Social Icons

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Παραιτήθηκε από τον θρόνο της η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας




Aπο την Xριστίνα Αλαμάνου, 
Mε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα προς το λαό, η βασίλισσα Βεατρίκη παραιτήθηκε από το θρόνο της Ολλανδίας , υπέρ του πρωτότοκου γιου της πρίγκιπα (Willem- Alexander) Βίλεμ-Αλεξάντερ.
Ο Πρίγκιπας Βίλεμ Αλεξάντερ σήμερα είναι 45 ετών. Παντρεμένος με την Maxima Zorreguita Cerruti, οικονομολόγο και τραπεζικό επενδυτή, γεννημένη στο Μπουένος Αίρες της Αργεντινής και μαζί έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.
Η βασίλισσα Βεατρίκη παντρεύτηκε τον διπλωμάτη Kλάους Βον Αμσμπεργκ στις 10 Μαρτίου του 1966 στο Άμστερνταμ και απέκτησαν τρεις γιους και οκτώ εγγόνια.  Τον πρίγκιπα Βίλεμ-Αλεξάντερ που γεννήθηκε το 1967, τον πρίγκιπα Φρίσο που γεννήθηκε το 1968 και τον πρίγκιπα Κωνσταντίν που γεννήθηκε το 1969. Ο σύζυγος της Βασίλισσας πέθανε το 2002 σε ηλικία 76 ετών.
Η βασίλισσα Βεατρίκη ανήλθε στο θρόνο στις 30 Απριλίου 1980,και όπως δήλωσε στο διάγγελμα της , αποφάσισε ότι φέτος είναι η καλύτερη εποχή να αναγγείλει τον επόμενο βασιλιά καθώς το 2013 θα εορταστούν τα 200 χρόνια από την εγκαθίδρυση του Βασιλείου των Κάτω Χωρών.  

Επίσης η μητέρα της,Τζουλιάνα , είχε παραιτηθεί από το θρόνο το 1980 ενώ ήταν 70 ετών , ενώ η γιαγιά της βασίλισσας,  Βιλχελμίνα  παραιτήθηκε το 1948 σε ηλικία 68 ετών. Η βασίλισσα Βεατρίκη την ερχόμενη Πέμπτη θα γιορτάσει τα 75α γενέθλια της.


Στις 30 Απριλίου αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντα του ο 45χρονος πρίγκιπας  Βίλεμ-Αλεξάντερ, που έχει σπουδάσει ιστορία και είναι μέλος της Διεθ. Ολυμπιακής Επιτροπής και του Ολλανδικού Βασιλικού Ναυτικού

Ο Πρίγκιπας Orange Νassau, όπως είναι ο επίσημος τίτλος που δίνεται στον πρώτο διάδοχο του θρόνου της Ολλανδίας,   θα γίνει και ο πρώτος βασιλιάς της χώρας του  μετά τον Γουλιέλμο Γ΄ των Κάτω Χωρών ο οποίος βασίλεψε μέχρι το 1890 και πέθανε χωρίς να αφήσει αρσενικούς κληρονόμους.


Ο δεύτερος στη σειρά πρίγκιπας,  Φρίσο τον περασμένο Μάρτιο και κατά τη διάρκεια κατάβασής του σε πίστα του σκι, τραυματίστηκε βαριά και βρίσκεται ακόμα και σήμερα σε κώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: