Social Icons

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Νέος βασιλιάς για την Ισπανία ο Φελίπε ΣΤ΄ των Βουρβόνων.





Απο την Contessa

Σήμερα από νωρίς το πρωί η Μαδρίτη υποδέχτηκε τον νέο βασιλιά της  Φελίπε ΣΤ' των Βουρβόνων  . Η πόλη στολίστηκε με χιλιάδες λουλούδια και ισπανικές σημαίες.  Η γιορτινή ατμόσφαιρα  θέλησε να επισκιάσει τις αντιμοναρχικές διαδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά την ανακοίνωση, στις 2 Ιουνίου, της παραίτησης του Χουάν Κάρλος.


Ο νέος βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα, πρώην δημοσιογράφος Λετίθια , οδηγήθηκαν στα δρομάκια της Μαδρίτης σε μια Rolls-Royce χαιρετώντας τους Ισπανούς που πέρασαν αρκετές ώρες αναμονής κάτω από στον ήλιο. Η πομπή θα κατέληξε στο Παλάτι, όπου το βασιλικό ζεύγος εμφανίστηκε στο κεντρικό μπαλκόνι με τις δυο μικρές κόρες, την 8χρονη πριγκίπισσα Λεονόρ και την 7χρονη πριγκίπισσα Σοφία, από όπου χαιρέτησε το συγκεντρωμένο πλήθος.


Ακολούθησε δεξίωση με 3.200 προσκεκλημένους, από την οποία έλαμψε δια της απουσίας της η αδερφή του Φελίπε, Κριστίνα Ινφάντα που εμπλέκεται με το σύζυγό της σε σκάνδαλο διαφθοράς. Η τελετή για την ενθρόνιση ήταν «χαμηλών τόνων» και δεν χαρακτηρίστηκε στέψη, αλλά είχε περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα για την ανακήρυξη του νέου επικεφαλής του ισπανικού κράτους. Είναι ενδεικτικό ότι προσκλήθηκαν ξένοι ηγέτες ή άλλες βασιλικές οικογένειες.

Στα 46 του χρόνια, ο Φελίπε κληρονομεί μια μοναρχία η οποία αμφισβητείται από έναν στους δύο Ισπανούς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και την ανεργία. Ο ισπανός βασιλιάς ορκίστηκε ενώπιον του ισπανικού κοινοβουλίου πίστη στο ισπανικό σύνταγμα, τους νόμους, τα δικαιώματα των πολιτών και των αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας. O νέος βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε VI, παράλληλα δεσμεύθηκε,  για μία βασιλεία που θα χαρακτηρίζεται από «ακεραιότητα και διαφάνεια», μετά τα σκάνδαλα που έπληξαν το κύρος της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας.


Δε ξέχασε βέβαια να ευχαριστήσει τη μητέρα του, βασίλισσα Σοφία για την πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε στην πατρίδα. Η Βασίλισσα Σοφία φανερά συγκινημένη από την αναφορά του γιου της του έστειλε ένα φιλί από μακριά.

Τιμώντας τον πατέρα του, αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραμάτισε για τη συμφιλίωση των Ισπανών μετά την δικτατορία του Φράνκο.
Ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας  παρέλαβε από τα χέρια του πατέρα του, Χουάν Κάρλος την κόκκινη ζώνη που συμβολίζει την αρχηγία των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής στην αίθουσα ακροάσεων των ανακτόρων Θαρθουέλα, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας και των μελών της ηγεσίας των ισπανικών στρατιωτικών σωμάτων.




Χθες το βράδυ, ο Χουάν Κάρλος συγκρατώντας τα δάκρυά του, υπέγραψε την παραίτησή του, η οποία εγκρίθηκε μαζικά από το Κοινοβούλιο. Η τελευταία επίσημη πράξη του. Ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία μετά την άνοδο του γιου τους στον θρόνο, θα διατηρήσουν τους τίτλους του «βασιλιά» και της «βασίλισσας» και θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν ασυλίας.


Η κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις, ενώ είχαν επιστρατευτεί ελικόπτερα, 120 ελεύθεροι σκοπευτές και 7000 αστυνομικοί που πραγματοποίησαν περιπολίες σε όλη την πρωτεύουσα, με την προσοχή των δυνάμεων ασφαλείας να είναι στραμμένη στο κοινοβούλιο και στο Παλάτι.

Αυτή είναι η πρώτη γαλαζοαίματη διαδοχή από όταν ο Χουάν Κάρλος ανέβηκε στον θρόνο της Ισπανίας το 1975, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο. Η αλλαγή θεωρείται από πολλούς μια απαραίτητη ανανέωση που δίνει την ευκαιρία στη νέα γενιά να έρθει στο προσκήνιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: