Social Icons

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Πάμε για τσουρέκια...




Aπο την  Contessa 

Μια μοναδική συνταγή.... με 100% επιτυχία!


Υλικά

2 κιλά σκληρό αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
180 γρ. μαγιά φούρνου
3,5 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
10 αυγά
750 γρ. ζάχαρη
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
500 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 κουταλάκι μέχλεπι
1 φακελάκι βανίλια
1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
2 κρόκους αυγών διαλυμένους σε λίγο νερό
αμυγδαλόψιχα σε λεπτά κομμάτια


Οδηγίες παρασκευής

Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε αλάτι και μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη. Προσθέτουμε 3-4 φλιτζάνια αλεύρι και αναμιγνύουμε καλά.
φροντίζουμε να τοποθετήσουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με μια πετσέτα για να ξεκουραστεί. περιμένουμε μέχρι η ζύμη για το τσουρέκι να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια της.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και τοποθετούμε το προζύμι σε μια τρύπα που ανοίγουμε στην μέση.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο.
στην συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια, το μαχλέπι κοπανισμένο και τη μαστίχα και ρίχνουμε το μίγμα στη λεκάνη με το αλέυρι και το προζύμι.

Sυνεχίζουμε ζυμώνοντας την ζύμη για το τσουρέκι καλά μέχρι να γίνει ομοιογενείς και να ξεκολλάει εύκολα από την λεκάνη.

Αφού ολοκληρωθεί το ζύμωμα σκεπάζουμε την ζύμη για το τσουρέκι με μια πετσέτα και την αφήνουμε για μερικές ώρες σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει (ειναι έτοιμο μόλις γίνει περίπου η διπλα΄σια δσε όγκο.

Αφού φουσκώσει τηνν πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στο τσουρέκι
και την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί αφήνοντας το ταψί για μια με δύο ώρες να φουσκώσει (σκεπάζουμε με πετσέτα ή λαδόχαρτο).

Σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 C τοποθετούμε το ταψί αφού αλείψουμε το τσουρέκι με τους χτυπημένους κρόκους αυγού και το πασπαλίσουμε με την αμυγδαλόψιχα. το Τσουρέκι μας θα είναι έτοιμο σε 35-45 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: