Social Icons

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Πώς να οργανώσουμε βήμα-βήμα ένα παιδικό πάρτι!







Απο την Ζηνοβία, 

Ένα παιδικό πάρτι απαιτεί κέφι, φαντασία και καλή οργάνωση.  Το σίγουρο είναι ότι δε χρειάζεται ούτε κόπο ούτε πολλά έξοδα. Η ανυπομονησία των μικρών σας και  οι χαρούμενες φωνούλες αξίζουν κάθε αναστάτωση που θα υποστεί το σπίτι και όλα τα μπελαλίδικα συμμαζέματα.

 
Αφορμή…
Οι Απόκριες που έρχονται, τα γενέθλια, η ονομαστική γιορτή,  η νίκη της ομάδας της τάξης του, προσφέρουν εξαιρετικές αφορμές για αξέχαστα πάρτι, που θα κάνουν τους μπόμπιρες   να λάμπουν από χαρά. 


Λίστα
Σκεφτείτε ποιους φίλους  επιθυμεί αλλά και πόσους καλεσμένους μπορεί να φιλοξενήσει το σπίτι σας ή ο χώρος που έχετε επιλέξει να γίνει το πάρτι.
Να λάβετε σοβαρά υπόψη σας για να έχει επιτυχία το πάρτι είναι το να υπάρχει άπλετος χώρος για να κινούνται και να παίζουν τα παιδιά είτε στο παιδικό δωμάτιο είτε στο σαλόνι, χωριστά όμως από τους ενήλικους καλεσμένους -υπολογίστε ότι θα συνοδεύει τουλάχιστον ένας κάθε παιδί.  
Για ένα παιδί σχολικής ηλικίας κάποιες ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι προτιμότερες από τις καθημερινές.
Η ιδανική διάρκεια ενός πάρτι, η εμπειρία δείχνει ότι περίπου τρείς ώρες είναι υπεραρκετές. 

Το «κλειδί» της επιτυχίας
Πρέπει να δημιουργήσετε δηλαδή μια χαρούμενη ατμόσφαιρα εκείνες τις ώρες όπου όλοι θα γίνουν μια παρέα, θα συμμετέχουν και θα διασκεδάζουν. 

Χρονοδιάγραμμα
1  μήνα νωρίτερα
- Ορίστε την ημερομηνία κι αποφασίστε για το χώρο που θα γίνει το πάρτι. Αν γίνει εκτός σπιτιού, επιβεβαιώστε τη διαθεσιμότητα του μέρους που επιθυμείτε. 


3 εβδομάδες περίπου πριν το πάρτι
- Φτιάξτε τη λίστα με τους καλεσμένους σας.
- Συνεννοηθείτε με την εταιρεία catering που θα αναλάβει το φαγητό (αν αποφασίσατε ότι τη χρειάζεστε).
- Βρείτε ανιματέρ και συνεννοηθείτε μαζί του για το πόσες ώρες και με ποιο τρόπο θα απασχολήσει τα παιδιά.  
- Καταλήξτε στη διακόσμηση ή στο θέμα που θα έχει το πάρτι και προμηθευτείτε τα ανάλογα στολίδια, αξεσουάρ κλπ.
- Ετοιμάστε τις προσκλήσεις.
2 εβδομάδες πριν
- Αγοράστε τα χάρτινα είδη σερβιρίσματος, π.χ. τραπεζομάντιλα, χαρτοπετσέτες, πιατάκια, ποτηράκια κλπ.
- Μοιράστε τις προσκλήσεις.
- Τσεκάρετε την ψηφιακή φωτογραφική σας μηχανή ή/και τη βιντεοκάμερα.
- Προμηθευτείτε τους χυμούς, τα αναψυκτικά κι ό,τι άλλο διατηρείται αρκετές μέρες στο ψυγείο.
- Επιλέξτε τα cd που θα πλαισιώνουν μουσικά τη γιορτή.
- Αγοράστε τα αναμνηστικά δωράκια που θα προσφέρετε στα μικρά στο τέλος του πάρτι.
- Επισκεφθείτε μαζί με το μικρό σας ένα ζαχαροπλαστείο για να διαλέξετε και να παραγγείλετε το σχέδιο της τούρτας.
- Σκεφτείτε τα παιχνίδια με τα οποία θα απασχολήσετε τους μικρούς καλεσμένους και τα σχετικά αξεσουάρ που τυχόν θα πρέπει να προμηθευτείτε, π.χ. χαρτιά και μαρκαδόρους για να ζωγραφίσουν κλπ. 

1 εβδομάδα πριν
- Δανειστείτε από φίλους ή γείτονες τυχόν καρεκλάκια ή τραπεζάκια που θα σας χρειαστούν.
- Αποφασίστε τι ρούχα θα φορέσει  η πρωταγωνίστρια ή ο  πρωταγωνιστής.
- Οργανώστε την κουζίνα σας για το πάρτι. Αδειάστε τον πάγκο για να υπάρχει χώρος, τοποθετήστε σε ψηλότερα ράφια τα πράγματα που δε θα χρειαστείτε για το πάρτι και καθαρίστε το ψυγείο για να εξοικονομήσετε χώρο.
- Κάντε τις απαραίτητες αλλαγές στο χώρο του σπιτιού, τοποθετώντας τα έπιπλα όπως θεωρείτε βολικότερα, αφαιρώντας διακοσμητικά, χαλιά κλπ. 

1 ή 2 μέρες νωρίτερα
- Σκεφτείτε ποια φαγητά ή γλυκά μπορείτε να ετοιμάσετε μια ή δυο μέρες νωρίτερα και διατηρήστε τα στο ψυγείο ή στον καταψύκτη. 


Budget
Ορίστε από την αρχή το ποσό των χρημάτων που επιθυμείτε να διαθέσετε για το πάρτι. Έτσι, θα μπορέσετε να προγραμματίσετε ανάλογα το πού θα γίνει, πόσους καλεσμένους θα έχετε, τι φαγητό θα προσφέρετε, χωρίς να χρειαστεί να υπερβείτε τον αρχικό προϋπολογισμό σας. 

Μην ξεχάσετε τις προσκλήσεις
Μοιράστε έγκαιρα τις προσκλήσεις σας για να μπορέσουν να σας ειδοποιήσουν οι γονείς σε περίπτωση που τα παιδιά τους δεν μπορέσουν να έρθουν.
Τις προσκλήσεις μπορείτε να τις προμηθευτείτε από κάποιο χαρτοπωλείο ή αν έχετε το κέφι και τη διάθεση να τις φτιάξετε μόνοι σας. Θα είναι πιο πρωτότυπες και θα προδιαθέτουν ευχάριστα τον παραλήπτη. Να μερικές ιδέες που μπορείτε πολύ εύκολα να υλοποιήσετε.
1. Φουσκώστε μπαλόνια και γράψτε πάνω σε κάθε ένα με ανεξίτηλο μαρκαδόρο όλες τις πληροφορίες για το πάρτι. Κατόπιν, αφού τα αφήσετε να ξεφουσκώσουν, θα τα βάλετε ένα-ένα μέσα σε φακέλους.
2. Γράψτε τις προσκλήσεις σε χρωματιστό χαρτόνι κανσόν, κόψτε τις όπως ένα παζλ (δηλαδή σε 4 ή 5 κομμάτια) και τοποθετήστε τα μέσα σε ένα φάκελο. Ο παραλήπτης θα πρέπει να ταιριάξει τα κομμάτια για να μάθει τις πληροφορίες για το πάρτι. 

Προέχει η ασφάλεια
Για την ασφάλεια των μικρών, μην παραλείψετε να αφαιρέσετε από το χώρο τυχόν καλώδια ή προεκτάσεις, γυάλινα διακοσμητικά, μπιμπελό κλπ.
Καλό θα ήταν να σηκώσετε το χαλί από το χώρο που θα κινούνται τα παιδιά για να αποφύγετε τυχόν παραπατήματα ή ακόμα και λεκέδες. 


Fun ατμόσφαιρα
Τα χαριτωμένα καπελάκια, οι θορυβώδεις σφυρίχτρες, τα πολύχρωμα μικρά και μεγάλα μπαλόνια σκορπισμένα σε όλα τα δωμάτια, τα χαρούμενα μοτίβα στους τοίχους, οι πρωτότυπες γιρλάντες γύρω από το τραπέζι ή στερεωμένες στις κουρτίνες είναι must σε κάθε πάρτι για να αποκτήσει ο χώρος μια χαρούμενη ατμόσφαιρα.
Φυσικά, εάν το μικρούλι σας έχει έναν αγαπημένο ήρωα ή ηρωίδα από τα καρτούν, επιλέξτε όλα τα διακοσμητικά στοιχεία, π.χ. τα σημαιάκια, τα χάρτινα είδη σερβιρίσματος κλπ., που τον ή την απεικονίζουν. 

Μουσική, παρακαλώ
Πάρτι χωρίς μουσική και χορό δε νοείται! Το γνωρίζετε καλά ότι τα παιδιά κάθε ηλικίας τρελαίνονται να λικνίζονται σε χορευτικούς ρυθμούς. Εξάλλου, όπως και να το κάνουμε, ο χορός είναι αυτός που ξεσηκώνει στα πάρτι παιδιά και γονείς και τους κάνει όλους μια παρέα που διασκεδάζει και ξεφαντώνει μαζί.
Ιδού λοιπόν μερικές από τις δημοφιλέστερες επιλογές που ακούν σήμερα τα μικρά για να τις λάβετε σοβαρά υπόψη σας.
-«Ήμουν άγγελος του Τσάρλι», Ρενάτο Φαβίλλη
Ψηλά το κεφάλι», Going Trough
-«The game of love», Έλενα Παπαρίζου
-«Κάτσε καλά», Έλενα Παπαρίζου
-«Χέρια ψηλά», Μιχάλης Χατζηγιάννης
-«Comme ci, comme ca», Ευρυδίκη, Δημήτρης Κοργιαλάς
-«Όλα καλά», Σάκης Ρουβάς
-«Hit me up», Farree, από την ταινία Happy Feet
-«Girlfriend», Avrie Lavigne
-«Whenever», Shakira
-«Barbie Girl», Aqua
-«La camisa negra», Juanes
-«Hips don’ t lie», Shakira
-«My humps», Black eyed peas
-«Baila Morena», Zucchero & Mana
-«La bomba», King Africa 

Χρήσιμα tips
Διακοσμήστε το σπίτι μια-δυο μέρες νωρίτερα από τη μεγάλη μέρα. Έτσι το μικρό σας θα έχει την ευκαιρία να τη χαρεί, να τη θαυμάσει και να ηρεμήσει από τον πρώτο του ενθουσιασμό την ώρα του πάρτι.
Μερικά δεμένα μπαλόνια στην εξώπορτα του σπιτιού ή στο μπαλκόνι θα βοηθήσουν τους καλεσμένους σας να ξεχωρίσουν αμέσως το σπίτι που γίνεται το πάρτι. 

Διασκέδαση
Μια εξαιρετική ιδέα για να περάσουν αξέχαστα τα μικρά είναι, πέρα από τα παιχνίδια που θα παίξουν, να τους δώσετε την ευκαιρία να καταπιαστούν με μια δημιουργική απασχόληση. Όπως:
Προμηθευτείτε χαρτί με το μέτρο, στερεώστε το σε ένα τοίχο και να ζητήστε από τους καλεσμένους σας να κάνουν όλοι από μια ζωγραφιά που θα την αφιερώσουν στο «μικρό οικοδεσπότη».
Μοιράστε τους φουσκωμένα μπαλόνια και προτείνετέ τους να ζωγραφίσουν επάνω με μαρκαδόρους αστείες φατσούλες. 

Οι λιχουδιές
Πάρτι δε γίνονται κάθε μέρα, έτσι λοιπόν μερικές «απαγορευμένες» λιχουδιές ή αναψυκτικά μπορούν κατ’ εξαίρεση να τα ευχαριστηθούν οι μικροί καλεσμένοι σας.
Είτε αποφασίσετε να ετοιμάσετε μόνοι σας τα φαγητά που θα προσφέρετε είτε τα παραγγείλετε, έχετε υπόψη σας ότι τα παιδιά γενικά προτιμούν τα απλά, παραδοσιακά εδέσματα για πάρτι, δηλαδή κεφτεδάκια, σουβλάκια, λουκανικάκια, σαντουιτσάκια, πίτσα, κρουασανάκια, πιροσκί κλπ.
Προτιμήστε εδέσματα μικρά σε μέγεθος ή κομμένα σε μικρές μερίδες, που τρώγονται δηλαδή με λίγες μπουκιές και κατά προτίμηση με το χέρι, π.χ. κύβους κίτρινου τυριού, στικς λαχανικών, τυροπιτάκια, κρακεράκια, κροκέτες κλπ.
Για να υπολογίσετε σωστά τις ποσότητες που θα μαγειρέψετε ή θα παραγγείλετε, μην υπερτιμήσετε την ποσότητα που μπορούν να φάνε τα παιδάκια.
Σκορπίστε σε διάφορα σημεία εκτός από τον μπουφέ μπολ με πατατάκια, ποπ κορν, κρακεράκια. 

Σπέσιαλ τούρτα
Φροντίστε έγκαιρα, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν, την παραγγελία της τούρτας στο ζαχαροπλαστείο που εμπιστεύεστε, όπου θα τους αναφέρετε τον αριθμό των καλεσμένων σας για να υπολογίσουν το μέγεθός της, πόσα κιλά θα πρέπει να είναι.
Και φυσικά, αν το μικρούλι σας έχει την ανάλογη ηλικία, εννοείται ότι θα διαλέξει μόνο του το σχέδιο ή τον ήρωα με τον οποίο επιθυμεί να διακοσμηθεί. 

Τα αναμνηστικά
Στο τέλος κάθε πάρτι, έχει επικρατήσει το έθιμο ο οικοδεσπότης να προσφέρει στους καλεσμένους του μικρά αναμνηστικά δωράκια, ανάλογα με την ηλικία τους. Αυτά μπορεί να είναι για παράδειγμα: 

Για παιδάκια προσχολικής ηλικίας:
  • Μαρκαδόροι που καθαρίζονται με νερό
  • Σετ ζωγραφικής
  • Μπαλίτσες
  • Κοκαλάκια για τα μαλλιά
  • Αυτοκόλλητα
Για παιδιά σχολική ηλικίας:
  • Σημειωματάρια
  • Μολυβοθήκες
  • Τσαντάκια ή πορτοφολάκια
  • Σετ αλληλογραφίας
Για παιδιά προεφηβικής ηλικίας
  • Ημερολόγια
  • Στυλό με διάφορα χρώματα και σχέδια
  • Κορνιζούλες για φωτογραφίες
  • Αφρόλουτρα
Σημείωση
Εάν κάποιος γονιός δεν μπορεί να παραμείνει μαζί σας τις ώρες του πάρτι, πριν φύγει και σας αφήσει το παιδάκι θυμηθείτε να σημειώσετε το τηλέφωνό του σε περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσετε μαζί του.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: