Social Icons

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΦΘΗΝΑ...!







Από την Μπέλλα Σαντορέλλα...

Η καθαριότητα λένε είναι μισή αρχοντιά, αν και προσωπικά πιστεύω ότι είναι ολόκληρη η αρχοντιά… Η φασίνα του σπιτιού, είναι κάτι που θα πρέπει να τηρείται τακτικά και με ευλάβεια. Στο παρελθόν οι γιαγιάδες μας όταν καλοπιανόντουσαν με την καθαριότητα του σπιτιού, που δεν είχαν τις ανέσεις που έχουμε εμείς σήμερα,  δεν είχαν και τα απορρυπαντικά που υπάρχουν και κυκλοφορούν στο εμπόριο. 

Είχαν 4-5 πρώτες ύλες με τις οποίες έφτιαχναν τα καθαριστικά τους. Είτε τα χρησιμοποιούσαν μεμονωμένα είτε με πρακτικές χημικές ενώσεις έκαναν θαύματα. Αυτά τα υλικά τα έχουμε υποτιμήσει στις ημέρες μας, παρόλο που η μυρωδιά της φρεσκάδας και της καθαριότητας του τότε , δεν συγκρίνεται με το σήμερα!

Ποια όμως ήταν τα μυστικά της Ελληνικής πάστρας; 


ΞΥΔΕΞ!
Δηλαδή …το ξύδι! 


Εξαφανίζει τις δυσάρεστες οσμές και τη μούχλα, απολυμαίνει, καταπολεμά τα άλατα και χαρίζει λάμψη στις επιφάνειες.
 
·         Για να παραμείνουν απαλά και μαλακά τα μάλλινα ή τα μεταξωτά, διαλύατε μια κουταλιά ξύδι σε ένα λίτρο νερό και βουτήξτε εκεί τα ρούχα κατά τη διάρκεια του ξεβγάλματος.
·         Για να μη γυαλίζουν τα υφάσματα κατά τη διάρκεια του σιδερώματος, βουρτσίζετε το ρούχο με νερό και ξύδι και το σιδερώνετε με μια εφημερίδα από πάνω.
·         Οι λεκέδες από λάσπη θα φύγουν ευκολότερα αν τους τρίψετε απαλά με ένα σφουγγάρι μουσκεμένο σε νερό με ξύδι.
·        Ρίξε ξίδι στο νερό όπου πλένεις τα χορταρικά και τα λαχανικά. Θα απαλλαγείς εύκολα απ' όλα τα έντομα που τυχόν κρύβονται στο φύλλωμα.

·         Για να εξαφανίσεις από τα άλατα το βραστήρα, την καφετιέρα και τις κατσαρόλες σας, βράσε 2 μέρη νερού και 1 ξίδι και άφησέ το να δράσει για λίγο. Ξέπλυνε με άφθονο νερό.
·         Κάνε τα τζάμια... αόρατα προσθέτοντας ένα φλιτζάνι ξίδι σε 3 λίτρα ζεστό νερό. Πέρασε τα τζάμια με εφημερίδα και θα δεις μπροστά σου ένα θαύμα!
·         Εξαφανίζει τη μούχλα από τους τοίχους . Πλύνε τα πλακάκια με ένα διάλυμα 50% ζεστό νερό και 50% λευκό ξίδι. Θα λάμψουν!
·         Βάλε το τηλέφωνο της ντουσιέρας, σε ένα δοχείο με ένα λίτρο νερό και 250 ml ξίδι και άφησέ το για ένα τέταρτο.
·         Κάθε είκοσι περίπου πλύσεις στο πλυντήριο,  κάνε μια χωρίς ρούχα σε υψηλή θερμοκρασία χρησιμοποιώντας αντί για απορρυπαντικό, 60 ml ξίδι.

ΣΑΠΟΥΝΕΞ
Πράσινο θαυματουργό σαπουνάκι….


·         Καθάρισε τα έπιπλα με ένα νωπό σφουγγάρι βουτηγμένο σε νερό και πράσινο σαπούνι. Ξέπλυνε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε καθαρό νερό.
·         Χρησιμοποίησέ το διαλυμένο σε νερό για να καθαρίσεις, τρίβοντας με σφουγγάρι, τα είδη υγιεινής. Ξέβγαλε.
·         Για να απαλλάξεις τα φυτά σου από έντομα ή διάφορες ασθένειες, δοκίμασε (πριν καταφύγεις σε εντομοκτόνα ή φυτοφάρμακα) να τα ψεκάσεις με 1 λίτρο χλιαρό νερό, στο οποίο θα έχεις διαλύσει 50 γραμμ. πράσινο σαπούνι.
·         Καθάρισε τα μπολ και τα ταπερ με ένα μίγμα 700 ml νερού στο οποίο θα έχεις διαλύσει 1,5 κουταλιά της σούπας σόδα και μια γεμάτη χούφτα πράσινο σαπούνι σε νιφάδες.
·         Διάλυσε 1 φλιτζάνι νιφάδες πράσινου σαπουνιού σε 300 ml νερό και πλύνε τα πιάτα ή τις επιφάνειες της κουζίνας.
·         Χρησιμοποίησέ το για να πλύνεις τα χέρια σου. Σκοτώνει τα μικρόβια και αφήνει το δέρμα ενυδατωμένο. Παλιά το χρησιμοποιούσαν και ως «σαμπουάν» για τα μαλλιά.
·         Επειδή τα κρύσταλλα χαράζουν εύκολα, πλύνε τα με προσοχή, χρησιμοποιώντας μαλακό σφουγγάρι με νερό (κατά προτίμηση κρύο) και σαπούνι.


ΣΟΔΕΞ…
Η σόδα που έχουμε για την μαγειρική….
·        
Για να βγάλετε τα άλατα από τα μπάνιο σας ανακάτεψε 5 κ.γλ. σόδα και 5 νερό, τρίψε τα είδη υγιεινής και ξέβγαλε.
·         Καθάρισε το εσωτερικό του ψυγείου με το παραπάνω μίγμα και ξέβγαλε με βρεγμένο σφουγγάρι.


·         Τοποθέτησε μέσα στο ψυγείο σου ένα μικρό δοχείο, ανοιχτό, με σόδα. Απορροφά τις μυρωδιές.
·         Εξαφάνισε λεκέδες από καφέ στον πάτο των φλιτζανιών, βάζοντας 2 μέρη νερό και 1 σόδα, και άφησέ το όλο το βράδυ.
·         Πρόσθεσε ως ενισχυτικό πλύσης και κατά των αλάτων ένα κουταλάκι σόδα μαζί με το απορρυπαντικό σου.
·          Για να αφαιρέσεις νωπούς λεκέδες, ρίξε ένα στρώμα σόδας, άφησέ στο για περίπου 15` και αφαίρεσε με την ηλεκτρική σκούπα.



ΛΕΜΟΝΕΞ…
Δηλαδή λεμονάκι….

·        
Χρησιμοποίησέ σε πλαστικά σκεύη, εξαφανίζει τους λεκέδες, ειδικά από τη σάλτσα ντομάτας.
·        Ο κάδος των σκουπιδιών σας θα αλλάξει μυρωδιά εάν αφήσετε στο εσωτερικό του μια λεμονόκουπα.

·         Μισό φλιτζάνι χυμός λεμονιού στο πλυντήριο την στιγμή του ξεβγάλματος κάνει τα λευκά...αστραφτερά!
·         Για επίμονους λεκέδες από άλατα ή/και σκουριά γύρω από τις βρύσες, ανακάτεψε ένα κουταλάκι του γλυκού λεμόνι και ένα αλάτι και με το μίγμα τρίψε τους λεκέδες με ένα παλιό βουρτσάκι δοντιών.


Θα επανέλθω σύντομα και με άλλα μυστικα!
Σας φιλώ....η Αμερσούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: