Social Icons

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Κουμ κουάτ…. με τρέλα και κορδέλα!







Από την Contessa,  
Ο χρυσός καρπός της Κέρκυρας έχει την δική του ιστορία στο νησί. Πριν διαβάσετε την συνταγή για το γλυκό του κουταλιού ρίξτε μια ματιά στην ιστορία που περιλαμβάνει δύο εκδοχές για τον μοναδικό καρπό.
 

1η εκδοχή:
Ένας Άγγλος ταξιδευτής που τον έλεγαν Μέρλιν, μόνιμος κάτοικος της Κέρκυρας, αγαπούσε να φυτεύει στο κτήμα του δέντρα που έφερνε από τα διάφορα μέρη του κόσμου. 

Έτσι, το 1924 έφερε από την Κίνα στην Κέρκυρα ένα δέντρο, περίπου 2,5 μέτρα ψηλό, που έκανε κάτι καρπούς που έμοιαζαν με πορτοκάλια νάνους. 

Είχαν μέγεθος 2 εκ., γεύση ελαφρώς πικρίζουσα και τρώγονταν με τη φλούδα. Το όνομα του δέντρου, κουμκουάτ. Στην Ελλάδα, παράγεται μόνο στην Κέρκυρα και δη στην περιοχή Νυμφών του Δήμου Θιναλίων. 

Επίσης, είναι αναγνωρισμένο ως προϊόν "προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης".

2η εκδοχή:
Ο καρπός του δέντρου citrus-japonica, ήρθε στην Ευρώπη από την Ιαπωνία το 1846 και φυτεύτηκε πειραματικά στην Κέρκυρα από τους Εγγλέζους.

 Έκτοτε, καθιερώθηκε ως τοπικό προϊόν και τα παρασκευάσματά του, λικέρ, φρουί γλασέ και γλυκό κουταλιού, πωλούνται σε κάθε μαγαζί στην Κέρκυρα.



Υλικά:
1.280 γρ κουμ κουάτ
1.280 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε με ένα μαχαίρι τα μαυραδάκια από τα κουμ κουάτ , τα πλένουμε καλά , τα τρυπάμε 6-7 φορές με μια οδοντογλυφίδα και τα βράζουμε με μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν.

Τα τοποθετούμε εναλλάξ με την ζάχαρη σε στρώσεις και τα αφήνουμε για 9 ώρες σε μια πήλινη λεκάνη.

Όλο αυτό το περιεχόμενο της λεκάνης το ρίχνουμε στην κατσαρόλα,  το βράζουμε σε σιγανή φωτιά για να μην κολλήσουν και αφού βγάλουν κι άλλα υγρά δυναμώνουμε την φωτιά ξαφρίζουμε προσεκτικά και κατεβάζουμε από την φωτιά αφήνοντας τα φρούτα μας μέσα στο σιρόπι τους.

Την άλλη μέρα βράζουμε το γλυκό μας πάλι μέχρι να δέσει ξαφρίζοντας πάλι όσο χρειαστεί, ρίχνουμε το λεμόνι, το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και το κατεβάζουμε.

Αμέσως ρίχνουμε το γλυκό σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και τα γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Για να διαπιστώσουμε ότι έχει δέσει στάζουμε με το κουταλάκι μας σε μια στεγνή επιφάνεια μια σταγόνα, εάν σχηματιστεί μια μπαλίτσα σαν μαργαριτάρι το γλυκό μας είναι έτοιμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: