Social Icons

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Καρλ Λάγκερφελντ : Έφυγε από τη ζωή ο μύθος του Γαλλικού Οίκου Chanel [Photos]




Απο την Χριστίνα Αλαμάνου

Άφησε πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά και μια απίστευτη περιουσία!

Ο Μέγας Μόδιστρος Καρλ Λάγκερφελντ άφησε τη τελευταία του πνοή σήμερα στο Παρίσι σε ηλικία 85 ετών. Σύμφωνα διεθνή μέσα ενημέρωσης εχθές το βράδυ εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Γαλλικής πρωτεύουσας.


Ο Καρλ Ότο Λάγκερφελντ διηύθυνε τον οίκο υψηλής ραπτικής Chanel από το 1983 ενώ υπήρξε από τους διασημότερους σχεδιαστές του αιώνα μας. Πιθανή ημερομηνία γέννησης αναφέρεται η 10η Σεπτεμβρίου του 1933 στο Αμβούργο της Γερμανίας. Ως γνωστόν ο σχεδιαστής  αρνιόταν να αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία γέννησής του .




Αποφάσισε να ζήσει τη ζωή του κόντρα στα στερεότυπα. Δεν του άρεσε να υποκρίνεται, αγαπούσε τους νέους ανθρώπους και ήθελε να εργάζεται έχοντας νέα και όμορφα πρόσωπα στο πλευρό του. Κατά καιρούς σε συνεντεύξεις που παραχωρούσε τόνιζε: «Μισώ να βλέπω την ασχήμια». Γι’ αυτό και την απέφευγε μετά βδελυγμίας, όπως απέφευγε και τη συνεργασία με τους άνδρες. «Εκτός από έναν βοηθό μου, δουλεύω αποκλειστικά με γυναίκες. Μόνο προβλήματα είχα όταν συνεργαζόμουν με άνδρες. Γίνονταν εγωκεντρικοί και έλεγαν στον εαυτό τους ότι αφού μπορώ να το κάνω εγώ, μπορούν και εκείνοι. Πολλοί άνδρες και αγόρια πίστεψαν ότι είναι πιο χαρισματικοί από εμένα αλλά τελικά απέτυχαν. Με τις γυναίκες δεν έχω τέτοιο πρόβλημα» υποστήριζε.


Έντυνε, σχεδίαζε , ταξίδευε και ζούσε σε πολυτελείς βίλες και αρχοντικά. Πούλησε 1.800 δολάρια την κάθε μια κλειδοθήκη που είχε σχεδιάσει και έφερε την υπογραφή του ενώ είχε επιλέξει να έχει μόνιμη συντροφιά του την πιο πλούσια γάτα στον κόσμο. 

Σύμφωνα με τη Vogue ο Lagerfeld σχεδίασε το 2004 μια μίνι κολεξιόν για το H & M που ξεπούλησε μέσα σε μια μέρα. Το 2016 πώλησε ένα κουτί χρωματιστά μολύβια προς 2.850 δολάρια. 

Άνοιξε το δικό του βιβλιοπωλείο στο Παρίσι το 1999. Ονομάστηκε 7L, το κατάστημα ειδικεύεται σε έργα σχεδίασης, αρχιτεκτονικής, φωτογραφίας , μόδας μαγειρικής και ταξιδιωτικών οδηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες απο τον τύπο η εταιρία 7L βρέθηκε στο επίκεντρο μιας φορολογικής έρευνας που έγινε το 2016. Οι αρχές κατηγόρησαν τότε τον Κ. Lagerfeld ότι χρησιμοποίησε διάφορους φορολογικούς παραδείσους για να κρύψει 21,5 εκατομμύρια δολάρια…. που προήλθαν από την συγκεκριμένη επιχείρηση.


Ο ίδιος ο Lagerfeld έγραψε και ένα μπεστ σέλερ. Το βιβλίο του κυκλοφόρησε το 2005 με τον τίτλο «Η διατροφή του Karl Lagerfeld» το οποίο και έγραψε με τη βοήθεια του γιατρού Jean-Claude Houdret και πούλησε περισσότερα από 200.000 αντίτυπα παγκοσμίως.



Σύμφωνα με το Bloomberg είχε σπίτια στο Βερολίνο, στη Ρώμη και στο Βερμόντ. Αρκετές από αυτές τις κατοικίες έχουν γίνει πρωτοσέλιδα τα τελευταία χρόνια σε πολλά περιοδικά του ξένου τύπου.  Μια από τις βίλες που είχε ο σχεδιαστής πουλήθηκε για 11,7 εκατομμύρια δολάρια και βρισκόταν στο Αμβούργο της Γερμανίας. Ανήκε στον ίδιον από το 1991 έως το 1998 ενώ την είχε ονομάσει Villa Jako. Το όνομα το εμπνεύστηκε από τον ερωτικό σύντροφο του Jacques de Bascher. Σύμφωνα με το περιοδικό Mansion Global το σπίτι διέθετε τρία υπνοδωμάτια, βιβλιοθήκη εσωτερική πισίνα, φεγγίτες και οροφές διακοσμημένες απο φύλλα χρυσού.


"Είναι το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο" είχε δηλώσει ο Lagerfeld στο περιοδικό W το 1988 για ένα τριώροφο αρχοντικό στο Μονακό αιτιολογώντας αμέσως μετά: "Είναι αδύνατο να πλησιάσει κάποιος από κοντά. Δεν περνά από μπροστά δημόσιος δρόμος ενώ θα πρέπει να περάσει κάποιος από δύο πύλες για να μπει στο αρχοντικό. Δεν έχει καν διεύθυνση, οπότε κανείς δεν μπορεί να μου γράψει εδώ " . Το είχε ονομάσει La Vigie και πουλήθηκε τη δεκαετία του '90. Η συγκεκριμένη βίλα λέγεται ότι διέθετε 40 υπνοδωμάτια, αίθουσα χορού και αίθουσα μπιλιάρδου ενώ στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο.



Σε συνέντευξή του τον περασμένο Μάιο στο περιοδικό Le Point, οργισμένος από τη μεταναστευτική πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ, που κατά τη γνώμη του προκάλεσε την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στο κοινοβούλιο, ο Λάγκερφελντ είπε ότι θα αποποιηθεί τη γερμανική υπηκοότητα «αν αυτό συνεχιστεί».

«Ήταν ανάγκη να πει η Μέρκελ ότι έπρεπε η χώρα να δεχτεί ένα εκατομμύριο μετανάστες; Πρέπει να διατηρείται στη μνήμη το παρελθόν της Γερμανίας. Απεχθάνομαι τη Μέρκελ που το ξέχασε αυτό», δήλωσε ο σχεδιαστής επαναλαμβάνοντας τις επικρίσεις του σε βάρος της καγκελαρίου.


Το προσωπικό του στυλ ήταν από τα πιο χαρακτηριστικά στο παγκόσμιο ντε φιλέ . Ντυμένος πάντα στα μαύρα με σήμα κατατεθέν τα κατάμαυρα γυαλιά του, τα ολόλευκα μαλλιά του, τους ημίψηλους γιακάδες του, τη βεντάλια του και τα μαύρα γάντια του αναγνωρίστηκε ακόμα και από τους πιο αυστηρούς κριτές του ως αρχιερέας της γυναικείας μόδας.  Γόνος ιδιαίτερα εύπορης οικογένειας βιομηχάνων, ανατράφηκε με πολλές ανέσεις, διαμορφώνοντας, παράλληλα, μια αντισυμβατική προσωπικότητα. Μαζί με τη μητέρα του εγκαταλείπει τη Γερμανία και μετακομίζει στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του '50.

Στα πρώτα του βήματα στον χώρο της μόδας αλλαξε το όνομά του – από Lagerfeldt σε Lagerfeld – γιατί κατά τη γνώμη του ήταν πιο εμπορικό και εύηχο. Με μότο τη μετέπειτα διάσημη ρήση του «μια μικρή αίσθηση του χιούμορ και λίγη ασέβεια. Αυτά χρειάζεται ένας θρύλος για να επιβιώσει», το 1955 προσελήφθη ως βοηθός του Πιερ Μπαλμέν, έπειτα από την επικράτησή του σε έναν διαγωνισμό σχεδίου και ο Πιερ Μπαλμέν ερωτευτηκε το παλτό που σχεδιάσε ο Κάρλ. 

Το 1963 ο φιλόδοξος Γερμανός άρχισε να σχεδιάζει για τον ιταλικό οίκο μόδας Tiziani και τον επόμενο χρόνο άρχισε να δημιουργεί μερικά κομμάτια και για τον γαλλικό οίκο μόδας Chloé, ώσπου τελικά σχεδίασε ολόκληρη την κολεξιόν.

Το 1970 ξεκίνησε μια σύντομη συνεργασία με τον ιταλικό οίκο μόδας Curiel και το 1965 εντάχθηκε στην οικογένεια του ιταλικού οίκου μόδας Fendi, σχεδιάζοντας γούνες, ρούχα και κοσμήματα. Αναμφίβολα όμως το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν όταν, το 1983, ανέλαβε τον τομέα της υψηλής ραπτικής στον οίκο Chanel, καταφέρνοντας σύντομα να γίνει ο επικεφαλής σχεδιαστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του γαλλικού brand όπου και πιστώθηκε την αναγέννηση του σπουδαίου αυτού Γαλλικού Οίκου Μόδας.

Παθιασμένος με το σχέδιο που το υπηρετούσε πιστά και παραδοσιακά με μολύβι και ακουαρέλες και όχι με τη βοήθεια της τεχνολογίας, χαρακτηρίστηκε ως η πιο αντισυμβατική προσωπικότητα της μόδας. Κυνικός,  καυστικός, εξωστρεφής που προκαλούσε ποικίλες αντιδράσεις με τις εκάστοτε ιστορικές ρήσεις του που έχουν καταγραφεί στο συνεργατικό πόνημα "The World According to Karl".



Ο Γερμανός σχεδιαστής μόδας, πολυσχιδής και πολυπράγμων, υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής μεγάλων οίκων, καθώς και επιτυχημένος φωτογράφος. Έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους οίκους, έχει ντύσει με τις δημιουργίες του ορισμένες από τις μεγαλύτερες καλλονές της πασαρέλας, ενώ έχουν ποζάρει στο φακό του τοπ μόντελ και σταρ του Χόλιγουντ. Εκτός όλων των άλλων ταλέντων του ήταν και εξαιρετικός σκιτσογράφος. Στο ένθετο μηνιαίο περιοδικό της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» είχε πάρει θέση στο σκάνδαλο των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και με το πνευματώδες χιούμορ του απεικόνισε  ως γουρούνι τον 65χρονο κινηματογραφικό μεγιστάνα, Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο οποίος κατηγορείται από 40 γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση ή βιασμό.

Πριν από λίγο καιρό ανέφερε πως ό,τι πολυτιμότερο έχει είναι η ενός έτους σιαμαία γάτα του. Η Choupette έχει το δικό της προσωπικό, τρεις γυναίκες στην υπηρεσία της, οι οποίες έχουν επιφορτιστεί με το έργο της καταγραφής κάθε ενέργειας της γάτας όταν ο Λάγκερφελντ είναι μακριά από το σπίτι τους στο Παρίσι, έτσι ώστε ο ίδιος να μπορεί να γνωρίζει τι κάνει το αγαπημένο του κατοικίδιο όταν απουσιάζει. «Δεν υπάρχει, ακόμα, γάμος μεταξύ ανθρώπων και ζώων… Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα ερωτευόμουν έτσι μία γάτα», δήλωσε ο Λάγκερφελντ στο CNN. 


H Choupette είναι πασίγνωστη στους κύκλους της μόδας, ενώ έχει 27.000 followers στο λογαριασμό της στο twitter. Γευμάτιζε δύο φορές την ημέρα με το Λάγκερφελντ, τρώγοντας φαγητό ειδικά προετοιμασμένο.

Αειθαλής και ακαταπόνητος δημιουργός μέχρι το τέλος της ζωής του ο Λάγκερφελντ λίγους μήνες νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι  ξεκινάει τη δική του αλυσίδα ξενοδοχείων και το πρώτο του ξενοδοχείο 6 αστέρων στο Μακάο, τη «Μέκκα» της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Κίνα.

Η Κάρλα Μπρούνι έγραψε στο Instagram: «RIP Αγαπητέ Καρλ, ευχαριστώ για όλες αυτές τις σπίθες... ευχαριστώ που έφερες τόση ομορφιά και τόση φρεσκάδα σε αυτόν τον τόσο βαρύ κόσμο, τόσα χρώματα σε αυτό το γκρίζο, τόση φλόγα σε αυτή τη χλωμή εποχή. Νομίζω ότι δεν θα σας άρεσαν πολύ τα δάκρυα, τα λουλούδια και οι κορώνες αλλά θα λείψετε πολύ. Σε εμένα όπως και σε όλο τον κόσμο».

Η σχεδιάστρια Ντονατέλα Βερσάτσε έγραψε στο Instagram: «Καρλ, η ιδιοφυΐα σου επηρέασε τη ζωή τόσων ανθρώπων, κυρίως τη ζωή του Τζιάνι και τη δική μου. Ουδέποτε θα ξεχάσουμε το απίστευτο ταλέντο σου, την άπειρη έμπνευσή του. Πάντα μαθαίναμε από εσένα».
Η Βικτόρια Μπέκαμ έγραψε στο Instagram: «Πολύ λυπημένη από την είδηση αυτή. Ο Καρλ ήταν μια ιδιοφυΐα και υπήρξε πάντα τόσο καλός και γενναιόδωρος με εμένα, σε επίπεδο προσωπικό και επαγγελματικό».

Ο Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Με τον Καρλ Λάγκερφελντ χάθηκε μια δημιουργική ιδιοφυΐα που συνέβαλε έτσι ώστε το Παρίσι να γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα της μόδας και ο Fendi ένας από τους πιο πρωτοποριακούς ιταλικούς οίκους μόδας. Του οφείλουμε πολλά».

Ο Φρανσουά-Ανρί Πινό, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ειδών πολυτελείας Kering, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ένας άνθρωπος επιπέδου, ζωηρό πνεύμα, με εξευγενισμένη ευφυΐα και εξαιρετικό πολιτισμό. Λάτρης του ωραίου και απαράμιλλος μόδιστρος που μεταμόρφωσε το επάγγελμά του, τη μόδα και τον κλάδο των ειδών πολυτελείας, ανήκει σε αυτούς των οποίων η δημιουργικότητα και η προσωπικότητα θα σφραγίσουν την εποχή μας για πάντα».

Η σχεδιάστρια μόδας Ναταλί Ρικέλ, η κόρη και κληρονόμος της Σόνια Ρικιέλ, δήλωσε στο δίκτυο RTL: «Είναι η τελευταία μεγάλη ιδιοφυΐα που φεύγει της περιόδου του Ιβ Σεν Λοράν. Ένας άνδρας εντελώς ιδιόμορφος, ξεχωριστός, γεμάτος με ταλέντο, ευφυΐα, πολιτισμό. Ήταν κυρίως ένας αεικίνητος άνθρωπος. Νομίζω πως δεν κοιμόταν πολύ, ξυπνούσε πολύ νωρίς το πρωί, διάβαζε φοβερά, ταξίδευε πολύ. Μπορούσε να είναι κακός, κάτι που καλλιεργούσε, και μπορούσε επίσης να είναι πολύ γενναιόδωρος».





Δεν υπάρχουν σχόλια: