Social Icons

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Θρήνος στη Μεγάλη Βρετανία - Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ [Φωτο]






Με τις σημαίες στα κτίρια των υπουργείων της Βρετανίας να κυματίζουν μεσίστιες, η Μεγάλη Βρετανία θρηνεί για την Βασίλισσα της μία από τις πιο επιδραστικές παρουσίες στον κόσμο που ξεκίνησε το ταξίδι της για την αιωνιότητα πλήρης ημερών. 

Στις 6.30 το απόγευμα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας . Εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκιγχαμ ανέφερε σε δήλωση του: «Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Balmoral σήμερα το απόγευμα. Ο Βασιλιάς Κάρολος θα παραμείνει σήμερα στο Balmoral και θα επιστρέψει στο Λονδίνο αύριο».


Η είδηση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από την ζωή στα 96 της, προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση. Η μακροβιότερη βασιλεύουσα μονάρχης στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και ο δεύτερος μακροβιότερος μονάρχης στον κόσμο είχε την τύχη να ζήσει μια ζωή γεμάτη ανατροπές, επιτεύγματα, δύσκολες αποφάσεις, χαρμόσυνες ειδήσεις, και σίγουρα πολλές ίντριγκες, πάθη και βασιλικά σκάνδαλα


Ο νέος μονάρχης της Βρετανίας, γνωστός μέχρι σήμερα ως πρίγκιπας Κάρολος, θα ονομάζεται πλέον «βασιλιάς Κάρολος Γ΄», όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την μέχρι πρότινος επίσημη κατοικία του, το Clarence House.

Ο 73χρονος Κάρολος έγινε αυτομάτως βασιλιάς όταν η μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ απεβίωσε. 

Ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας, Κάρολος, έγραψε στο πρώτο του μήνυμα ως μονάρχης της χώρας: «Ο θάνατος της αγαπημένης μου Μητέρας, της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας, είναι μια στιγμή της μεγαλύτερης θλίψης για εμένα και για όλα τα μέλη της οικογένειάς μου.

Θρηνούμε βαθύτατα τον θάνατο μιας αγαπημένης κυρίαρχης και μιας πολύ αγαπημένης μητέρας.

Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, τα Βασίλεια και την Κοινοπολιτεία και από αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορηθούμε και θα συντηρηθούμε από τη γνώση μας για τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή στην οποία είχε τόσο ευρέως η Βασίλισσα».



Η Βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης που πέρασε από το Ηνωμένο Βασίλειο , βρέθηκε στον θρόνο για 70 χρόνια έφυγε από τη ζωή στα 96 της χρόνια, ύστερα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό. 

Από νωρίς σήμερα το πρωί οι γιατροί του παλατιού είχαν εκφράσει  την ανησυχία για την υγεία της Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Κάρολος, ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο Πρίγκιπας Χάρι ταξίδεψαν εσπευσμένα στο Μπαλμόραλ. 

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Ελισάβετ έγινε από το Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, από όπου και διόρισε πρωθυπουργό τη Λιζ Τρας. 


Η αρχηγός των Συντηρητικών είναι η 15η πρωθυπουργός της Βρετανίας που διόρισε η Βασίλισσα και αξίζει να σημειωθεί ότι για τον διορισμό της δεν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο, για δεύτερη φορά από την εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας, που θέλει ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας να διορίζεται στο Λονδίνο και η μικρή τελετή να γίνεται στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. 

Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ θα τοποθετηθεί στο Παλάτι του Χόλιρουντ, στο Εδιμβούργο και στη πορεία θα μεταφερθεί για μια σύντομη δοξολογία στον Καθεδρικό της πόλης και από εκεί θα καταλήξει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. 

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Ελισάβετ ξεπέρασε το ρεκόρ των 63 ετών και 216 ημερών στο θρόνο που είχε σημειώσει η βασίλισσα Βικτώρια (η προ-προ-προγιαγιά της) και έγινε η μακροβιότερη βασιλεύουσα Βρετανίδα μονάρχης στην ιστορία, ενώ τον Φεβρουάριο του 2022, η βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο» της, σηματοδοτώντας επτά δεκαετίες υπηρεσίας της στην Κοινοπολιτεία.


Το καλοκαίρι του 1951 η υγεία του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ άρχισε να φθίνει, και η πριγκίπισσα Ελισάβετ τον εκπροσώπησε στην παρέλαση των χρωμάτων και σε διάφορες άλλες επίσημες εκδηλώσεις. Στις 7 Οκτωβρίου η ίδια και ο σύζυγός της ξεκίνησαν μια πολύ επιτυχημένη περιοδεία στον Καναδά και την Ουάσινγκτον. Μετά τα Χριστούγεννα στην Αγγλία, η ίδια και ο δούκας ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 1952 για μια περιοδεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά καθ’ οδόν, στη Σαγκάνα της Κένυας, τους έφτασε η είδηση του θανάτου του βασιλιά στις 6 Φεβρουαρίου 1952.

Η Ελισάβετ, βασίλισσα πλέον, επέστρεψε αμέσως αεροπορικώς στην Αγγλία. Οι τρεις πρώτοι μήνες της βασιλείας της, η περίοδος του πλήρους πένθους για τον πατέρα της, πέρασαν σε σχετική απομόνωση. Αλλά το καλοκαίρι, αφού μετακόμισε από το Clarence House στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ανέλαβε τα συνήθη καθήκοντα του ηγεμόνα και πραγματοποίησε το πρώτο της επίσημο άνοιγμα του Κοινοβουλίου στις 4 Νοεμβρίου 1952. Η στέψη της πραγματοποιήθηκε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ στις 2 Ιουνίου 1953.

               

Δεν υπάρχουν σχόλια: