Social Icons

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Το γιοτ «Χριστίνα» που ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση πωλείται ξανά! (Iστορία- Photos)







Γραφει η Χριστίνα Αλαμάνου, 
Την είδηση δημοσίευσε η αγγλική ιστοσελίδα MailOnline

Mια καναδική  , River-class φρεγάτα, που κατασκευάστηκε το 1943 και το  πρώτο της όνομα υπήρξε το ‘’HMCS Stormont’’ μετατράπηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,  στη πιο  μεγαλοπρεπή και ιστορική θαλαμηγό.



«Αυτό είναι το μόνο μέρος στον κόσμο που δεν αισθάνομαι ξένος», είχε δηλώσει κάποτε ο Έλληνας μεγιστάνας. Πουθενά δεν ήταν πιο ευτυχισμένος από όσο όταν βρισκόταν επάνω στην 325 ποδών θαλαμηγό του.  

Η μετατροπή της παλιάς καναδικής φρεγάτας σε αυτό που ο βασιλιάς Φαρούκ της Σαουδικής Αραβίας είχε αποκαλέσει «η τελευταία λέξη στη χλιδή» τού είχε κοστίσει μόλις... 4 εκατομμύρια δολάρια.
 
Το καλοκαίρι του 1953 ήταν πολύ ικανοποιητικό για τον Ωνάση, αφενός μεν γιατί στο Αμβούργο βάφτισε το 45.000 τόνων Τίνα Ωνάση, το μεγαλύτερο τάνκερ της εποχής του, αφετέρου δε γιατί στο Howaldtswerke (HDW) στο Κίελο ξεκίνησε η μετατροπή της καναδικής φρεγάτας Stormont σε μια ιδιωτική, πολυτελέστατη θαλαμηγό για τον ίδιο, που θα τη βάφτιζε Χριστίνα. Ο δαιμόνιος Σμυρνιός,  Αριστοτέλης Ωνάσης την αγόρασε το 1954 ως σκραπ στο ποσό των 34.000 δολαρίων .



Έτσι το  «Christina» που έχει μήκος 99 μέτρα,  μετά τη μετατροπή του σε ιδιωτικό γιοτ , φιλοξένησε παθιασμένους έρωτες, πολιτικά όνειρα, επιχειρηματικές στρατηγικές και πολύ- φωτογραφήθηκε με την crème de la crème του λαμπρού jet set ενώ φόρεσε επάνω του όλη τη σύγχρονη,  για την εποχή , τεχνολογία μαζί με την πολυτέλεια που αγαπούσε να απολαμβάνει παντού και πάντα ο μεγιστάνας.



Η  σουίτα του Αριστοτέλη Ωνάση περιελάμβανε  4 δωμάτια, με μπανιέρα από μπλε μάρμαρο Σιένα, απομίμηση από το Μινωικό Ανάκτορο.  


 Οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι με βενετσιάνικους καθρέφτες ενώ οι βρύσες στα μπάνια ήταν χρυσές. Η βιβλιοθήκη της θαλαμηγού ήταν γεμάτη με έργα Ελλήνων κλασικών συγγραφέων και άλλα δερματόδετα βιβλία. 



Στην τραπεζαρία, δύο πίνακες απεικόνιζαν την Τίνα Ωνάση με παγοπέδιλα και τον Αλέξανδρο με τη Χριστίνα να κάνουν πικνίκ στη χλόη.


Στο σκάφος υπήρχαν άλλες 9 σουίτες, κάθε μια με το όνομα ενός ελληνικού νησιού. Το τζάκι της θαλαμηγού ήταν φτιαγμένο από λάπις λαζούλι, οι χειρολαβές στο μπαρ ήταν φτιαγμένα  από δόντια φάλαινας, ενώ υπήρχαν παντού γύρω σκαλισμένες αναπαραστάσεις από τα Ομηρικά Έπη της  Ιλιάδας και της Οδύσσειας.


Η θαλαμηγός χρησιμοποιούσε ως βάση της τον Σκορπιό ή το Μόντε Κάρλο, και ο Ωνάσης τη χρησιμοποιούσε τακτικά για κρουαζιέρες: η Βενετία, τα Ιόνια νησιά, ο Πειραιάς, η Δήλος, η Μύκονος, η Λέσβος, ο Άθως, η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και η Κρήτη περιλαμβάνονταν στους προορισμούς του, ενώ συχνά έφτανε και ώς την Καραϊβική.


Καλοκαίρι στη Μύκονο το γιοτ περίμενε ελλιμενισμένο την επιβίβαση της διάσημης  Γκρέτα Γκάρμπο . Αργότερα ένα ποτό στο μπαρ θα γίνει η αφορμή να ακουστεί από τα χείλη του Ωνάση η περίφημη φράση στην Γκάρμπο «Ξέρετε κυρία μου αυτή τη στιγμή κάθεστε πάνω στους μεγαλύτερους όρχεις του κόσμου». Έκπληκτη η Γκάρμπο, έβγαλε τα περιβόητα μαύρα γυαλιά της. Καθόταν στο σκαμπό μπροστά από το εντυπωσιακό μπαρ, κατασκευασμένο από όρχεις φάλαινας.


Σε αυτό το σκάφος άνθισε ο έρωτας του Αριστοτέλη για την Κάλλας που εμφανίστηκε μπροστά του με ένα κατακόκκινο μπικίνι και έκαναν παθιασμένο έρωτα στο deck του σκάφους ενώ η Τίνα και Μενεγκίνι κοιμόντουσαν στις σουίτες τους. 


Στη ίδια θαλαμηγό δόθηκε και η γαμήλια δεξίωση του γάμου του με τη Τζάκι ενώ οι σουίτες φιλοξένησαν  προσωπικότητες όπως τους Τζον Κένεντι, Γουiνστον Τσόρτσιλ, Φράνκ Σινάτρα, Μέριλιν Μονρόε, Ελίζαμπεθ Τέιλορ ,  Ρίτσαρντ Μπάρντον , Umberto Agnelli της FIAT, ο John Paul Getty και πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ.


Το 1956 η πριγκίπισσας Γκρέις και ο πρίγκιπας Ρενιέρ πραγματοποίησαν τη δεξίωση του γάμου τους πάνω σε αυτή τη θαλαμηγό. 


Όταν ο Ωνάσης πέθανε το 1975 το άφησε το γιοτ στην κόρη του Χριστίνα και εκείνη το δώρισε στο ελληνικό κράτος για να χρησιμοποιηθεί ως προεδρική θαλαμηγός.


Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Αργώ», όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε στη φθορά. Το 1998 το αγόρασε ο Έλληνας εφοπλιστής Τζον Πωλ Παπανικολάου, φίλος της οικογένειας Ωνάση και επανέφερε το αρχικό όνομα  το «Χριστίνα Ο» πληρώνοντας πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια.


Από το 2005 μέχρι σήμερα η «Χριστίνα Ο» είναι διαθέσιμη για ναύλωση, με τιμή γύρω στις 450.000 ευρώ την εβδομάδα.  Το γιοτ μετά τη μετασκευή και επισκευή μπορεί να φιλοξενήσει 36 άτομα, έχει 18 καμπίνες και μια σουίτα με την ονομασία «Σουίτα Ωνάση». 


Η θαλαμηγός διαθέτει και πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που συνδέονται μεταξύ τους με μία κεντρική σπειροειδή σκάλα. Τα πρυμναίο κύριο κατάστρωμα έχει πισίνα με έναν ψηφιδωτό Μινώταυρο στο δάπεδο της, όπως και στο παλιό γιοτ, το οποίο ανυψώνεται με το πάτημα ενός κουμπιού για να σχηματίσει μία πίστα χορού. Το κατάστρωμα περιπάτου διαθέτει ελικοδρόμιο. 




Ο Π. Παπανικολάου απεβίωσε το 2010 και έτσι το σκάφος έχει τεθεί εκ νέου προς πώληση μέσω του γραφείου Edmiston, που ειδικεύεται στον τομέα των θαλαμηγών,





Δεν υπάρχουν σχόλια: