Social Icons

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Verouschka: Η κόμμισα που άφησε τους πύργους της για τις γέφυρες ομορφιάς...



Ήταν μια από τα  πιο αυθεντικά top models του κόσμου. Η γνωστή και πρωτοποριακή  Βερούσκα ήταν η Vera Gottliebe Anna Gräfin von Lehndorff-Steinor, που στα 14 της χρόνια είχε ύψος 1,83 , θεωρούσε τον εαυτό της ένα απαίσιο ασχημόμαπαπο, ενώ όταν ήταν ήδη ένα πετυχημένο μοντέλο , χειρούργησε τα δάχτυλα των ποδιών της για να κυκλοφορεί με 43 νούμερο παπούτσι...αντί 45!

Στις αρχές της δεκαετίας του '60, η κοντέσα Vera Gottliebe Anna Gräfin von Lehndorff-Steinort, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και αποφάσισε να αλλάξει το όνομα της σε Veruschka – ένα όνομα που θα γινόταν εν τέλει όσo εμβληματική είναι η εικόνα της.



Γεννήθηκε στις 14 Μαΐου του 1939 στην Ανατολική Πρωσσία, στο Konigsberg, το σημερινό Kaliningrad της Ρωσίας. Μεγάλωσε στη περιχοή Steinort την οποία κατείχε η οικογένεια της για αιώνες. 



Η μητέρα της ήταν η κόμισσα Gottiebe von Kalnein. Ο πατέρας της, Heinrich Graf von Lehndorff-Steinort ήταν Γερμανός καταμετρητής έφεδρος αξιωματικός του Γερμανικού στρατού και βασικό μέλος της γερμανικής Αντίστασης καθώς συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ.




Εκτελέστηκε όταν η Βέρα ήταν μόλις 5 ετών και όλη η οικογένεια στάλθηκε σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας μέχρι το τέλος του πολέμου.




Μοντέλο του πρακτορείου Ford, με θρυλική εμφάνιση στο «Blow Up» του Μικελάντζελο Αντονιόνι και μούσα του Νταλί ,η Βερούσκα έχει γράψει πραγματικά ιστορία στην παγκόσμια μόδα.






O κορυφαίος φωτογράφος Ρίτσαρντ Αβεντον την έχει αποκαλέσει «ωραιότερη γυναίκα του κόσμου» εξαγριώνοντας τον σύντροφό της φωτογράφο Φράνκο Ρουμπαρτέλι, αν και όλοι οι μετρ του φακού όπως οι Ιρβινγκ Πέν, Ντέιβιντ Μπέιλι, Χέλμουτ Νιούτον και Χορστ είχαν εμμονή μαζί της.


Αποσύρθηκε από το επάγγελμα το 1975 μετά από διαφωνίες με τον  Grace Mirabella, διευθυντή της Vogue, καθώς- όπως η ίδια ανέφερε σε συνέντευξή της- ήθελε να την μεταμοφώσει σε ένα σνομπ και μπουρζουά είδωλο που δεν της άρεσε. 



Αφοσιώθηκε στην γλυπτική και τη φωτογραφία ενώ περιστασιακά κάνει guest εμφανίσεις σε επιδείξεις. 

Η αξεπέραστη ρωσίδα fashion icon, που πλέον είναι 75 ετών, απαθανατίστηκε από τον φωτογράφο Moncada σε ασπρόμαυρες λήψεις με εκπληκτική ρετρό ένδυση και  η κόρη του ανακάλυψε χιλιάδες αρνητικά αποφασίζοντας να κυκλοφορήσει λεύκωμα στη μνήμη του πατέρα της. Δεν είναι ευρύτερα γνωστό πως το διάσημο τοπ μόντελ έχει σπουδάσει τέχνη στη Γερμανία και ο αντιστασιακός πατέρας της εκτελέστηκε για απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ. 


Η καριέρα της ξεκίνησε δύσκολα στη Φλωρεντία με το όνομα Vera, εποχή που δεν την προτιμούσαν επειδή φάνταζε πελώρια και πανύψηλη για τα λεπτεπίλεπτα γούστα της εποχής.  


Ο Moncada  όμως τη συνάντησε στη Ρώμη και έμεινε έκθαμβος. Το 1963 και το 1964 τη φωτογράφιζε διαρκώς σε στούντιο και στα κρυστάλλινα νερά της Σαρδηνίας αναδεικνύοντας για πρώτη φορά το στυλ που την καθιέρωσε με τα τονισμένα τα τεράστια μάτια και τα χαρακτηριστικά ογκώδη χείλη της. 






Δεν υπάρχουν σχόλια: