Social Icons

Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Πριγκίπισσα Νταϊανα: 36 χρόνια ζωής 55 χρόνια θρύλος… [ Σπάνιες Φωτογραφίες]





Γράφει η Χριστίνα Αλαμάνου

Το  πρωί της 1ης Ιουλίου, στο Park House του Σάντρινγκχαμ, Νόρφολκ της Αγγλίας , επικρατούσε αναστάτωση.  Ο υποκόμης του Άλθορπ , Έντουαρντ Τζον Σπένσερ  πηγαινοερχόταν νευρικός, κάνοντας περιπάτους κάτω από τις επιβλητικές βελανιδιές  του κήπου της Βασιλικής Έπαυλης.

Αυτή ήταν η τέταρτη γέννα της Φράνσις  Ρουθ Μπούρκε Ρος ,  και ήταν το μόνο που τον παρηγορούσε,  παρόλο που στον Οίκο του υπήρχαν ήδη δύο κορίτσια, ενώ το τρίτο παιδί που τόσο ήθελε , ο Ιωάννης , έφυγε από τη ζωή λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του...


Η Φράνσις  σφάδαζε από τους πόνους της γέννας  και εκείνος προσευχόταν στον Θεό να γεννήσει φέρνοντας στη ζωή ένα υγιές αγόρι,  που θα γίνει άνδρας και θα διαιωνίσει τον ιστορικό οίκο των Σπένσερ.

Στις 7:45 το απόγευμα άκουσε το πρώτο κλάμα του μωρού και η καρδιά του ήταν έτοιμη να σπάσει . Ανέβηκε δύο –δύο τις  σκάλες  πλησιάζοντας προς το υπνοδωμάτιο της Φράνσις. Ο γιατρός τον κοίταξε χαμογελαστός. Η μαία περιποιόταν την Φράνσις και ο Έντουαρντ Τζον Σπένσερ  τους κοιτούσε σαστισμένος  προσπαθώντας να μαντέψει από τις αντιδράσεις τους το φύλο του μωρού. Κάτι μέσα του έλεγε ότι ένας νέος Σπενσερ είχε μόλις γεννηθεί…

Η μαία του παρέδωσε το μωρό στα χέρια χαμογελώντας του ικανοποιημένη. Ένα ξανθό κοριτσάκι με τεράστια καταγάλανα μάτια ξεπρόβαλε μέσα από τις λευκές πάνες. Η απογοήτευση του ήταν ολοφάνερη, ενώ το αυστηρό βλέμμα του έγινε αντιληπτό από την Φράνσις που ήταν έτοιμη να πάρει τον πρώτο της ύπνο.

Την κράτησε στα τεντωμένα χέρια του αμίλητος και σκεπτικός ενώ οι υπόλοιποι συνομιλούσαν ψιθυριστά. Ήταν έτοιμος να την πετάξει πάνω στο κρεβάτι και να το βάλει στα πόδια, να φύγει να εξαφανιστεί, να μη φανεί ο θυμός του, να μη φανεί η οργή του ίσως και τα δάκρυά του.



Εκείνη τη στιγμή ο  Έντουαρντ Τζον Σπένσερ  ένιωσε το τίναγμα των ποδιών της μέσα από τις πάνες και αμέσως μετά παρατήρησε πως του χαμογέλασε. Μέσα στα επόμενα λεπτά την έσφιγγε  στην αγκαλιά του χαρίζοντάς της το πρώτο φιλί που πήρε στη ζωή της η μικρή που έμελλε να γίνει η αγαπημένη πριγκίπισσα όλου το κόσμου αλλά όχι βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας
.

Η Νταϊάνα πήρε τον τίτλο της Λαίδης, όταν το 1975,  ο παππούς της Αλμπερτ Σπένσερ πέθανε και ο πατέρας της έγινε ο 8ος Κόμης Σπενσερ. Ο πατέρας της ήταν κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας, και στις φλέβες του κυλούσε το αίμα των βασιλιάδων.

Η μητέρα της , Φράνσις ήταν η κόρη ενός πλούσιου, και μορφωμένου Βαρώνου  αγγλο-ιρλανδικής καταγωγής ενώ η γιαγιά Ruth, Lady Fermoy, υπήρξε κυρία επί τιμών της βασιλομήτωρ.

Οι δύο μεγαλύτερες αδελφές της, η Σάρα και η Τζέιν, ήταν ήδη εσώκλειστες σε κολέγιο, ενώ η Νταϊάνα ζούσε μαζί με τον αδελφό της στο σπίτι του Παρκ Χάουζ, παρέα με τον πατέρα και τις γκουβερνάντες τους σε μια βασιλική έπαυλη 10 υπνοδωματίων στο Sandringham, έβλεπαν τη μητέρα τους τα Σαββατοκύριακα στο Λονδίνο, όπου έμενε αρχικά μόνη της και αργότερα με τον δεύτερο σύζυγό της και τα τρία του παιδιά.



Οι γονείς της είχαν ήδη χωρίσει από το 1969, παρότι τέσσερα χρόνια μετά τη γέννησή της ο πατέρας της απέκτησε τον πολυπόθητο γιο και συνεχιστή του οίκου των Σπένσερ. Η μητέρα της Νταϊάνα, Φράνσις, φεύγει από το συζυγικό σπίτι όταν θα αποκαλυφθεί η σχέση της με τον Πίτερ Σάντ-Κιντ . Η Νταϊάνα στερήθηκε την μητρική αγάπη για την οποία στην υπόλοιπη ζωή της έδωσε μεγάλο αγώνα να αποδείξει ότι είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο .



Αρκετές φορές στις συνεντεύξεις της αναφερόταν για τη διαμονή της στο περιβόητο Παρκ Χάουζ, τις ανέμελες στιγμές που ζούσε με τα παιχνίδια της, τις βόλτες της αλλά και τις βουτιές στην πισίνα κάνοντας συχνά παρέα με ένα ενοχλητικό γείτονα, μεγαλύτερό της κατά ένα χρόνο,  τον πρίγκιπα Ανδρέα, γιο της Βασίλισσας Ελισάβετ και του Πρίγκιπα Φίλιππου Δούκα του Εδιμβούργου. Όλα έδειχναν πως η σχέση μεταξύ τους ήταν εξαιρετική και ίσως αργότερα εξελισσόταν σε σοβαρή σχέση άλλωστε ο Πρίγκιπας Κάρολος και διάδοχος του θρόνου της Μεγάλης Βρετανίας είχε ήδη ερωμένη την αδελφή της Νταίανα, την Σάρα.

Οι γονείς της πάλεψαν για την επιμέλεια των παιδιών τους και αυτή η περίοδος υπήρξε η πρώτη δραματική πράξη της ζωής της βλέποντας τους γονείς της να τσακώνονται και να χειροδικούν όπως αναφέρει ο ειδικός ρεπόρτερ βασιλικών υποθέσεων της Daily Mirror, Τζέιμς Γουϊτακερ.  Το ανέμελο χαμόγελο εξαφανίστηκε από το πρόσωπο της, το βλέμμα της γέμιζε συχνά δάκρυα και το γαλανό των ματιών της γινόταν πιο συχνά γκρίζο.


Ξεκίνησαν οι πρώτες βουλιμίες, το κεφάλι της έγερνε συχνά στους ώμους της, και τα νύχια της ήταν μονίμως φαγωμένα.  Η απιστία της μητέρας της βοήθησε τον πατέρα της να κερδίσει την κηδεμονία των τεσσάρων τους παιδιών ενώ η ίδια με τον αδελφό της μισούσαν την δεύτερη σύζυγο του πατέρα τους.

Τα σχολικά της χρόνια τα πέρασε σε ιδιωτικό σχολείο του Kent αλλά και εσώκλειστη, σε κολέγιο στην Ελβετία όπου, παρότι δεν ήταν άριστη μαθήτρια, η δυναμική προσωπικότητα, η συμπαθής παρουσία και η δραστηριότητά της την βοήθησαν να κερδίσει τις εντυπώσεις κερδίζοντας επαίνους για την κολύμβησή της, τις καταδύσεις της και τις ικανότητές της στο μπαλέτο.
Κάποια στιγμή ρωτήθηκε σε μια παρέα από φίλους της τι θα ήθελε να γίνει στη ζωή της και εκείνη χαμογελώντας τους απάντησε « Η μπαλαρίνα ή Πριγκίπισσα της Ουαλίας…» 

Μετά την αποφοίτησή της, και αφότου επέστρεψε από την Ελβετία, η Diana νοίκιασε με δύο φίλες της ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο και ξεκίνησε να δουλεύει σε παιδικό σταθμό της πόλης, και μερικής απασχόλησης νταντά παράλληλα με τις σπουδές της. Εργάστηκε από το 1979 έως το 1981 σαν νηπιαγωγός .

Τρεις φορές την εβδομάδα, η Σπένσερ που έμελε να γίνει μια από τις πιο διάσημες γυναίκες στον κόσμο, εργαζόταν σε σπίτια πλουσίων φίλων της, καθάριζε πατώματα για 1 λίρα την ώρα, εργαζόταν σαν νταντά και σέρβιρε καναπεδάκια σε πάρτι. Παράλληλα συμμετείχε σε κάθε επίσημη τελετή της Βασιλικής Αυλής κάνοντας παρέα περισσότερο με τους νεαρούς πρίγκιπες Εδουάρδο και Ανδρέα παρά με τον μεγαλύτερο και απόμακρο Κάρολο που στη πορεία χώρισε με την αδελφή της Σάρα.


Μόλις στα 16της χρόνια,  σ' ένα πάρτι στο Άλτθορπ, που βρίσκεται στην ιδιοκτησία των Σπένσερ στο Νόρθαμπονσαϊρ, ο Κάρολος μετά από ερώτηση του Τύπου την περιγράφει ως «πολύ χαρούμενη, διασκεδαστική και γοητευτική 16χρονη-γεμάτη χαρά». Η κοινή γνώμη στρέφει το βλέμμα επάνω της ενώ  κεντρικοί τίτλοι Βρετανικών εφημερίδων και μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικά  ασχολούνται  με το ξανθό ντροπαλό κορίτσι με τα ροζ μάγουλα , τα καταγάλανα μάτια και τα μακριά πόδια που λάτρευε τα παιδιά.

Τον Ιανουάριο του 1979, καλείται να παραβρεθεί σε μια βασιλική εκδήλωση στο Sandringham από τη βασίλισσα. Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα φίλα προσκείμενα στον Βρετανικό θρόνο αναφέρουν ότι  η  Diana είχε ήδη γοητευτεί από τον Κάρολο από κάποια κοινή εμφάνιση που είχε γίνει με την βασιλική οικογένεια.

Ο Κάρολος χωρίζει με την υποψήφια νύφη του Βρετανικού θρόνου Άννα Γουάλας, δεν εγκρίνουν την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς  με την οποία  είχε γνωριστεί ο ίδιος  σε έναν αγώνα πόλο το 1972 και η Βασίλισσα Ελισσάβετ, όπως αφήνουν να διαρρεύσει, πληροφορείται από την Lady Fermoy, την γιαγιά της Νταϊάνα, ότι δείχνει ερωτευμένη με τον Καρόλο.  Μια μέλλουσα πριγκίπισσα που βρίσκεται ανάμεσα στο λαό, εργάζεται και αγωνίζεται θα έκανε καλό στη φήμη του παλατιού….



Έτσι ξεκίνησε η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος του Βασιλικού φλερτ που παρόμοιο του έζησε ο Θρόνος της Αγγλίας από την εποχή του  Εδουάρδο Η' και της αμερικανίδας ζωντοχήρας Γουόλις Σίμπσον. Για πέντε ολόκληρους μήνες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πολιόρκησαν και εκθείαζαν την Νταϊάνα.  Την εποχή του γάμου της με τον Κάρολο, όταν αναφερόταν απλώς ως πριγκίπισσα της Ουαλίας, η Νταϊάνα είχε φωτογραφηθεί σε έναν καναπέ διαβάζοντας ένα Αρλεκιν  που είχε τίτλο «Η φλόγα της αγάπης».

Ο ρεπόρτερ βασιλικών υποθέσεων της Daily Mirror, Τζέιμς Γουϊτακερ έχει αναφέρει για τον Κάρολο και εκείνη την περίοδο:  «Τον πρεσάραμε πολύ με τα θετικά σχόλια που γράφαμε και ο κόσμος είχε αρχίσει να αγαπάει την Νταϊάνα πάρα πολύ μέσα από τις λέξεις και τις φωτογραφίες μας. Πιστεύω ότι εάν ο Κάρολος δεν έκανε το «αυτό που έπρεπε» ο κόσμος, μεταφορικά, θα τον λιντσάριζε»

Η Κάθριν Μάγιερ, η μη εξουσιοδοτημένη συγγραφέας της βιογραφίας του Πρίγκιπα από τον ίδιο, αναφέρει στη βιογραφία που έγραψε για τον Κάρολο ότι ο ίδιος έλεγε σε έμπιστο άνθρωπο του: «Δεν μπορώ να το κάνω. Δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα με όλο αυτό».

Η Λαίδη Νταϊάνα είπε στον δικό της βιογράφο Άντριου Μόρτον αυτό που είχε εμπιστευτεί στις αδελφές της: «Δεν μπορώ να τον παντρευτώ, δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Είναι εξαιρετικά απίστευτος αυτός ο γάμος».  Οι αδελφές της, της είπαν με τη σειρά τους ότι ήταν πολύ αργά για να κάνει πίσω χρησιμοποιώντας την χαρακτηριστική έκφραση «το πρόσωπο σου είναι πια τυπωμένο ακόμα και στις πετσέτες του τσαγιού» καταλήγοντας σύμφωνα με τη βιογράφο ότι : «Η Νταϊάνα δεν είχε ιδέα για τον γαμπρό. Έπρεπε να θυσιαστεί στον βωμό».

Στις 3 Φεβρουαρίου του 1981, ο παγερά αδιάφορος για τα ΜΜΕ , Καρόλος πρότεινε στην Νταίανα δείπνο στο διαμέρισμά του τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.  « Μπορώ να δώσω την αγάπη μου σε όλους . Έχω τόση αγάπη να δώσω!» Είπε εκείνο το βράδυ στο πατέρα της λίγο πριν ξεκινήσει για την επίσημη πρώτη της στο παλάτι που συνοδεύτηκε από τη γιαγιά της.

Ο Βρετανικός τύπος αφιέρωνε ολοσέλιδες καταχωρήσεις για αυτό το γεγονός και  όταν ρωτήθηκε ο Κάρολος αν νιώθει ερωτευμένος με τη νεαρά αρραβωνιαστικιά του, εκείνος τους κατακεραυνώνει με την πρωτοτυπία της φράσης του: «Ναι, ό,τι κι αν σημαίνει η λέξη αγάπη»!

Λίγες ημέρες μετά, στις 24 Φεβρουαρίου του 1981,  ο διάδοχος  του Βρετανικού Θρόνου κάνει πρόταση γάμου. Ο πρίγκιπας Κάρολος και η λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ θα παντρευτούν στις 29 Ιουλίου του 1981 με εκατομμύρια κόσμου από όλη την υφήλιο στημένους μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες να παρακολουθήσουν τον γάμο του αιώνα.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο θαυμαστές παραβρέθηκαν στο Λονδίνο, εκτός από τους επίσημους καλεσμένους,  για να παρακολουθήσουν τον γάμο του αιώνα, ενώ  4.000 Βρετανοί αστυνομικοί μαζί  2.228 στρατιώτες και 100 τηλεοπτικά συνεργεία βρέθηκαν στη διαδρομή, περιμετρικά αλλά και μέσα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου. Οι κάμερες απαθανατίζουν την  Νταϊάνα να προχωράει αργά με την οκτώ μέτρων ουρά του μαργαριταρένιου νυφικού της , με τη διαμαντένια τιάρα στο κεφάλι,  κάτω από τους ήχους του αρμόνιου και τη φωνή της Κίρι Τε Κανάουα συνοδευομένη λίγο πριν την παράδοσή της από τον Κόμη Σπένσερ.

Όλοι όμως προσέχουν την φανερή αμηχανία και αδεξιότητα του Καρόλου κατά της διάρκεια της επίσημης τελετής. Δύο μέρες πριν από τον γάμο , είχε ξεσπάσει σκάνδαλο με τον Κάρολο και κατά πολύ μεγαλύτερή του, πρώην αγαπημένη Καμίλα Πάρκερ, σύζυγο του συνταγματάρχη Μπόουλς, το «ροτβάιλερ» όπως την αποκαλούσε η Νταίανα ,  που έδειχνε να γνωρίζει τα παντα και να χτυπά την κατάλληλη στιγμή. 


Στον μήνα του μέλιτος, η Νταϊάνα βλέπει μια μέρα να πέφτει από το ημερολόγιο του συζύγου της μια φωτογραφία της Καμίλα, ενώ παρατήρησε ότι ο Κάρολος φορούσε μανικετόκουμπα , δώρο της αιώνιας αγαπημένης. Τα πρώτα χρόνια το σκάνδαλο θάφτηκε κάτω από τόνους επίσημων υποχρεώσεων και δεξιώσεων που υπαγόρευε το πρωτόκολλο για το βασιλικό ζεύγος.

Οι σχέσεις της  με το Μπάκιγχαμ, πάντα ισορροπούσαν πάνω σε μια λεπτή κλωστή, μαζί με τα νέα της καθήκοντα και τον ρόλο της στο πλευρό του διαδόχου. Μόλις 11 μήνες μετά την όρκους του γάμου, η διαδοχή του θρόνου εξασφαλίστηκε με τον ερχομό του Γουίλιαμ ενώ ο Χάρι ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα ολοκληρώνοντας την εικόνα της ως μητέρα και μέλος της Βασιλικής οικογένειας.

Η Νταίανα φωτογραφίζεται όπου βρεθεί και όπου σταθεί με τους διάδοχους του Βρετανικού θρόνου ενώ λίγο καιρό μετά η εικόνα της αρχίζει να μετασχηματίζεται μαζί με τις δραστηριότητες της που δε σταματούν στο πόλο και στις ιπποδρομίες του Άσκοτ . Χάνει 30 κιλά, κόβει τα μαλλιά της κοντά, ντύνεται από μεγάλους σχεδιαστές μόδας  , λαμβάνει μέρος σε δεκάδες φιλανθρωπίες, βοηθάει τους άστεγους, τους πάσχοντες από τον ιό του AIDS και ταξιδεύει.

Τσακωμοί, παράνομοι ερωτικοί δεσμοί, χωριστές εμφανίσεις του ζευγαριού φέρνουν τα πάνω κάτω στο παλάτι και η Νταίανα δείχνει ότι υποφέρει σε αυτόν το γάμο παλεύοντας πότε με τη βουλιμία , πότε με την κατάθλιψη και πότε με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς που μπαινοβγαίνει στο παλάτι ως  ‘’καρδιακή’’ φίλη του Κάρολου.

Οι σχολιαστές των λονδρέζικων εφημερίδων, που έλαβαν εξαρχής το μέρος της πριγκίπισσας της Ουαλίας στη διαμάχη της με τον Κάρολο, αρέσκονταν να υπενθυμίζουν ότι η λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, όπως ονομαζόταν πριν από τον γάμο της, είχε στις φλέβες της μόνο βρετανικό αίμα.

Οι Σπένσερς είναι μια αριστοκρατική οικογένεια που μετράει ένδεκα γενεές, ενώ οι Ουίνδσορς, στους οποίους ανήκει ο Κάρολος, έχουν γερμανική προέλευση: τη δυναστεία Σαξ-Κόμπουργκ -Γκότα.


Η Πριγκίπισσα παίρνει τη ρεβάνς ξεκινώντας τη πρώτη παθιασμένη σχέση της με τα ΜΜΕ και ξεπερνά για πρώτη φορά τη δημοτικότητα της βασίλισσας.

Φλερτάρει με τον φακό, χαμογελάει και ποζάρει σε εξώφυλλα , σπάει το πρωτόκολλο, ανοίγει πρεμιέρες με ντεκολτέ που φέρνουν λιποθυμίες στο παλάτι , χαιρετά τον κόσμο χωρίς γάντια, διασκεδάζει χαράζοντας με τα πατίνια της τα λουστραρισμένα παρκέ του Μπάκιγχαμ , τηλεφωνεί και βγαίνει στον αέρα του  DJ  «Capital Radio» για να του ευχηθεί «χρόνια πολλά», ενώ σε πρεμιέρα της Βασιλικής Όπερας, χορεύει επί τρία λεπτά με τον πρώτο χορευτή το τραγούδι του Μπίλι Τζόελ «Uptown girl», και το κοινό παραληρεί φέρνοντας την στη σκηνή οκτώ φορές.

Η πρώτη επιβεβαιωμένη εξωσυζυγική σχέση της Νταϊάνα ήρθε το φθινόπωρο του 1986, όταν σε ένα από τα σαλόνια των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ συνάντησε τον στρατιωτικό Τζέιμς Χιούιτ,  δεινός παίχτης του πόλο, ανέλαβε να της κάνει μαθήματα ιππασίας. Ο θυελλώδης  έρωτας κατέληξε σε θυελλώδη χωρισμό ,  πέντε χρόνια μετά κάνοντας τον  Χιούιτ κατά πολλά εκατομμύρια λίρες πλουσιότερο, αφού εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το όνομά της. Και πάλι ο Τύπος είναι υπέρ της.


Τα βρετανικά ταμπλόιντ παραληρούν. Έρχονται στη δημοσιότητα μαγνητοφωνημένες ερωτικές συνομιλίες μεταξύ του νεαρού ζευγαριού αλλά και του Καρόλου με την Καμίλα.  Κανείς δεν σχολιάζει τα τρυφερά λόγια δυο νέων, όλοι όμως, θυμούνται τα ανεκδιήγητα ερωτόλογα του διαδόχου προς την Καμίλα: «Θέλω να γίνω το ταμπόν σου για να είμαι συνεχώς μέσα σου».

Τον Ιούνιο του 1992 ο επίσημος συγγραφέας του Παλατιού, Άντριου Μόρτον δημοσίευσε την βιογραφία της Νταϊάνας κατόπιν έγκρισή της, αναφέροντας ότι η πριγκίπισσα  υποφέρει από κατάθλιψη, βουλιμία και έχει ήδη αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, ενώ η ίδια φερόταν να κατηγορεί το Παλάτι για έλλειψη ευαισθησίας. Στο βιβλίο υπήρξαν σοβαρές αποκαλύψεις  και για τον γάμο της με τον διάδοχο του θρόνου.


Ο Κάρολος την ειρωνεύτηκε ως «στρουμπουλή», όταν πήγε να την αγκαλιάσει λίγες μέρες πριν το γάμο και ότι η Νταϊάνα τριών μηνών έγκυος έπεσε επίτηδες από την σκάλα για να τραβήξει την προσοχή του πρίγκιπα που ετοιμαζόταν ένα απόγευμα να πάει για ιππασία. Το βιβλίο εξόργισε την Ελισάβετ και αποτέλεσε την αρχή του τέλους για το πριγκιπικό διαζύγιο.

Έξι μήνες μετά , τον Δεκέμβριο του 1992, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ θα ανακοινώσει στην Βρετανική Βουλή τον χωρισμό τους .

Η Νταϊανα βγαίνει δυναμικά μπροστά, ηγείται εκστρατειών για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού, γίνεται πρέσβειρα του ΟΗΕ σε ανθρωπιστικές αποστολές και ταξίδευε μαζί με τη Μητέρα Τερέζα στην Ινδία για να περιθάλψει φτωχούς και αρρώστους.

Στις 5 Νοεμβρίου 1995, κάλεσε στο διαμέρισμά της, στο Παλάτι του Κένσινγκτον, τον δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ του BBC για να δώσει μια συνέντευξη, με σκοπό να αλλάξει την εικόνα της και να κάνει τον κόσμο να την συμπαθήσει και πάλι..

Μετά την προβολή της συνέντευξης, όλα τα ΜΜΕ πήραν «φωτιά». Η αφοπλιστική της ειλικρίνεια μάγεψε 23,5 εκατομμύρια Βρετανούς πολίτες που τη λάτρεψαν στη κυριολεξία.

 Μίλησε για τις κρίσεις άγχους που της έφερε η γέννηση του πρώτου της παιδιού, τις βουλιμικές τάσεις της, τη λύπη της όταν ο Κάρολος της πρότεινε να ζήσουν χωριστά, τον εραστή της Χιούιτ, παραδέχτηκε ότι τον αγάπησε παράφορα, αλλά ότι εκείνος την πρόδωσε, αντιμετώπισε με φλεγματικό χιούμορ την υπόθεση της Καμίλα λέγοντας πια το ιστορικό «Ήμαστε τρεις σ’ αυτό τον γάμο• όπως καταλαβαίνετε, επικράτησε συνωστισμός» και πετώντας τα βέλη της προς το παλάτι και τον Κάρολο, τελείωσε τη συνέντευξη της κάπως έτσι…: «Αμφιβάλλω αν ο Κάρολος γίνει ποτέ βασιλιάς».

 Η Βασίλισσα Ελισάβετ με γραπτή της επιστολή ενέκρινε, το διαζύγιό της με από τον Κάρολο.

Ο  Πακιστανός καρδιοχειρουργός Χασνάτ Χαν ανέλαβε να χειρουργήσει τον σύζυγο βελονίστριας της Νταϊάνα στο Royal Brompton Heart and Lung Hospital, όπου εργαζόταν ως βοηθός του Μακντί Γιακούμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον τύπο η Νταίανα ήταν τόσο ερωτευμένη που ήθελε να αποκτήσει κόρη μαζί του.
 Ο Χάν δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων όπως αποδεικνύει η ιστορία τους,  το έβαλε στα πόδια προβάλλοντας την άρνηση της δικής του οικογένειας σε ένα γάμο με τη Νταίανα που δε τη θεωρούσαν κατάλληλη σύντροφο για εκείνον.


Δύο χρόνια μετά χωρίζουν και ο πατέρας του Ντόντι Αλ Φαγιέτ, Μοχάμεντ Αλ Φαγιέτ  προσκαλεί την Νταϊάνα για κρουαζιέρα στη Μεσόγειο με το υπερπολυτελές γιοτ του. Η  Νταίανα αποδέχεται την πρόσκληση, λίγο μετά βρίσκεται  στο Σαν Τροπέ και στην αγκαλιά του μοιραίου άνδρα που δε της χαλούσε ποτέ το χατίρι.

Δεκαπενταύγουστος του 1995, όλοι οι δημοσιογράφοι έψαχναν τη Νταϊάνα σε ολόκληρο το Αιγαίο. Μια φωτογραφία της «Ελευθεροτυπίας» φανέρωσε ότι η πριγκίπισσα έκανε βόλτες στα γραφικά δρομάκια της Ύδρας, ντυμένη μακό μπλε φόρεμα αξίας 10.000 δραχμών. Η φωτογραφία της στην Ύδρα ήταν η μοναδική στο χρονικό διάστημα μετά την δημοσίευση των φωτογραφιών της με τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ.

Η Νταίανα δέχεται απανωτά χτυπήματα.


Η μητέρα της Φράνσις παραχωρεί τον Μάιο του 1997 μια σπάνια συνέντευξη στο περιοδικό Hello αναφέροντας τη γνώμη της για το διαζύγιο της κόρης της , την βουλιμία της αλλά και την προσωπική τους σχέση που δεν ήταν και η καλύτερη . Η  Νταϊάνα γίνεται έξω φρενών.

Μητέρα και κόρη δε μίλησαν ποτέ ξανά. Τέσσερις μήνες μετά, τον Αύγουστο του 1997 η Πριγκίπισσα Νταίανα χάνει τη ζωή της μαζί με τον Εμάντ Αλ Φαγέντ που έχοντας ολοκληρώσει τις διακοπές τους στη γαλλική Ριβιέρα αποφασίζουν διανυκτέρευση στο Παρίσι, πριν επιστρέψουν την επόμενη μέρα στο Λονδίνο.

Η μοιραία απόφαση και η ακόμα πιο μοιραία επιλογή να κάνουν βόλτα το βράδυ στους δρόμους του Παρισιού .

Εγκατέλειψαν τη βασιλική σουίτα, αυτή που είχε διαμορφωθεί ειδικά για ένα άλλο ερωτευμένο ζευγάρι, τον Εδουάρδο που αρνήθηκε το στέμμα της Μεγάλης Βρετανίας , παραχωρώντας το στον αδελφό του Γεώργιο πατέρα της Βασίλισσας Ελισάβετ, για να ζήσει ελεύθερος τον μεγάλο ερώτα του με τη Σίμπσον, και έφυγαν από το πίσω μέρος του ξενοδοχείου, από την έξοδο Rue Cambon και επιβιβάστηκαν μέσα στη μαύρη Μερτσέντες W140  που  τους οδήγησε 30 Αυγούστου 1997, 25 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, τρέχοντας με 105 χλμ/ώρα , στο τούνελ Ποντ Ντ' Αλμά του Παρισιού.

Το αυτοκίνητο έφυγε από τον έλεγχο του, μεθυσμένου σύμφωνα με δημοσιεύματα  οδηγού τους, Ενρί Πόλ, σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από τους παπαράτσι που τους καταδίωκαν.

Το βαρύ όχημα γλίστρησε στο οδόστρωμα και προσέκρουσε στην 13η τσιμεντένια κολώνα στήριξης της οροφής.  Ο Ενρί Πολ σκοτώθηκε ακαριαία, το ίδιο και ο Φαγιέντ, ενώ ο σωματοφύλακας Ρις Τζόουνς είχε απλά τραυματιστεί στο πρόσωπο και είχε χάσει τις αισθήσεις του.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε ακόμα τις αισθήσεις τις, ενώ όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες ψέλλιζε «αφήστε με ήσυχη» όταν πλησίασαν οι παπαράτσι. Η Νταϊάνα βαρύτατα τραυματισμένη, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λα Πιτέ Σαλπετριέρ, όπου εξέπνευσε τα ξημερώματα.
Ο μόνος που επέζησε του δυστυχήματος ήταν ο σωματοφύλακας της Ρις Τζόουνς
Η έρευνα των γαλλικών αρχών, που ολοκληρώθηκε το 1999, έδειξε ότι ο οδηγός τους, Ενρί Πολ, ήταν μεθυσμένος και έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας όμως δεν σταμάτησαν ποτέ. Σύμφωνα με κάποιες από αυτές, η Νταϊάνα ήταν έγκυος και σκόπευε να παντρευτεί τον Αλ Φαγιέτ.
Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το παλάτι δεν επιθυμούσε οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι να έχουν για αδελφό τους έναν Άραβα.

Άλλοι υποστήριζαν ότι ο Ενρί Πολ έχασε τον έλεγχο όταν τον τύφλωσε ένα έντονο φως, ενώ υπήρξαν και πολλές εικασίες σχετικά με ένα μυστηριώδες λευκό αυτοκίνητο που το προσπέρασε η Μερτσέντες λίγο πριν τη μοιραία σύγκρουση. Οι γαλλικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο Πολ είχε προσπεράσει ένα Fiat, το οποίο όμως δεν εντοπίστηκε ποτέ, παρά τις εκτεταμένες έρευνες.

Η  βρετανική εφημερίδα Daily Mirror αποκάλυψε πως δέκα μήνες πριν το θάνατό της η Νταϊάνα είχε γράψει μια επιστολή στον πρώην μπάτλερ της, Πολ Μπάρελ, στην οποία ανέφερε πως υποψιαζόταν ότι ο Κάρολος ήθελε να τη σκοτώσει. «Αυτή η συγκεκριμένη φάση της ζωής μου είναι η πιο επικίνδυνη. Ο σύζυγός μου σχεδιάζει ένα "ατύχημα" στο αυτοκίνητό μου, βλάβη στα φρένα και σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι», ανέφερε η ίδια σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο πολυεκατομμυριούχος πατέρας του Αλ Φαγιέτ δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει ότι ο γιος του δολοφονήθηκε. Αξιωματούχοι και οι αυτόπτες μάρτυρες όμως το διαψεύδουν.

Το Δεκέμβριο του 2006, η επίσημη βρετανική έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου για το δυστύχημα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του Ντόντι αλ Φαγιέτ δεν οφείλεται σε συνωμοσία, αποδίδοντας το τροχαίο σε υψηλή κατανάλωση αλκοόλ από τον οδηγό της μοιραίας Mercedes και σε ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η πριγκίπισσα δεν ήταν έγκυος.

Το πόρισμα της βρετανικής επιτροπής απορρίπτεται από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, που συνεχίζει την προσωπική του έρευνα για να αποδείξει ότι ο θάνατος του γιου του και της πριγκίπισσας Νταϊάνα ήταν έγκλημα .

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ υποστηρίζει ότι πρωταγωνιστής της συνωμοσίας ήταν ο Ενρι Πολ, για τον οποίο ισχυρίζεται ότι ήταν πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Ως ένα από τα επιχειρήματα για τον ρόλο του Πολ αναφέρεται το γεγονός ότι βρέθηκε να είναι κάτοχος 13 τραπεζικών λογαριασμών σε γαλλικές και σε βρετανικές τράπεζες.

Μοναδικός επιζών του ατυχήματος ο σοβαρά τραυματίας σωματοφύλακας του ζεύγους  Τρέβορ Ρις Τζόουνς, , βεβαίωσε ότι δεν αντιλήφθηκε ότι ο οδηγός της Μερσεντές, Ενρί Πολ, είχε καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ παίρνοντας το τιμόνι τη νύχτα του δράματος.

Η Πριγκίπισσα Νταϊανα έζησε στη γη 36 χρόνια. Ίσως, αν οι επιλογές στη ζωή της από την αρχή μπορουσαν να ήταν  διαφορετικές, θα ήταν πιθανόν σήμερα να βρισκόταν ανάμεσα μας, σβήνοντας τα 55 κεράκια της γενέθλιας τούρτας της.

Όμως αυτή η γυναίκα, θα ήταν η Πριγκίπισσα Νταϊανα;





              

Δεν υπάρχουν σχόλια: