Social Icons

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Τα Κοσμήματα του Στέμματος της Μεγάλης Βρετανίας φυλάσσονταν σε κουτί μπισκότων [ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ]




Γράφει η Χριστίνα Αλαμάνου

Αποκαλύψεις της Βασίλισσας Ελισάβετ στο BBC

Λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ,  μια νέα χρήζεται Μονάρχης  της Μεγάλης Βρετανίας ακολουθώντας πιστά το πρωτόκολλο και ένα από τα πιο αρχαία τελετουργικά ενθρόνισης 1000 ετών ,  παρουσία 8.000 επίσημων καλεσμένων μέσα  στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και 27 εκατομμυρίων έξω από αυτό.



Στα 25της μόλις χρόνια η Ελισάβετ Β’ ανέβηκε στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας μετά τον πρόωρο θάνατο του αγαπημένου πατέρα της Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ από καρκίνο που στάθηκε όρθιος στο θρόνο,  μόλις 15 χρόνια,  σε μια ζοφερή μεταπολεμική περίοδο για τη Μεγάλη Βρετανία .  H ενθρόνιση της Βασίλισσας Ελισάβετ δεν ήταν μόνο μια ιστορική στιγμή για τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και για όλο τον κόσμο, αφού ήταν από τις πρώτες σκηνές στην ιστορία της τηλεόρασης.

Ήταν μάλιστα το πρώτο μεγάλο γεγονός που έτυχε πανευρωπαϊκής τηλεοπτικής κάλυψης. Το BBC μετέδιδε ζωντανά λεπτό προς λεπτό την τελετή. Τις ημέρες που προηγήθηκαν οι πωλήσεις τηλεοράσεων είχαν εκτιναχθεί στα ύψη.

Η βασίλισσα ενθρονίστηκε στις 2 Ιουνίου 1953, σε ηλικία 27 ετών. Μετά από 65χρόνια από εκείνη την ξεχωριστή ημέρα της στέψης της, η  Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ , 91ετών σήμερα , αποφάσισε να παραχωρήσει τη πρώτη συνέντευξη της στον βετεράνο παρουσιαστή του είδους στο Βασιλικό ρεπορτάζ και Μοναρχίας, Alastair Bruce ο οποίος την πολιορκούσε 22 ολόκληρα χρόνια.

Καθισμένοι αναπαυτικά σε δωμάτιο του παλατιού ο Alastair Bruce ρωτάει και σχολιάζει  ταυτόχρονα μαζί με τη βασίλισσα την τελετή αλλά και τα παραλειπόμενα της ενθρόνισης της και στέψης της.  Τη συζήτηση τους μονοπωλούν τα Κοσμήματα του Στέμματος, δηλαδή οι δυο  κορώνες της στέψης , τα σκήπτρα και το σπαθί αλλά και όλα τα κοσμήματα και ανεκτίμητα πετράδια που τα κοσμούν, τα οποία και εστάλησαν από το θησαυροφυλάκιο του Πύργου του Λονδίνου  κατευθείαν στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ,  για να τα επιθεωρήσει η Βασίλισσα αλλά και για τις ανάγκες της  τηλεοπτικής κάλυψης του ντοκιμαντέρ.


Λόγω της μακράς διάρκειας της Βασιλείας της , η Ελισάβετ αποκαλύπτει ότι το περίφημο χρυσό στέμμα της στέψης της, η κορώνα του Αγίου Εδουάρδου, που  καταστράφηκε μετά τον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο και ξαναφτιάχθηκε για την ενθρόνιση του Καρόλου ΙΙ το 1661, δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί απο τότε, ενώ μόνο η ίδια , ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, και ο κοσμηματοπώλης επιτρέπεται να αγγίζουν το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

Το χρυσό στέμμα ζυγίζει 2 , 2 κιλά και περιλαμβάνει 440 πολύτιμους λίθους,. Το βάρος της είναι τέτοιο που συμβολίζει κατά μια έννοια το ίδιο το βάρος των ευθυνών του κράτους πάνω στο κεφάλι του μονάρχη . Η συγκεκριμένη κορώνα είχε και στο παρελθόν πάψει να χρησιμοποιείται εθιμοτυπικά από τους βασιλείς κατά την Γεωργιανή αλλά και Βικτωριανή περίοδο της Μεγάλης Βρετανίας εξαιτίας του ξεπερασμένου στυλ του. Το 1901 η Βασίλισσα Βικτώρια αποφάσισε να αναβιώσει πιο παλαιές παραδώσεις κατά τη διάρκεια των στέψεων και έτσι έφερε εκ νέου τη κορώνα αυτή στην επιφάνεια που σύμφωνα με τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Τα Κοσμήματα του Στέμματος είναι γνωστά για το γεγονός ότι περιέχουν μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά πετράδια του κόσμου. Περισσότερα από 140 αντικείμενα περιέχουν περισσότερες από 23.000 πολύτιμες πέτρες μεταξύ των οποίων το διαμάντι Koh-i-Noor, το Ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκιπα και τα διαμάντια Cullinan I και Cullinan II, που κόπηκαν από το 3.106 καρατίων… αρχικό διαμάντι  Cullinan Diamond, το μεγαλύτερο διαμάντι που είχε ποτέ  βρεθεί στο κόσμο.

Μια δεύτερη κορώνα,  η Αυτοκρατορική Κορώνα του Κράτους, η οποία σαφώς είναι ελαφρύτερη , φορέθηκε από την Ελισάβετ στο τέλος της τελετουργίας της ενθρόνισης της την οποία και φοράει πιο συχνά στις επίσημες τελετές όπως στο  ετήσιο άνοιγμα του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης άρπαξε χαριτωμένα το στέμμα της  και το έστριψε γύρω-γύρω όταν ο δημοσιογράφος  ρώτησε τον υπεύθυνο φύλαξης των βασιλικών κοσμημάτων αν το στέμμα θα μπορούσε να τοποθετηθεί πιο κοντά στη βασίλισσα, λέγοντας απλά στον ίδιο : «Αυτό το κάνω όταν το φοράω» συμπληρώνοντας ίσως περιπαιχτικά "Είναι ακόμα τόσο βαρύ;" συμπληρώνοντας αμέσως μετά ότι εκείνη την ημέρα θα έπρεπε να κρατά ακίνητο το κεφάλι της όταν το φορούσε  επειδή υπήρχε κίνδυνος να σπάσει τον λαιμό της.

  Η βασίλισσα εξέτασε προσεκτικά ξανά και ξανά την κορώνα ενώ μίλησε για τα τέσσερα λαμπερά μαργαριτάρια που κρέμονται που αποτελούν ένα από τα κύρια στοιχεία  του στέμματος του Αγίου Εδουάρδου. Δύο από τα μαργαριτάρια αυτά θρυλείται  ότι ανήκαν στην Μαίρη τη βασίλισσα των Σκωτών και αγοράστηκαν από τη βασίλισσα Ελισάβετ Ι μετά την εκτέλεση της πρώτης.

Τα Κοσμήματα του Στέμματος είναι τόσο σημαντικά για την Αγγλία, που με ιδιαίτερη προσοχή φυλάχτηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένας βασιλικός βιβλιοθηκονόμος αποκάλυψε πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν ότι τα κοσμήματα φυλάσσονταν σε ένα μυστικό δωμάτιο κάτω από το Κάστρο του Windsor.
Μερικά από τα πιο σημαντικά κοσμήματα αφαιρέθηκαν από τις κορώνες και υπόλοιπα αντικείμενα και μπήκαν σε τσίγκινα κουτιά μπισκότων!



Η Μεγαλειοτητά της,  αναφερόμενη στη Gold State Coach, τη χρυσή άμαξα που χρησιμοποιείται και κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης κάθε βρετανού μονάρχη από την εποχή του Γεωργίου Δ΄το 1821, δήλωσε δυσαρεστημένη για την βόλτα που ήταν αναγκασμένη να κάνει και να υποφέρει από τις σούστες του καθίσματος της χρυσής άμαξας αλλά όπως συμπλήρωσε στη διάρκεια της συνέντευξής της, όταν είσαι βασίλισσα υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα σαν και αυτό, αλλά σίγουρα υπάρχουν και αρκετά προτερήματα!



Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο ικανότατος δημοσιογράφος Alastair Bruce μας χάρισε ιδιαίτερες και μοναδικές αποκαλύψεις στη ξεχωριστή αυτή συνέντευξη που πήρε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ αποφεύγοντας όμως να μας δώσει απάντηση σε ένα από τα κυριότερα και καυτά ερωτήματα που αφορούν το μέλλον του Βρετανικού Βασιλικού στέμματος , δηλαδή για το ποιος θα είναι αυτός που θα φορέσει , μετά από την ίδια,  τις μοναδικές και ανεκτίμητες Βασιλικές Κορώνες. Θα είναι ο γιος της Κάρολος που είναι πρώτος στη σειρά διαδοχής του Βρετανικού Θρόνου ή ο εγγονός της Πρίγκιπας Ουίλιαμ ; 


Σαφέστατα και κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε ποτέ ερωτηθεί από ένα τόσο έμπειρο δημοσιογράφο υπεύθυνο για τα Βασιλικά θέματα γιατί αυτή καθαυτή η ερώτηση και μόνο  θα συνιστούσε  σύμφωνα με το σύνταγμα προδοσία κατά του Στέμματος και της Μεγάλης Βρετανίας!


Για αυτό λοιπόν...
God Save The Queen!







Δεν υπάρχουν σχόλια: