Social Icons

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Αγνωστες επιστολές του Τζον Λένον δημοσιεύονται σε βιβλίο








Απο τον Max, 
 
Περίπου τις 250 επιστολές και χειρόγραφες κάρτες του Τζον Λένον προς τον Πολ Μακάρτνεϊ, αλλά και άλλους παραλήπτες θα δουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτοντας μια άλλη πλευρά του χαρακτήρα του,  την κρυφή οξυθυμία του ειρηνιστή καλλιτέχνη.

Οι επιστολές θα κυκλοφορήσουν σε βιβλίο με τίτλο «The Lennon Letters» και για πρώτη φορά η Γιόκο Όνο έδωσε άδεια να βγουν στη δημοσιότητα οι επιστολές του Τζον Λένον, ενώ το βιβλίο που θα τις περιέχει είναι υπό την επιμέλεια  του Βρετανού δημοσιογράφου Χάντερ Ντέιβις, που έχει γράψει και την μοναδική εξουσιοδοτημένη βιογραφία των Beatles και ο ίδιος συγκέντρωσε με κόπο όλο το υλικό.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2012 από τον εκδοτικό οίκο «Little, Brown», περιλαμβάνοντας κατά τον Ντέιβις «και επιστολές που μέχρι σήμερα δεν είχε διαβάσει ουδείς άλλος, πλην του παραλήπτη τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποκαλύπτεται μια άλλη  πλευρά του χαρακτήρα του διάσημου μουσικού θρύλου που είναι σύμβολο μίας ολόκληρης γενιάς.

 «Ο Τζον Λένον έγραφε γράμματα σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, απευθύνοντάς τα σε φίλους, οικογένεια, ξένους, εφημερίδες, οργανώσεις, δικηγόρους, ακόμα και προς ένα καθαριστήριο. Τα περισσότερα ήταν αστεία, σοφά, τρελά, ποιητικά και κάποιες φορές σπαρακτικά. Τα εκδίδουμε, όπως ακριβώς γράφτηκαν, χειρόγραφα ή στη γραφομηχανή, με τα περίεργα σκιτσάκια που συνόδευαν μερικά από αυτά», εξήγησε εκπρόσωπος των εκδοτών.

Οι επιστολές αυτές αποκαλύπτουν μία οξύθυμη πλευρά του γνωστού καλλιτέχνη και άγνωστες σκέψεις και στιγμές της ζωής του. 

Ιστορική σημασία για το φαινόμενο Beatles έχει και η επιστολή, με την οποία ο Λένον, ελάχιστο διάστημα μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, απαντούσε στις επικρίσεις των ΜακΚάρτνεϊ, της Λίντα ιδιαίτερα, ότι ασκεί δημόσια κριτική στους Beatles. Η επιστολή είναι γραμμένη με την παράδοξη «τεχνοτροπία» του Λένον: πολλές παύλες και παρενθέσεις. «Δεν ντρέπομαι», ξεκαθάριζε σ’ ένα σημείο, «για τους Beatles -[εγώ τα ξεκίνησα όλα]- αλλά για κάποια από τα σκατά που παίρναμε για να τους κάνουμε τόσο σπουδαίους -νόμιζα πώς όλοι λίγο-πολύ αισθανόμασταν έτσι-προφανώς, όμως, όχι. Ειλικρινά θεωρείς πως το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής τέχνης εμφανίστηκε λόγω των Beatles; -δεν πιστεύω ότι είσαι τόσο τρελός -Πολ-το πιστεύεις αυτό; Οταν θα σταματήσεις να το πιστεύεις, ίσως να ξυπνήσεις! Δεν λέγαμε πάντα ότι είμαστε μέρος του κινήματος -κι όχι ολόκληρο το κίνημα;-Φυσικά, αλλάξαμε τον κόσμο -αλλά προσπάθησε να το ξεπεράσεις- ΞΕΦΟΡΤΩΣΟΥ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΣΟΥ ΔΙΣΚΟ ΚΑΙ ΠΕΤΑ!».

Σε άλλα γράμματα αποκαλύπτονται κρυφές πτυχές του χαρακτήρα και των συναισθημάτων του όπως για παράδειγμα η ενοχή του επειδή υπήρξε αυθάδης με μία σερβιτόρα, το θυμό του με τους συνεργάτες του και τη φιλονικία με καθαριστή της γειτονιάς του.






Δεν υπάρχουν σχόλια: