Social Icons

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Πω-πω γρουσουζιά!!!





Απο την Contessa,

Η πρωτοχρονιά έρχεται… Μια νέα μέρα θα ξημερώσει και μαζί της θα φέρει ευχές για ένα καλύτερο χρόνο από τον προηγούμενο. Αυτή η μέρα είναι πολύ σημαντική από μόνη της καθώς θα κουβαλήσει το βάρος όλης της χρονιάς που θα έχουμε μπροστά μας γι’αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρα προσεκτικοί το τι θα κάνουμε από το πρωί που θα ξυπνήσουμε μέχρι το βράδυ. Εγώ είμαι προληπτική, το δηλώνω και το φωνάζω, και εξομολογημένη αμαρτία , ξου αμαρτία… 

Οι περισσότεροι στις μέρες μας πιστεύουν σε καλότυχα ή κακότυχα σημάδια. Βέβαια κάποιοι σκληροπυρηνικοί  ορθολογιστές θεωρούν όλα αυτά μεσαιωνικά κατάλοιπα ενώ σχολιάζουν τους ανθρώπους με προλήψεις, άτομα με μειωμένη αντίληψη… και εμένα σκασίλα μου… βρε ουστ απ’εδώ… εγώ θα κάνω αυτά που πρέπει και όπως πρέπει βέβαια χωρίς υπερβολές…!
Λοιπόν τι λέγαμε; Α ναι… ! Υπάρχουν κάποιες προλήψεις που μας στοιχειώνουν καθημερινά ή ανά γιορτινές περιόδους  και εποχές και προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Πάμε να δούμε κάποια από αυτά….γιατί είναι πολλά και που να τα χωρέσω όλα για να σας τα πω…!

ΓΕΝΙΚΑ

Πρώτη ημέρα του Χρόνου:

  • Δεν χαλάμε το κέφι μας για τίποτα.  Χαμογελάμε όλη την ημέρα και ας νιώθουμε σαν διαφημίζουμε οδοντόκρεμα. Ακούμε τραγούδια και προσπαθούμε να έχουμε χαρούμενη διάθεση.
  • Η πρώτη μας δουλειά είναι να λιβανίσουμε καλά όλο το σπίτι μας με καλό λιβάνι και ευκάλυπτο.
  • Η δεύτερη δουλειά μας είναι να σπάσουμε τα ρόδια, ένα μέσα και ένα έξω από σπίτι. Ένα τρίτο ρόδι θα χρησιμεύσει στο να το σπάσουμε σε καθαρό σημείο και να το φάμε.
  • Κόβουμε την πίτα μας που έχουμε φτιάξει μόνοι μας με μεράκι αγάπη και ευχές.
  • Ρίχνουμε ζάχαρη στις τέσσερις γωνίες του σπιτιού μας και πάμε εκκλησία!  

  • Προσέχουμε πολύ τη πρώτη ημέρα του χρόνου ποιος και ποια θα μας κάνει ποδαρικό!

  • Τρώμε ένα πλούσιο και πλήρες γεύμα, ανταλλάσσουμε ευχές και φιλιά, και κάνουμε τις πιο θετικές σκέψεις για τον νέο χρόνο.

Για τον υπόλοιπο χρόνο….

  • Σάββατο βράδυ δεν λιβανίζουμε αν είχε πέσει ο ήλιος ούτε πετάμε τις στάχτες από το τζάκι.  

  • Επίσης την Κυριακή της Ανάστασης  δεν πετάμε  ποτέ σκουπίδια τα φυλάμε  για την άλλη μέρα.

  • Μεγάλη σημασία δίνανε στο βασιλικό που παίρνουμε από το χέρι του παπά του Σταυρού και στα βάγια την ημέρα των Βαϊων. Τα κρατάμε ως φυλαχτό για όλο τον χρόνο και προστασία.

  • Την Κυριακή δεν τινάζουμε χαλιά.
  • Δεν κόβουμε  τα νύχια μας Τετάρτες και Παρασκευές.
  • Αν χυθεί κάτω λάδι ή αλάτι ρίχνουμε νερό με ζάχαρη για να αποφύγουμε τη γρουσουζιά.
  • Της Σταυροπροσκυνήσεως δεν βάζουμε ξύλα μέσα στο σπίτι.

  • Αν θέλουμε να ράψουμε ρούχο και παίρνουμε ύφασμα, δεν ζητάμε να το κόψουν από τόπι όταν έχει χάση φεγγαριού.


Τι έχουμε ως γρουσουζιά….


  • Σπασμένος καθρέφτης ;!!!! Επτά χρόνια κακής τύχης. Υπήρχε η  πεποίθηση πως ένας καθρέφτης μπορεί να «παγιδεύσει» ένα μέρος της ψυχής σου. Έτσι όταν ένας καθρέφτης σπάει, μέρος από την ψυχή σου σπάει κι αυτή. Αυτός είναι και ο λόγος που σε ορισμένες κουλτούρες καλύπτουν όλους τους καθρέφτες και τις επιφάνειες που αντανακλούν σ’ ένα σπίτι όταν κάποιος έχει πεθάνει, έτσι ώστε η ψυχή τους να μπορεί να φύγει από το κτίριο χωρίς να παγιδευτεί στον καθρέφτη.

·        Μία παλιά δεισιδαιμονία αυτή που θέλει όταν χύνεις κατά λάθος αλάτι να είναι ένα κακό σημάδι. Πιστεύεται πως η καταγωγή της κρατάει από την Χριστιανική παράδοση, επειδή ο Ιούδας ο Ισκαριώτης είχε ρίξει επίτηδες αλάτι στο Μυστικό Δείπνο λίγο πριν προδώσει τον Ιησού. Τι να σας πω τώρα, δεν ήμουν εκεί για να σας το επιβεβαιώσω αλλά το αλάτακι εγώ το φοβάμαι. Οι ρίζες βέβαια αυτής της πρόληψης  είναι πολύ πιο ρεαλιστικές. Το αλάτι κάποτε ήταν πολύ ακριβό, έτσι το να το χύνεις ήταν μία ιδιαίτερη ηλιθιότητα που το αναγάγανε σε γρουσουζιά. Προσοχή! Το να χύνεις το αλάτι που σου προσέφερε ο οικοδεσπότης σου ήταν ένα κακό σημάδι. Εάν βέβαια ρίξεις λίγο αλάτι πίσω από τον αριστερό σου ώμο αυτό φέρνει τύχη και κρατάει μακριά το κακό μάτι.

  • Περπατώντας κάτω από μία σκάλα θεωρείται ευρέως γρουσουζιά είναι και επικίνδυνο.

  • Δεν ανοίγουμε ποτέ την ομπρέλα μέσα στο σπίτι μας ή σε σπίτι που πηγαίνουμε επίσκεψη. Την ακουμπάμε διακριτικά μέσα στο ειδικό κουτί που μπορεί να έχει η οικοδέσποινα ή την αφήνουμε έξω από την είσοδο του σπιτιού.


  • Το να σταυρώνουμε τα δάχτυλα για καλή τύχη ή, κάνοντάς το στα κρυφά, για να ξεφύγουμε να κρατήσουμε μία υπόσχεση είναι κάτι που συνηθίζεται παγκοσμίως. Είναι πιο συνήθης στις Χριστιανικές χώρες, κάτι που υποδεικνύει πως σχετίζεται με το Χριστιανικό σήμα του σταυρού. Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για μία παλιά Παγανιστική ή Σκανδιναβική χειρονομία, ή πιθανόν μία πρόληψη καλής τύχης που προήλθε από τους τοξότες κατά την διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου ανάμεσα στην Βρετανία και την Γαλλία καθώς οι τοξότες χρησιμοποιούσαν τα δύο βασικά τους δάχτυλα για να τραβήξουν το τόξο.

·        Υπάρχει πεποίθηση ότι το νούμερο 13 είναι άτυχο.  Οι ρίζες αυτής της πρόληψης  είναι ασαφής. Θεωρίες την συνδέουν με την Χριστιανική παράδοση σχετίζοντάς την με το Μυστικό Δείπνο, όπου ο Ιούδας λέγεται πως κάθισε στην δέκατη τρίτη θέση στο τραπέζι.  Ο  φόβος της Παρασκευής και 13ης κρατάει από τον 19ο αιώνα, συνδυάζοντας δύο παλιές προλήψεις: το φόβο του αριθμού 13 και την πεποίθηση πως οι Παρασκευές είναι άτυχες μέρες.

  • Μαύρη γάτα…. τις θεωρούσαν από παλιά και στις Δυτικές κουλτούρες ως σημάδι κακής τύχης. Τις έχουν συνδέσει με μάγισσες, ενώ πολλοί πιστεύουν πως όταν μία μαύρη γάτα διασχίζει το δρόμο σου, αυτό σημαίνει πως θα σε βρει κάποια καταστροφή. Οι τζογαδόροι φοβούνται ιδιαίτερα την μαύρη γάτας, καθώς πιστεύουν πως εάν δουν μία μαύρη γάτα ενώ πηγαίνουν στο καζίνο, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα πλάνα τους για παιχνίδι αυτή την ημέρα. Ωστόσο οι μαύρες γάτες δεν σημαίνουν μόνο άσχημα νέα. Σε κάποιους πολιτισμούς βέβαια, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, ισχύει το αντίθετο, δηλαδή οι μαύρες γάτες θεωρούνται πως φέρνουν τύχη.


  • Το Dead Man’s Hand – ένα ζευγάρι από μαύρα οκτάρια και ένα ζευγάρι από μαύρους άσσους, συν ένα οποιοδήποτε πέμπτο χαρτί θεωρείται ένα άτυχο χαρτί στο πόκερ,  έστω κι αν στην πραγματικότητα είναι ένα αρκετά καλό! Υπάρχει και μύθος... που λέει  πως αυτά ήταν τα χαρτιά που κρατούσε ο Wild Bill Hickok, ο διάσημος σερίφης και πιστολάς της Άγριας Δύσης, όταν τον πυροβόλησαν και σκότωσαν ενώ έπαιζε πόκερ στο Deadwood το 1876. Υπάρχουν πολύ λίγες ενδείξεις πως η ιστορία είναι αληθινή  αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει τους προληπτικούς τζογαδόρους να το πιστεύουν. Σε  ένα κινηματογραφικό φιλμ αν κάποιος κρατάει αυτό το χαρτί, υπάρχει μία καλή πιθανότητα πως θα έχει ένα πολύ δυσάρεστο τέλος πολύ σύντομα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: