Social Icons

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Επέδωσαν ψήφισμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)



Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου πλημμύρισαν από κόσμο οι λεωφόροι γύρω από τη Βουλή, όπως η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας που ήταν αδιάβατη από το ύψος του Πολεμικού Μουσείου, η οδός Σταδίου, η Φιλελλήνων, η Μητροπόλεως και η λεωφόρος Αμαλίας από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Πολίτες από όλη την Ελλάδα διαδήλωσαν ειρηνικά στη Πλατεία Συντάγματος εκφράζοντας την βούληση τους να μην περιέχεται ο όρος Μακεδονία στην επίσημη ονομασία των Σκοπίων.


Σύμφωνα με τους διοργανωτές το πλήθος των πολιτών που συμμετείχε στο συλλαλητήριο υπολογίζεται στο 1,5 εκατομμύριο ενώ από τη πλευρά του υπουργού κ.Τόσκα αναφέρθηκε ότι συμμετείχαν 140.000 πολίτες.

Μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έσπευσαν να ερμηνεύσουν με το δικό τους τρόπο τη συμμετοχή και το μήνυμα του συλλαλητηρίου. Η μεν κυβέρνηση κάνει λόγο για «ευσεβείς πόθους» τα περί εκατομμυρίων διαδηλωτών, η δε αντιπολίτευση δια του αρχηγού της Κυρ. Μητσοτάκη επεσήμανε πως το συλλαλητήριο ήταν μεγαλειώδες και οι συμμετέχοντας έστειλαν μήνυμα έλλειψης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.



Στο βήμα της συγκέντρωσης βρέθηκαν εκπρόσωποι των διοργανωτών, των Παμμακεδονικών Ενώσεων και άλλων φορέων, όπως ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης και ο Καθ. Γιώργος Κασσιμάτης, ενώ εκ μέρους της Εκκλησίας, το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Σύρου και Αντιπρόεδρος της ΔΙΣ, Δωρόθεος.


Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη προς τους συγκεντρωμένους, ο οποίος και επισήμανε  ότι η οποιαδήποτε πρόταση λύσης του Σκοπιανού θα πρέπει απαραιτήτως να περάσει από δημοψήφισμα.


Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης που επίσης ήταν κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο, στην ομιλία του τόνισε: «Υπάρχει πολιτική απόφαση να δώσουν την ταυτότητά μας σε ξένο λαό». Συνεχίζοντας είπε ότι: «Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι "χειροπόδαρα" συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Όχι. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο "ναι" στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του»

«Η Ελλάδα εδώ», συνέχισε, «είναι ολόκληρη και λέει "όχι" στη δουλεία από το 2010. Όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους. Όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Τότε και η Τουρκία θα έπρεπε να λέγεται Ιονία και η Σικελία μεγάλη Ελλάδα. Ας μου φέρει ένας διεθνολόγος ένα όνομα να μην έχει καμία σχέση με την Ιστορία του λαού του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι  διασκορπισμένοι μέσα στο πλήθος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ και των ΑΝΕΛ.


Αφιερώματα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία φιλοξένησαν ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που έδειξαν ενδιαφέρον για τη μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

Η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων έκανε ειδική αναφορά στο πλήθος των διαδηλωτών και στον παλμό της κινητοποίησης, σημειώνοντας ότι Έλληνες ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της χώρας ή ακόμα και από το εξωτερικό για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική γραμμή για συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκτενή ρεπορτάζ παρακολουθούν τα σκοπιανά ΜΜΕ το πολυπληθές συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γείτονος χώρας.

Sitel: Τεράστια διαδήλωση στην Αθήνα – Ηρεμία και σοφία ζητά ο Βαρθολομαίος


Εν μέσω αποθέωσης έγινε η αλλαγή φρουράς και η παρέλαση Ευζώνων, υπό τους ήχους του "Μακεδονία ξακουστή" που παιάνιζε η μπάντα.



Το συλλαλητήριο συντόνιζαν:

Παμμακεδονικές Ενώσεις Η.Π.Α., Αυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης

Μακεδονικά Σωματεία Αφρικής

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

International Hellenic Association

Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο

Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών

Ομογενειακές Οργανώσεις ανά τον κόσμο

Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης


Λίγο πριν τις 16:00 σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια στην Πανεπιστημίου, όταν μία ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν παραταγμένες στον φραγμό της αστυνομίας. Τους πέταξαν φωτοβολίδες με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να τους αποτρέψουν.

Επίσης σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ένας 72χρονος άνδρας ένιωσε αδιαθεσία και κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» αλλά δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.


Μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, δέχθηκε τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου 2018 στην Αθήνα, οι οποίοι του επέδωσαν σχετικό ψήφισμα.

Ψήφισμα:
«Σήμερα, την 4η Φεβρουαρίου 2018, ο Ελληνικός Λαός, ο κατά το Σύνταγμα κυρίαρχος του κράτους και εντολέας της Βουλής και της Κυβέρνησης, συνελθών σε μεγαλειώδη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση στην πρωτεύουσα της Ελλάδος, Αθήνα, για να αποφασίσει για την εθνική μας θέση στο θέμα της εκχώρησης του ονόματος “Μακεδονία” στη γείτονα χώρα που θέλει να το υφαρπάσει καταπατώντας κάθε ιστορική και λογική τεκμηρίωση της πατρότητας του μεγάλου αυτού εθνικού μας ονόματος,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΛΛΕΤΑΙ

προς την, κατά το Σύνταγμα, εντολοδόχο του Βουλή και Κυβέρνηση της Χώρας, να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο αποδοχής της χρήσης τού, από αρχαιοτάτων χρόνων, Ελληνικού ονόματος “Μακεδονία” και των παραγώγων του, που είναι ταυτόσημο με το όνομα “Ελλάς” και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής ταυτότητάς του.

Το όνομα αυτό αποτελεί ταυτόχρονα την ιερά κιβωτό και φορέα εκ των ενδοξότερων σελίδων της παγκόσμιας ιστορίας, που έχει εγγράψει η Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η σημερινή, εδώ, Λαϊκή Εθνοσυνέλευση δηλώνει αποφασισμένη, να το υπερασπισθεί μέχρις εσχάτων, κατά τον Ελληνικό τρόπο, με τον οποίο η Ελλάδα γράφει πάντοτε την ιστορία της.

Η μη συμμόρφωση των εντολοδόχων του Λαού στη γνήσια εντολή αυτή του Λαού, θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση του αντιπροσωπευτικού συστήματος και αντιστροφή των ρόλων εντολέα και εντολοδόχου που ορίζει & θεμελιώνει η Δημοκρατία με τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές.

Ο Λαός δεν θα μείνει απαθής θεατής. Είναι αποφασισμένος να επιβάλλει την απόφαση του και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της Δημοκρατίας που, με το Σύνταγμα, ορίζει ρητά και ξεκάθαρα, ποιος είναι εντολέας και ποιος εντολοδόχος.

Το ψήφισμα, εγκρίθηκε και ψηφίστηκε ομοφώνως από την Ανοικτή Λαϊκή Εθνοσυνέλευση που έλαβε χώρα στην Αθήνα, την 4η Φεβρουαρίου 2018.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου 2018».

Δεν υπάρχουν σχόλια: