Social Icons

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Ερρίκος της Δανίας:Ο Πρίγκιπας που δεν έγινε ποτέ Βασιλιάς… [ ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ]



Η Contessa γράφει,

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο Πρίγκιπας Ερρίκος  της Δανίας (Χένρικ).  Η κηδεία του Πρίγκιπα θα γίνει σε στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο στις 20 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 π.μ. στο ναό των Ανακτόρων του Κρίστιανμποργκ στην Κοπεγχάγη.


Η σορός του Πρίγκιπα θα αποτεφρωθεί και οι μισές στάχτες του θα σκορπιστούν στη θάλασσα της Δανίας και οι υπόλοιπες θα ενταφιαστούν στον ιδιωτικό βασιλικό κήπο στο παλάτι Φρέντενσμποργκ.

Ο Ανρί Μαρί Αντρέ ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά του οίκου Monpezat της Γαλλίας έσβησε  είκοσι λεπτά μετά τις έντεκα το βράδυ της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου , στον πύργο του Φρέντενσμποργκ, την επίσημη βασιλική κατοικία που βρίσκεται 40 χλμ ,βορείως της Κοπεγχάγης. Ο βασιλικός οίκος της Δανίας είχε ανακοινώσει το πρωί της προηγούμενης ημέρας του θανάτου του , ότι ο πρίγκιπας που νοσηλευόταν από την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στο Rigshospital  στην Κοπεγχάγη με καρκίνο στον αριστερό πνεύμονα και πνευμονική λοίμωξη ενώ  επέστρεψε στο σπίτι του «για τις τελευταίες στιγμές της ζωής του».


Προσηλωμένος πάντα στην προώθηση της μακράς και αναλλοίωτης φιλίας μεταξύ της Γαλλίας και της Δανίας, δύο χώρες των οποίων η συμμαχία ουδέποτε διερράγη" αναφέρει η ανακοίνωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που απέτισε φόρο τιμής στον Χένρικ της Δανίας.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ανακτόρων, πέθανε στον ύπνο του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά.

Ήταν ο γιος του Κόμη Αντρέ ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά  και της Κόμισσας Ρενέ Ιβόν Ντουρσενό . Ο Χένρικ πέρασε τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του στην Γαλλική Ινδοκίνα (σημερινό Βιετνάμ), όπου ο πατέρας του είχε επαγγελματικά ενδιαφέροντα.

Στο Ανόι επέστρεψε το 1950, αποφοιτώντας δύο χρόνια αργότερα από εκεί γαλλικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μεταξύ 1952 και 1957 σπούδασε νομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ενώ σπούδασε ταυτόχρονα Κινεζική και Βιετναμέζικη γλώσσα στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών του Παρισιού. Έπειτα, φοίτησε το 1957 στο Χονγκ Κονγκ και το 1958 στη Σαϊγκόν.



Παντρεύτηκε  τον Ιούνιο του 1967 τη διάδοχο του θρόνου της Δανίας Μαργκρέτε, η οποία ενθρονίστηκε τον Ιανουάριο του 1972.

Διπλωμάτης καριέρας, λάτρης των ταξιδιών, εξαίρετος γνώστης της Άπω Ανατολής, ασχολούνταν με την ποίηση, τη γλυπτική και τα βιβλία μαγειρικής γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1934 στην Ταλάνς, κοντά στο Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία., ενώ οι αντιφάσεις σημάδεψαν την ιστορία του στη Δανία και τη σχέση του με τον λαό της Δανίας", σύμφωνα με τη βιογράφο του Στεφανί Σιρίγκ.


Ο ίδιος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του διότι, παρά το ότι είχε νυμφευθεί τη βασίλισσα, δεν πήρε ποτέ τον τίτλο του βασιλιά και εκείνη δεν τον αναγνώρισε ποτέ ως ίσο της. Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή, λίγο μετά, τα ανάκτορα ανακοίνωσαν ότι ο πρίγκιπας Ερρίκος πάσχει από άνοια.

Οι Δανοί έτρεφαν ανάμεικτα συναισθήματα για τον πρίγκιπα, θαυμάζοντας τους αριστοκρατικούς του τρόπους ενώ παράλληλα διαφωνούσαν με τα πολύχρωμα ρούχα του και την έντονη γαλλική προφορά του.

Τα τελευταία χρόνια διάφορα δημοσιεύματα έκαναν λόγο ότι είχε βρει υποστηρικτές στη δανέζικη νεολαία που γοητευόταν από την κατάρριψη στερεοτύπων της κουλτούρας της χώρας.


Τον Απρίλιο του 2015, στους εορτασμούς των 75ων γενεθλίων της βασίλισσας είχε δηλώσει ασθένεια, αλλά μερικές ημέρες αργότερα εθεάθη στη Βενετία, προκαλώντας τον χλευασμό και την αγανάκτηση του Τύπου.


Το 2016 αποκήρυξε τον τίτλο του πρίγκιπα συζύγου και αποσύρθηκε από τα επίσημα καθήκοντά του. Περνούσε πολύ χρόνο στον ιδιωτικό αμπελώνα του στο Château de Cayx, στη Γαλλία, παρότι παρέμενε παντρεμένος με τη βασίλισσα και επισήμως ζούσαν ακόμα μαζί.


Πέρυσι το καλοκαίρι ο πρίγκιπας είχε δηλώσει ότι δεν θα ήθελε να ταφεί δίπλα στη σύζυγό του στη βασιλική νεκρόπολη του Καθεδρικού Ναού του Ροσκίλντε, όπως κατά παράδοση κάνουν τα βασιλικά ζευγάρια και αυτό γιατί δεν είχε λάβει τον τίτλο και τα καθήκοντα που επιθυμούσε ενώ ισχυρίστηκε ότι  στη ζωή δεν ήταν ίσος με τη σύζυγο του και συνεπώς δεν ήθελε να είναι ούτε στον θάνατο.

Ένα βιβλίο συλλυπητηρίων έχει τοποθετηθεί στο Gul Palades (Yellow Palace), ενώ  στο παρεκκλήσι του παλατιού Christiansborg , στο μικροσκοπικό νησί Slotsholmen θα βρίσκεται το φέρετρο του έως τις 20 Φεβρουαρίου,  ημέρα της κηδείας του.

Σύμφωνα με τις επίσημες αρχές της Δανίας κηρύχτηκε ένα μήνας βασιλικού πένθους, που σημαίνει ότι η βασιλική οικογένεια θα φοράει μαύρα ή σκούρα σε χρώματα ρούχα ενώ δε θα έχει καμία συμμετοχή σε κοινωνικές ή ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: