Social Icons

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Η άνοιξη που άργησε...αλλά ήρθε στη Τουρκία | Οικολογία, δεοντολογία και ιδεολογία....




Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναρτούν συνεχώς φωτογραφίες από την πλατεία Ταξίμ 




Απο την Contessa, 
Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τη βίαιη επιχείρηση καταστολής της αστυνομίας στην κατάληψη του μητροπολιτικού πάρκου στην πλατεία Ταξίμ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία νεκρή. Σκληρές οδομαχίες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το κέντρο της Κωνσταντινούπολης «πνίγηκε» στα χημικά και μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Αργά το απόγευμα επεισόδια ξέσπασαν και στην Αγκυρα και σύντομα επεκτάθηκαν στη Σμύρνη και σε άλλες πόλεις. Παρέμβαση ΕΕ, ζητά σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης.




Μία απλή διαμαρτυρία οικολογικής διάστασης εναντίον του σχεδίου οικοδόμησης ενός αντιγράφου οθωμανικού κτηρίου στην Πλατεία Ταξίμ, κατέληξε σε μία άνευ προηγουμένου συσπείρωση αγανακτισμένων πολιτών που απορρίπτουν τις αποφάσεις του Ταγίπ Ερντογάν για σταδιακό εξισλαμισμό της τουρκικής κοινωνίας.


Στις διαδηλώσεις στην Πλατεία Ταξίμ και τα σοκάκια στο Πέραν ήταν εμφανής η παρουσία των νέων ανθρώπων. Η αγριότητα της αστυνομίας θύμισε τον τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων των Κούρδων και της Αριστεράς στο παρελθόν. Χωρίς καμία ανοχή για τους διαδηλωτές, η αστυνομία όπως το συνηθίζει στην Τουρκία, προέβη σε αγριότητες που για τα δυτικά μέτρα και σταθμά είναι πρωτοφανείς, αλλά που για τους πολιτικοποιημένους Τούρκους είναι συνήθεις.


Το κέντρο της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε από τα ξημερώματα της Παρασκευής σε πεδίο μάχης με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία «έπνιξε» το ιστορικό κέντρο στα δακρυγόνα και, όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «χτυπά όποιον βρει μπροστά της».

Το γεγονός ότι η εξέγερση της Πλατείας Ταξίμ διεθνοποιήθηκε αμέσως κυρίως μέσω του Διαδικτύου και των social media και προκάλεσε αντιδράσεις τόσο γνωστών προσωπικοτήτων όπως ηθοποιών και αθλητών, καθώς και διεθνών θεσμών και Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτικών ενόχλησε την Άγκυρα. Αργά μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, ήταν πλέον σαφές πως η προκλητική αστυνομική παρουσία ενίσχυε τη συσπείρωση των διαδηλωτών και αναβάθμιζε τη διαμαρτυρία σε μία σύγκρουση «αγανακτισμένων» με την κυβέρνηση Ερντογάν.



Παρά τις απειλές που εκτόξευσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ότι μπορεί να κινητοποιήσει ένα εκατομμύριο μέλη του κόμματος του, η αστυνομία απαγκιστρώθηκε από το κέντρο της Πόλης νωρίς το απόγευμα. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν στη συνέχεια την Πλατεία Ταξίμ και τις παράπλευρες οδικές αρτηρίες, το Πέραν, μέχρι και πάνω από την Πλατεία κοντά και πέρα από ξενοδοχείο Χίλτον.


Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδιπλώθηκε και παραδέχθηκε ότι η αστυνομία σε ορισμένες περιπτώσεις ενήργησε με «ακραίο» τρόπο για να καταστείλει τις βίαιες διαδηλώσεις. «Είναι αλήθεια ότι έγιναν λάθη και ακραίες ενέργειες από την πλευρά της αστυνομίας. Οι αναγκαίες προειδοποιήσεις έγιναν» τόνισε.


Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να κατακλυσθεί η πλατεία από κόσμο, μόλις άρχισε η οπισθοχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας υπό τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Αμέσως, κατά κύματα, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν, άλλοι τραγουδώντας, άλλοι χορεύοντας, κάποιοι χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια.

Στην πλατεία το πλήθος εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Από την εθνικιστική ακροδεξιά μέχρι την αριστερά, πιστούς μουσουλμάνους και υποστηρικτές του λαϊκού κράτους. Κάποιοι από αυτούς κάλυψαν με πολύχρωμες σημαίες το μνημείο του «πατέρα» της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Σχεδόν όλοι όμως εκφράζουν θυμό για την κυβέρνηση και κατηγορούν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει την «ισλαμοποίηση» της τουρκικής κοινωνίας.

Ωστόσο, παρά την ευφορία στην ατμόσφαιρα, ορισμένοι διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτή η «νίκη» θα έχει και απτά αποτελέσματα, για το αν θα σωθεί τελικά το πάρκο που στάθηκε η αφορμή για την κινητοποίηση.

Το σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από την κυβέρνηση τον Φεβρουάριο 2012, παρά τις αντιρρήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, προβλέπει μεταξύ άλλων την ανακατασκευή (στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το παρά την πλατεία Πάρκο Gezi - καθιερωμένος τόπος αναψυχής, διοργάνωσης πολιτιστικών γεγονότων, αλλά και διαδσηλώσεων) ομοιώματος των ιστορικών Στρατώνων Topçu, συνολικής έκτασης 35.000 τ.μ., που είχαν ανεγερθεί για τις ανάγκες του Οθωμανικού Πυροβολικού τον 19ο αιώνα και κατεδαφίσθηκαν το 1940.

Στον χώρο του νέου κτηρίου προβλέπεται να εγκατασταθεί εμπορικό κέντρο, αλλά και σύμπλεγμα κατοικιών, ενώ το αρμόδιο υπουργείο ισχυριζόταν ότι μέρος του πάρκου θα διαφυλασσόταν και μάλιστα «καλύτερα προστατευμένο», λόγω του περιορισμού της πρόσβασης του κοινού σε αυτό.



Τη δίωξη των αστυνομικών που προέβησαν σε καταχρηστική χρήση δακρυγόνων προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας κ. Γκιουλέρ. «Θα διωχθούν νομικά όσοι έκαναν χρήση δυσανάλογης βίας» επεσήμανε. Σύμφωνα με τις Αρχές, θα εξεταστούν πλάνα από τις κάμερες προκειμένου να διαπιστωθεί παράβαση καθήκοντος από την πλευρά της Αστυνομίας. Πάνω από εκατό άτομα έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία της Τουρκίας με αναπνευστικά προβλήματα λόγω των επιπτώσεων της δακρυγόνων, ενώ δεκάδες είναι οι διαδηλωτές που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και χρειάστηκαν νοσηλεία.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακύρωσε την προγραμματισμένη για το απόγευμα του Σαββάτου διαδήλωση που διοργάνωνε στο Kadıköy (Χαλκηδόνα) της ασιατικής ακτής της Κωνσταντινούπολης ενάντια στην “κουλτούρα των απαγορεύσεων” που σηματοδοτεί ο πρόσφατος αντιαλκοολικός νόμος της κυβέρνησης Ερντογάν και αντ΄ αυτού κάλεσε τους οπαδούς του να συμμετάσχουν στη συγκέντρωσης της πλατείας Ταξίμ.

Ο ηγέτης του κεντροαριστερού κεμαλιστικού CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, είχε ζητήσει την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από την Πλατεία Ταξίμ σε δηλώσεις του υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρός προς τον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι λένε όχι και αντιστέκονται στον δικτάτορα... Το γεγονός ότι είστε το κυβερνών κόμμα δεν σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε».







Δεν υπάρχουν σχόλια: