Social Icons

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Oι Ισπανοί γυρίζουν την πλάτη στην πριγκίπισσα Κριστίνα.







Όπως σημειώνει η εφημερίδα Guardian πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο στην κόντρα φιλονομαρχικών-δημοκρατικών που πυροδοτήθηκε εκ νέου μετά την απόφαση του βασιλιά Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί από το θρόνο του. Τότε δεκάδες χιλιάδες Ισπανών είχαν βγει στους δρόμους ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοναρχία την ώρα που κάποιοι άλλοι πανηγύριζαν την ενθρόνιση του βασιλιά Φελίπε.





Οι κάτοικοι του ισπανικού χωριού Moraleja del Vino ήταν κάποτε χαρούμενοι που ένας δρόμος του χωριού τους έφερε το όνομα της πριγκίπισσας Κριστίνα, όμως τον τελευταίο καιρό άλλαξαν γνώμη καθώς σύμφωνα με την απόφαση ισπανικού δικαστηρίου η Κριστίνα θα κάτσει στο εδώλιο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φόρο απάτη.


Η ισπανική δικαιοσύνη επισημοποίησε τις κατηγορίες για διαφθορά και εναντίον του συζύγου της, πρώην παίκτη του χάντμπολ Ινάκι Ουρντανγκαρίν.
Στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, μια βασιλική λεωφόρος γεμάτη με ρωμαϊκά αγάλματα που το 1998 πήρε το όνομα της Κριστίνας, μετά τα σκάνδαλα ξαναπήρε την προηγούμενη της ονομασία ανεπίσημα.

Σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα έχει δημιουργηθεί μια μάχη μοναρχικών και Δημοκρατικών με φόντο τους δρόμους που φέρουν το όνομα της Κριστίνας.

Στην Εξτρεμαδούρα μια από τις αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας, ο πολιτικός Víctor Cascο επισημάνε ότι τα ονόματα των δημόσιων κτιρίων θα πρέπει να παίρνουν ονόματα ανθρώπων που έχουν «υποδειγματική ζωή» και πρόσθεσε ότι μετά τα τελευταία γεγονότα εγείρεται το ερώτημα αν το νοσοκομείο που έχει το όνομα Κριστίνα στην Μπαδαχόθ θα πρέπει να συνεχίσει να ονομάζεται έτσι.

Τον προηγούμενο χρόνο, την πρώτη φορά που η πριγκίπισσα των Βουρβόνων είχε κληθεί στο δικαστήριο, ακτιβιστές μαζί με κάποια κινήματα στην πόλη Πίντο έκαναν ολόκληρη εκστρατεία για να ξεφορτωθούν το όνομα της Κριστίνα από ένα πολιτιστικό κέντρο.


Εν τέλει στο χωριό Moraleja del Vino οι αξιωματούχοι του χωριού κατέληξαν και αυτοί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση κάποιος που δίνει το όνομα του σε ένα δρόμο και έτσι ο δήμαρχος του χωριού δήλωσε ότι αν τελικά καταδικαστεί η Κριστίνα θα αλλαχτεί και το όνομα του δρόμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: