αγορά από σχεδιαστή ρούχων στην ιστορία της αρωματοποιείας. Προς το τέλος της δεκαετίας του '50, η Mέριλιν Μονρό αποκάλυψε ότι το Chanel Νο.5 ήταν το αγαπημένο της άρωμά. Όταν ρωτήθηκε τι φορούσε στο κρεβάτι, αυτή απάντησε "δύο σταγόνες του Chanel Νο.5". Σήμερα ένα μπουκάλι Chanel Νο. 5 πωλείται κάθε 30 δευτερόλεπτα.
Η Chanel αγαπούσε να αναφέρει την έκφραση του ποιητή Paul Valery που είπε ότι "μια άσχημα αρωματισμένη γυναίκα δεν έχει κανένα μέλλον."
Το μοναδικό ταγέρ Chanel: Το γνωστό, αυτό, ταγέρ της Σανέλ, που προωθήθηκε το 1923, περιλάμβανε μια φούστα στο μήκος του γόνατου. Για πρώτη φορά στην ιστορία της γυναικείας μόδας, οι γυναίκες έδειχναν τους γυμνούς τους αστραγάλους σε δημόσια θέα - οι άνθρωποι είχαν εκπλαγεί από αυτό το νέο στυλ.
Τα κοντά μαλλιά: Η επανάσταση αυτή, ήρθε απλά τυχαία. Έκαψε τα μαλλιά της και τα έκοψε εντελώς. Αμέσως μετά έκανε μία εμφάνιση στο Παρίσι. Η τρέλα με τα κοντοκουρεμένα μαλλιά έγινε μόδα μέσα σε λίγες ημέρες. Κάθε ιδέα της Σανέλ προκαλούσε σεβασμό.
Τα παντελόνια καμπάνες: Η πρακτικότητα υπήρξε ο καθοριστικός παράγοντας. Η Σανέλ φορούσε παντελόνια καμπάνα στη Βενετία για να μπαινοβγαίνει ευκολότερα στις γόνδολες και έτσι ξεκίνησε μια επανάσταση στο σχεδιασμό των παντελονιών.
Το μαύρισμα από τον ήλιο: Αυτή ήταν, ίσως, η μεγαλύτερη ανατροπή που η σχεδιάστρια κατάφερε και μάλιστα άθελά της. Η Κοκό Σανέλ απόκτησε τυχαία ένα σκοτεινό μαύρισμα, κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη γαλλική Riviera περίπου την περίοδο του 1920 όπου έγινε και μόδα. Μέχρι τότε, το λευκό δέρμα της επιδερμίδας ήταν ελκυστικό. Η κατοχή του λευκού δέρματος δήλωνε ότι κάποιος ήταν αρκετά πλούσιος ώστε να μισθώνει άλλους για να κάνουν χειρωνακτική εργασία. Η ανατροπή ήρθε και έμεινε.
Τα μικρά καπέλα: Τα αγορίστικα σχέδιά της, λοιπόν, που ερχόντουσαν σε πλήρη αντίθεση με την Belle Epoque, μόδα εκείνης της περιόδου. Ενώ μέχρι τότε τα καπέλα ήταν πλατύγυρα και υπερβολικά, φορτωμένα με στολίδια, η Σανέλ επαναστάτησε σχεδιάζοντας και φορώντας καπέλα μικρά, απλής φόρμας και με στενό γίσο.
Το μικρό μαύρο φόρεμα: Τη δεκαετία του ‘20 διέδωσε το μικρό μαύρο φόρεμα, το οποίο έφερε πολλές για την εποχή καινοτομίες. Κόντυνε το μήκος του, η μέση δεν ήταν πλέον ασφυκτικά στενή και μπορούσε να φορεθεί τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ.
Τα γνωστά της κοσμήματα στο μοναδικό στυλ της: Η καινοτομία της ήταν πως συνδύαζε πραγματικές με ψεύτικες πέτρες. Στα κοσμήματά της επαναλάμβανε, τη φόρμα της καμέλιας, που ήταν το αγαπημένο της λουλούδι.
Προϊόντα μακιγιάζ: Υπήρξε η πρώτη σχεδιάστρια, στην ιστορία της μόδας, που σχεδίασε συσκευασίες προϊόντων μακιγιάζ.
Το casual ντύσιμο: Η Σανέλ έφερε το casual ντύσιμο στις γυναίκες δημιουργώντας για πρώτη φορά γυναικεία πουλόβερ , διακοσμημένα συνήθως με χάντρες και τις διάσημες δίχρωμες μπαλαρίνες της, μπεζ με μαύρη μύτη.
Το ethnic ντύσιμο: Αυτό το στυλ περιλάμβανε μια σειρά ρούχων επηρεασμένων από την Ασία.
Ξεχωριστή καινοτομία ήταν και η καπιτονέ τσάντα με την αλυσίδα και το περίφημο total look που ως σχεδιάστρια έφερε την μονοχρωμία στην εξωτερική εμφάνιση τις γυναικείες πιτζάμες τις οποίες κατόρθωσε να κάνει και κοινωνικά αποδεκτές, το unisex στυλ, το gypsy look.
Η Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel από τότε που μετέφερε τον οίκο ραπτικής της στο Παρίσι στην οδό Cambon 31, δεν έχει αλλάξει διεύθυνση έως σήμερα. Παραμένει εκεί το κέντρο των διαδικασιών της επιχείρησης Chanel και της υψηλής ραπτικής.
Η Katharine Hepburn πρωταγωνίστησε το 1969 στο Broadway στο musical Coco, που ήταν βασισμένο στη ζωή της Coco Chanel.
Η Σανέλ πέθανε μόνη στη Λοζάνη της Ελβετίας το 1971. Πριν από το θάνατό της, ένα κοστούμι της ή μια βραδυνη τουαλέτα της στοίχιζε τουλάχιστον $12.000. Ο ίδιος ο Christian Dior είχε δηλώσει για την Κοκό Σανέλ: ‘’με ένα μαύρο πουλόβερ και δέκα σειρές απο μαργαριτάρια ξεσήκωσε την μόδα’’.
"Fashion passes, style remains." Έλεγε η ίδια, δηλαδή , ‘’ Η μόδα περνάει, το στιλ μένει’’ . Αυτό είναι και το μότο που θα πρέπει να έχουμε όλες οι γυναίκες στο μυαλό μας και να μην παρασυρόμαστε από τις εκάστοτε τάσεις που λανσάρονται καθώς αυτές επάνω μας ενδέχεται να φαντάζουν ενδυματολογικά ατοπήματα. Αυτό θα καταντήσει θυσία του προσωπικού στιλ, και τελικά, αυτό ήταν και το μυστικό της Κοκό Σανέλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου