Social Icons

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

O νέος βασιλιάς του Βελγίου, Φίλιππος ορκίστηκε σήμερα να τηρεί το Σύνταγμα και του νόμους.







Επιμέλεια : Χριστίνα Αλαμάνου

Σε μια λαμπρή τελετή παρουσία του Κοινοβουλίου, ο νέος 53χρονος Φίλιππος βασιλιάς του Βελγίου, ορκίστηκε να τηρεί πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους , να διατηρεί την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα. Ο Φίλιππος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα μόλις μιάμιση ώρα μετά την παραίτηση του πατέρα του,  βασιλιά Αλβέρτου Β', από την 20χρονη θητεία του στο θρόνο υπέρ του γιου του.


 «Ξεκινώ την βασιλεία μου με την πρόθεση να υπηρετήσω όλους τους Βέλγους. Για να τα καταφέρω, σκοπεύω να συνεργαστώ αρμονικά με την κυβέρνηση σύμφωνα με το Σύνταγμα», τόνισε στην πρώτη ομιλία του ο νέος βασιλιάς.




Ο βασιλιάς Αλβέρτος Β’ υπέγραψε την πράξη παραίτησης στη μεγάλη αίθουσα του θρόνου στο παλάτι των Βρυξελλών, παρουσία 200 προσκεκλημένων, μελών της κυβέρνησης και εκπροσώπων του Κοινοβουλίου. Στην τελευταία ομιλία του, ο απερχόμενος μονάρχης εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στο νέο βασιλιά. «Φίλιππε, έχεις όλες τις αρετές της καρδιάς και της διάνοιας για να υπηρετήσεις πολύ καλά την πατρίδα μας στα νέα σου καθήκοντα», τόνισε ο Αλβέρτος Β’.




Αξίζει να σημειωθεί πως ο 53χρονος Φίλιππος αυτό του τον όρκο τον είπε και στις τρεις εθνικές γλώσσες του Βελγίου, δηλαδή τα ολλανδικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά. ενώ η 21η Ιουλίου υπήρξε και η μέρα ορκωμοσίας του πρώτου βασιλιά των Βέλγων.

Στην τελευταία ομιλία του, ο απερχόμενος μονάρχης, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο νέο βασιλιά. Το έργο που περιμένει το Φίλιππο τους πρώτους δέκα μήνες της θητείας του αναμένεται εξαιρετικά απαιτητικό. 

Οι βουλευτικές εκλογές, τον Μάιο του ερχόμενου έτους, θα θέσουν ξανά σε δοκιμασία την ενότητα της χώρας.  Ο Φίλιππος καλείται να συνεχίσει το έργο του πατέρα του και να επιλύσει τις εθνοτικές διενέξεις, ανάμεσα στους γαλλόφωνους και τους Φλαμανδούς πολίτες της χώρας.
Τα πρώτα σύννεφα έκαναν ήδη την εμφάνισή τους. Το αποσχιστικό κόμμα της Φλάνδρας απείχε από την τελετή της στέψης του νέου βασιλιά.

Ο βασιλιάς Αλβέρτος γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου του 1934. Είναι απευθείας απόγονος του τελευταίου βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου-Φίλιππου και αρχικά έφερε τον τίτλο του πρίγκιπα της Λιέγης. Η παιδική ηλικία του Αλβέρτου σημαδεύτηκε από το θάνατο της μητέρας του πριγκίπισσας Άστριντ της Σουηδίας. Η απώλεια της είχε βυθίσει τη χώρα στο πένθος.
Κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η βασιλική οικογένεια κατέφυγε στη Σουηδία και δεν επέστρεψε στη χώρα πριν το 1950, όταν με δημοψήφισμα ο αδερφός του Αλβέρτου, Μποντουέν, ανέβηκε στο θρόνο. 

Το 1959 παντρεύεται την πριγκίπισσα Πάολα της Καλαβρίας, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά τον Φίλιππο την Άστριντ και τον Λοράν. 

Κατά την περίοδο της βασιλείας του αδελφού του ο Αλβέρτος, θήτευσε σε αρκετά δημόσια αξιώματα, που τον οδήγησαν να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. 

Ο Μποντουέν μετά από 42 χρόνια στο θρόνο κατέληξε από καρδιά το 1993. Με τη σύζυγό του βασίλισσα Φαμπιόλα δεν απέκτησαν παιδιά. Συνεπώς δεν υπήρχε άμεσος διάδοχος του θρόνου. Ο Μποντουέν επιθυμούσε να τον διαδεχθεί ο ανιψιός του Φίλιππος.

Ο Αλβέρτος όμως ως φυσικός διάδοχος ορκίζεται συνταγματικός μονάρχης του Βελγίου στις 9 Αυγούστου του 1993. Ένα χρόνο αργότερα, το Βέλγιο γίνεται ομόσπονδο κράτος και τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύνταγμα, γεγονός που επηρέασε σημαντικά τη βασιλεία του. Προώθησε τις διακοινοτικές σχέσεις και υπήρξε σφοδρός υπέρμαχος της πολυφυλετικής κοινωνίας. Ο Αλβέρτος τάχθηκε δημόσια εναντίον των διακρίσεων και της ξενοφοβίας. Κάπως έτσι κερδίζει τη φήμη ενός μονάρχη προσιτού στο λαό. 

Το 1996, που η υπόθεση του παιδεραστή δολοφόνου Μαρκ Ντιτρού, συγκλόνισε το Βέλγιο. Οι πολίτες αμφέβαλαν για τη λειτουργία της δικαιοσύνης και της αστυνομίας. Ο Αλβέρτος συναντήθηκε με τις οικογένειες των θυμάτων και συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς. 
 
Ο βασιλιάς διατήρησε τον ρόλο του εγγυητή της ενότητας του κράτους και τα επόμενα χρόνια, όταν ο διχασμός ανάμεσα σε Φλαμανδούς και Βαλόνους απειλούσε τη χώρα με διάσπαση. Το ίδιο συνέβη και κατά την περίοδο 2010- 2011, όταν η χώρα δεν είχε κυβέρνηση.
Στις αρχές Ιουλίου, ο 79χρονος μονάρχης ανακοίνωσε ότι παραιτείται υπέρ του γιου του Φίλιππου. Είναι ο πρώτος από τους έξι βασιλείς του Βελγίου, που υποβάλλει την παραίτηση του από το θρόνο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: