Social Icons

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Κέρκυρα ο Εμίρης του Κατάρ

 Απο την Contessa,

O εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τανί, επέλεξε 2η φορά την Ελλάδα για να κάνει τις διακοπές του.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωσή του τραπεζικού deal Αlpha – Eurobank. Ο εμίρης έφθασε τα ξημερώματα στην Κέρκυρα μαζί με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ και τη συνοδεία τους.

Το βασιλικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας στην Κέρκυρα και στη συνέχεια οι επιβαίνοντες αναχώρησαν για το Ιόνιο με πολυτελή θαλαμηγό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εμίρης τα τελευταία χρόνια «φλερτάρει» με δύο νησάκια του Ιόνιου, εκ των οποίων το ένα είναι ο Σκορπιός και το δεύτερο κάποια μίλια νοτιότερα.
Ποιος όμως είναι ο Εμίρης του Κατάρ;

Από τις 26 Ιουνίου του 1995 έχει αναλάβει στα χέρια του τις τύχες ενός πλούσιο πετρελαιοπαραγωγού κράτους.  Το περιοδικό Forbes τοποθετεί τον εμίρη του Κατάρ στην 7η θέση της λίστας με τα πιο πλούσια μέλη βασιλικών οικογενειών στον κόσμο, με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Γεννημένος στη Ντόχα το 1952, ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο Κατάρ και φοίτησε στη στρατιωτική ακαδημία Sandhurst στην Αγγλία. Επιστρέφοντας το 1971 του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη και του ανατέθηκε η διοίκηση του τάγματος Mobile το οποίο έκτοτε έχει μετονομαστεί σε τάγμα Hamad Mobile.

Προήχθη στο βαθμό του υποστρατήγου και διορίστηκε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ και επέβλεψε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στρατού του εμιράτου, κάτι το οποίο πάντως δεν έγινε εμφανές στον πόλεμο του Κόλπου όταν οι δυνάμεις του Κατάρ αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του Κουβέιτ από τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Αναγορεύτηκε διάδοχος του Θρόνου το 1977 και ταυτοχρόνως ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Άμυνας. Στις αρχές του 1980 ηγήθηκε του Ανωτάτου Συμβουλίου Σχεδιασμού του Κατάρ που στην ουσία παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του κράτους. Το 1992 ανέλαβε την ουσιαστική διακυβέρνηση του Κατάρ με αυξημένες ευθύνες στην κυβέρνηση και βοήθησε στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Στις 27 Ιουνίου του 1995, πρωτοστάτησε σε πραξικόπημα ανατροπής του πατέρα του ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η επίσημη στέψη του ως Εμίρη του Κατάρ έγινε στις 20 Ιουνίου του 2000.

Θεωρείται ένας εκ των προοδευτικότερων αράβων ηγετών και έχει αναθέσει στη δεύτερη από τις τρεις συζύγους του Σεϊκα Μοζάχ αρμοδιότητες για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των παιδιών.

Σε αντίθεση με άλλες συζύγους ηγετών χωρών της Μέσης Ανατολής, η Σεΐκα Μοζάχ διατηρεί υψηλό προφίλ συμμετέχοντας ενεργά στα κοινά της χώρας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κατάρ το 1986 με πτυχίο στην Κοινωνιολογία. Παντρεύτηκε τον Εμίρη το 1977 σε ηλικία 18 ετών.
Το περιοδικό «Forbes»  έχει ανακηρύξει τη Σείκα Μοζάχ μια από τις 80 ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο και είναι γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο και για την αδυναμία της στην υψηλή μόδα ενώ φωτογραφίζεται συχνά στο πλάι του συζύγου της, αφού τον συνοδεύει σε επισκέψεις υψηλού προφίλ.


Το Κατάρ, που τη δεκαετία του '40 ήταν πιο γνωστό ως κέντρο αλιείας μαργαριταριών και ως ένα από τα λιγότερο πλούσια κράτη του Περσικού Κόλπου, σήμερα αποτελεί μία από τις πλουσιότερες χώρες της περιοχής χάρη στην εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το Κατάρ έχει το υψηλότερο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο και ο εμίρης του Κατάρ φιλοδοξεί να έχει κάνει τη χώρα τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου μέχρι το 2015.
Αθλητής παλαιότερα ο ίδιος και δύτης, έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του αθλητισμού στο Κατάρ και από τις βασικότερες φιλοδοξίες του είναι να κερδίσει ένας αθλητής από το κράτος του Ολυμπιακό μετάλλιο. Για τους σκοπούς αυτούς έχει ενθαρρύνει τη διοργάνωση πολλών διεθνών αθλητικών γεγονότων στο Κατάρ.

Θεωρείται από τους βασικούς χρηματοδότες του Al Jazeera και ο πραγματικός του ιδιοκτήτης κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται, παραδεχόμενος ωστόσο ότι έχει βοηθήσει αρχικά με 137 εκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια με αρκετά ακόμη χρήματα, όταν αυτό κρίθηκε αναγκαίο, στη δημιουργία του αντιπάλου δέους στα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα της Δύσης.

Από τους τρεις γάμους του έχει αποκτήσει 24 παιδιά, 11 γιούς και 13 κόρες. Η πρώτη συζυγός του είναι κόρη του πρώτου εξαδέλφου του και με αυτήν έχει αποκτήσει δύο γιούς και έξι κόρες.
Με τη δεύτερη συζυγό του έχει αποκτήσει πέντε γιούς και δύο κόρες, μεταξύ των οποίων και τον γεννημένο το 1980 σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τάνι ο οποίος από το 2003 έχει οριστεί ως ο φυσικός κληρονόμος του Κατάρ.Με την τρίτη σύζυγό του έχει αποκτήσει τέσσερις γιούς και πέντε κόρες.

Τον περασμένο Μάιο, το Κατάρ εξαγόρασε το πολυκατάστημα Harrods, στην καρδιά του Λονδίνου, προσφέροντας 2,2 δισ. δολάρια στον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ. To πάμπλουτο κρατίδιο με την καθοδήγηση του Εμίρη έχει αποκτήσει μεταξύ άλλων σημαντικές συμμετοχές στη Volkswagen και την Porsche, στα βρετανικά σούπερ μάρκετ Sainsbury και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: