Social Icons

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΙΣ ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ...!





Απο την Χριστίνα Αλαμάνου

Οι Βερσαλλίες ακόμα και στις μέρες μας είναι υπέροχα όμορφες. Ειδικά Άνοιξη και Φθινόπωρο, κοιτάς σαστισμένος και προσπαθείς να καταλάβεις αν είναι αληθινές κι ότι είναι στη γη κι όχι στον κήπο της Εδέμ. 


Πάνω από 22.000 εργάτες δούλεψαν για να μεταμορφώσουν χίλια στρέμματα ελώδους έκτασης στο πιο όμορφο παλάτι του κόσμου. 

Όλα ξεκίνησαν από τη ζήλια. Ήταν αυτή που ώθησε τον Λουδοβίκο 14ο  μετά από μια επίσκεψη του σε ένα πανέμορφο πύργο ενός υπουργού του να αποφασίσει να χτίσει το παλάτι που θα μεταφέρει όλη την Αυλή της Γαλλίας. Αφού φυλάκισε τον υπουργό του και λεηλάτησε ότι είχε, μάζεψε τα λάφυρα που αργότερα τα τοποθέτησε μέσα στις Βερσαλλίες, 11 μόλις μίλια νοτιοδυτικά του Παρισιού.

Φύτεψε χιλιάδες δένδρα, άλλαξε  κατεύθυνση σε ποτάμια καταφέρνοντας να στείλει  νερό σε τετρακόσια σιντριβάνια. Ενώ η έντονη μυρωδιά από τις αποχετεύσεις καταπολεμήθηκε  με 3.000 ευωδιαστά δένδρα τοποθετημένα σε κατάλληλα σημεία. 


Εκατόν πενήντα χιλιάδες φυτά σε γλάστρες αλλάζονταν δέκα πέντε φορές το χρόνο για να υπάρχουν πάντα λουλούδια.

Επτακόσια δωμάτια στολίστηκαν με μάρμαρο, βελούδο και χρυσό. Το παλάτι έχει συνολικά 2.513 παράθυρα, 352 τζάκια, 67 σκάλες, 483 καθρέφτες και η συνολική του έκταση είναι 67.000 τετραγωνικά μέτρα, από τα οποία τα 50.000 είναι ανοιχτά στους επισκέπτες.


Οι Βερσαλλίες μπορούσαν να στεγάσουν 3.000 ευγενείς , αυλικούς, κυρίες της τιμής και τους ακολούθους τους. Επτακόσια δωμάτια στολίστηκαν με μάρμαρο, βελούδο και χρυσό. 


Οι μέρες άρχιζαν όχι με την ανατολή του ηλίου, αλλά με το πότε θα σηκωνόταν ο βασιλιάς ενώ 4.000 υπηρέτες και 500 αυλικοί ικανοποιούσαν την αχόρταγη δίψα της αυλής για επισημότητες.

Το ανάκτορο αποτελείται από τρία μέρη, το κυρίως μέρος όπου έμενε η βασιλική οικογένεια σε σχήμα U, και άλλες δύο πτέρυγες δεξιά και αριστερά του κυρίως κτιρίου όπου έμεναν οι ευγενείς, ο κλήρος και οι υπουργοί. 



Άλλα 3 παραπλήσια κτίρια χτίστηκαν για να στεγάσουν το προσωπικό, που αποτελούνταν από χιλιάδες υπηρέτες, τα μαγειρεία, τα εκατοντάδες άλογα μαζί με τις άμαξες τους και όλο τον υπόλοιπο απαραίτητο εξοπλισμό. 



Οι Βερσαλλίες αντιπροσωπεύουν το στυλ πυραμίδας και μπαρόκ. Εδώ η φύση δαμάστηκε και ίσως κακοποιήθηκε για να υποταχθεί. 


Στα σιντριβάνια και στα αγάλματα είναι αποτυπωμένη η ελληνική μυθολογία, όπως και στο εσωτερικό του ανακτόρου. Ο συνολικός κήπος των Βερσαλλιών απλώνεται σε 3 επίπεδα πίσω από το παλάτι και είναι η συνέχιση της αρχιτεκτονικής του παλατιού. 


Όπως και το ανάκτορο, έτσι και οι κήποι έχουν ως σκοπό να τιμήσουν τον βασιλιά και την χώρα του. Τα μεγάλα ποτάμια της Γαλλίας αντιπροσωπεύονται σαν αγάλματα. Μπροστά από το Μεγάλο Κανάλι, ένα τεράστιο κανάλι σε σχήμα σταυρού, βρίσκεται το σιντριβάνι του Απόλλωνα, το πιο μεγαλοπρεπές από όλα τα σιντριβάνια των Βερσαλλιών.

Το κέντρο των Βερσαλλιών είναι η Αίθουσα των Καθρεφτών , που έχει μήκος 70 μέτρων και είναι στολισμένη με πανάκριβα κρύσταλλα, κεριά και καθρέφτες, τους πιο ακριβούς της εποχής εκείνης. 



Οι τετρακόσιοι καθρέφτες της την πλημμυρίζουν με φως την ώρα της δύσης.

Επίσης στο ταβάνι και στους τοίχους δεσπόζουν οι τοιχογραφίες και άλλα διάφορα έργα τέχνης από τους καλύτερους ζωγράφους της Ευρώπης εκείνη την εποχή, με ανεκτίμητη αξία. Παράλληλα δίπλα στην Αίθουσα των Καθρεφτών βρίσκονται τα βασιλικά διαμερίσματα, με μεγαλύτερο αυτό του βασιλιά, που περιλαμβάνει δεκάδες δωμάτια. 





Κυρίαρχο στοιχείο σε όλα αυτά τα δωμάτια είναι οι τοιχογραφίες και οι πίνακες ζωγραφικής, εμπνευσμένοι από την ελληνική μυθολογία. Έτσι τα δωμάτια αυτά φέρουν τα ονόματα όπως π.χ. Δωμάτιο του Ηρακλή, Σαλόνι της Αφροδίτης κ.τ.λ.

Στο κέντρο της Αίθουσας των Καθρεφτών βρίσκεται η είσοδος για το πολυτελέστατο υπνοδωμάτιο του βασιλιά, με απερίγραπτο πλούτο. Συμβολίζει το κέντρο της δύναμης του απόλυτου μονάρχη, το κέντρο της χώρας υπό τον Λουδοβίκο ΙΔ', που είναι ο θεμελιωτής των Βερσαλλιών. Το 1710 ήταν έτοιμη και η Βασιλική Εκκλησία, ενώ το 1770 και η Βασιλική Όπερα.


Τα έξοδα για την ανέγερση αυτού του πολυτελούς ανακτόρου ήταν υπέρογκα. 




Συνολικά κόστισε 25.725.839 λίβρες, που σημαίνει 10.500 τόνους ασήμι (1 λίβρα είναι 409 γραμμάρια ασημιού). Σε ευρώ είναι περίπου 2,6 δισεκατομμύρια, ένα τεράστιο ποσό.




Δεν υπάρχουν σχόλια: