Social Icons

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Πολεμικές ταινίες: Αυτές είναι οι 10 καλύτερες !



Ιστορίες και σενάρια εμπνευσμένα από πραγματικούς πολέμους έγιναν ταινίες που κερδίζουν πάντα το κοινό. Ας δούμε λοιπόν ορισμένες από τις κορυφαίες του είδους …


Τα κανόνια του Ναβαρόνε (1961)
Είναι από τις πρώτες ταινίες που γυρίστηκαν στη χώρα μας. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μια ομάδα συμμάχων αναλαμβάνει την αποστολή να ανατινάξει τα τεράστια κανόνια της μιας ναζιστικής βάσης με έδρα την Παλιά Πόλη της Ρόδου. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Γκρέγκορι Πεκ, Ντέιβιντ Νιβεν, Άντονι Κουιν και Ειρήνη Παπά. Ξεχωρίζουν οι πολλές ανατροπές στο σενάριο και τα ιδιαίτερα για την εποχή οπτικά εφέ για τα οποία και κέρδισε βραβείο Όσκαρ. Η ταινία ήταν υποψήφια επίσης για όκαρ  καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ, μουσικής και ήχου.
Ο ελαφοκυνηγός (1978)
Η ιστορία μιας παρέας σιδεράδων που ζουν όλες τις πτυχές και τα ακραία συναισθήματα στη ζωή τους. Βιώνουν το συναίσθημα της αγάπης αλλά και το συναίσθημα στο πεδίο της μάχης και την απώλεια. Η ταινία εξετάζει σε βάθος το πόσο μπορεί να επηρεάσει ο πόλεμος τις ζωές των ανθρώπων. Η παρέα αποτελείται από τους Μάικλ (Ρόμπερτ Ντε Νίρο), Στίβεν (Τζον Σάβατζ) και Νικ (Κρίστοφερ Γουόκεν). Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών είναι εξαιρετικές. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή με τη Ρώσικη Ρουλέτα, που προκαλεί ιδιαίτερη αγωνία στο κοινό. Η ταινία βραβεύτηκε με 5 χρυσά αγαλματίδια.


Pearl Harbor (2001)Η αφορμή για την ταινία είναι η επίθεση στη βάση του Περλ Χάρμπορ. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να συνδυάσει τα γεγονότα του πολέμου με μια ερωτική ιστορία δύο παιδικών φίλων με κοινή πορεία αλλά και κοινή γυναίκα να διεκδικούν. Οι πρωταγωνιστές και τα εφέ ξεχωρίζουν από την ταινία που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Τζος Χάρνετ, Μπεν Άφλεκ και Κέιτ Μπέκινσειλ βρίσκονται στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.



Αποκάλυψη τώρα (1979)
Τα τέσσερα βασικά ονόματα στην ταινία αυτή μπορούν να παρακινήσουν από μόνα τους κάποιον να τη δει. Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα υπογράφει τη σκηνοθεσία ενώ πρωταγωνιστούν οι Μάρλον Μπράντο, Ρόμπερτ Ντυβάλ και Μαρτιν Σιν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ ο  λοχαγός Γουίλαρντ αναλαμβάνει μια μυστική αποστολή. Ένας αποστάτης αλλά πολύ σημαντικό στρατιωτικό στέλεχος, ο Συν/χης Κερτζ έχει συστηθεί ως θεός σε μια τοπική φυλή. Αποστολή του Γουίλαρντ είναι να τον εξολοθρεύσει καθώς ο στρατός θεωρεί πως αποτελεί κίνδυνο. Η ερμηνείες συγκλονίζουν. Η μουσική που έχει ντύσει την ταινία είναι απόλυτα ταιριαστή. Χαρακτηριστικές είναι η σκηνή με τα ελικόπτερα που ακούγεται το “Ride of the Valkyries” και η τελευταία σκηνή υπό τους ήχους του “The End” των Doors. Αξιομνημόνευτα είναι και τα τελευταία λόγια του Μπράντο στην ταινία: "The horror ... the horror ..." που προφανώς αναφέρεται σε γεγονότα του πολέμου. Αξίζει να αναφέρουμε πως η ταινία βραβεύτηκε με 2 Όσκαρ, ενώ το 2001 ο Κόπολα έβγαλε το “Apocalypse Now Redux” με 49 επιπλέον λεπτά της ταινίας.

Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν (1998)
Για άλλη μια φορά ο Τομ Χανκς πρωταγωνιστεί σε μια κορυφαία ταινία. Πρόκειται για την αποστολή διάσωσης του μοναδικού γιού που έχει ζήσει από τον πόλεμο μιας Αμερικανικής οικογένειας . Η αποστολή αυτή, συνδυάζεται με το ιστορικό γεγονός της απόβασης στη Νορμανδία. Η ταινία μπορεί να σοκάρει λόγω του ωμού ρεαλισμού της από τον Σπίλμπεργκ. Γεννά όμως απίστευτα συναισθήματα συγκίνησης.

Εχθρός προ των πυλών  (2001)
Η μάχη του Στάλινγκρατ είναι σε εξέλιξη. Μέσα από αυτή ο ρωσικός λαός βρίσκει τον ήρωα στα μάτια του Βασίλι Ζάιτσεφ(Τζουντ Λο) ο οποίος είναι ένας δεινός ελεύθερος σκοπευτής. Καταφέρνει να σκοτώσει πλήθος Γερμανών αξιωματικών και γίνεται το πρώτο όνομα. Όλα αλλάζουν όμως όταν για την εξουδετέρωσή του επιστρατεύεται ένας αντίστοιχα καλός Γερμανός ελεύθερος σκοπευτής, ο Ταγματάρχης Κόνινγκ (Εντ Χάρις). Η πόλεμος λοιπόν γίνεται προσωπικός στα συντρίμμια του Στάλινγκρατ ανάμεσα στους δύο άντρες. Η ταινία έχει πολύ όμορφη πλοκή και ο χαρακτήρας του Ζάιτσεφ είναι πραγματικός. Οι σκηνές με τις μάχες και η επίδειξη τεχνικής του ελεύθερου σκοπευτή συναρπάζουν.

Full metal jacket (1987)
Η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι από τις πιο δημοφιλείς πολεμικές ταινίες. Καθιέρωσε τον Μάθιου Μοντιν σε ρόλο πρωταγωνιστή στα μάτια του κοινού. Χαρακτηρίζεται ως «πολεμικό έπος» καθώς καταδεικνύει πώς απλοί άνθρωποι, εξαιτίας των συνθηκών και της βαρβαρότητας του πολέμου, μετατρέπονται σταδιακά σε μηχανές που σκοτώνουν.  Στο πρώτο μισό της ταινίας παρακολουθούμε τη σκληρή και βίαιη εκπαίδευση των πεζοναυτών, ενώ στο δεύτερο μισό επικεντρώνεται στον πρωταγωνιστή «Τζόκερ», που θέλει να λειτουργήσει ως ανταποκριτής της μάχης και όχι ως δολοφόνος. Επικεντρωνόμαστε λοιπόν στον ψυχισμό και την επιλογή που θα κάνει ο στρατιώτης Τζόκερ. Η ταινία χάρις στον Κιούμπρικ έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που θα σε καθηλώσουν σε όλη τη διάρκεια.

 Η γέφυρα του ποταμού Κβάι (1957)
Βρετανοί κρατούμενοι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καλούνται να χτίσουν μια γέφυρα για την υποστήριξη του σιδηροδρόμου Burma-Siam. Πρώτο τους μέλημα είναι να σαμποτάρουν την κατασκευή. Στη συνέχεια όμως υπό την καθοδήγηση του Συν/χη Νίκολσον (Άλεκ Γκίνες) που αποτελεί τον «μέντορά» τους πείθονται να κατασκευάσουν τη γέφυρα ως ένα Βρετανικό σύμβολο ήθους και πνεύματος. Δεν γνωρίζουν όμως πως στη συνέχεια μια αποστολή συμμάχων θα αναλάβει να ανατινάξει την ημιτελή κατασκευή. Η ταινία κατέκτησε 7 Όσκαρ εκ των οποίων καλύτερης σκηνοθεσίας, σεναρίου και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Άλεκ Γκίνες.

 Πλατούν (1986)
Η ταινία περιγράφει την ιστορία ενός νέου που εγκαταλείπει το κολλέγιο στην Αμερική και κατατάσσεται για να πολεμήσει στο Βιετνάμ. Πολλοί νέοι όπως ο Κρις Τέιλορ (Τσάρλι Σιν) είχαν κάνει κάτι αντίστοιχο στη διάρκεια εκείνου του πολέμου. Στον πόλεμο βέβαια, ο νέος αυτός είναι εντελώς άπειρος και σταδιακά βασανίζεται για να προσαρμοστεί. Εκτός όμως από την προσαρμογή του στο πεδίο της μάχης αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει τη σύγκρουση των δύο ανωτέρων του Sgt. Elias (Γουίλιαμ Νταφόε) και Sgt. Barnes (Τομ Μπερεντζερ). Η ταινία κέρδισε 4 Όσκαρ από τα οποία ξεχωρίζουμε αυτό του Όλιβερ Στόουν για τη σκηνοθεσία. Προτεινόμενοι για Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου ήταν και οι Γουίλιαμ Νταφόε και Τομ Μπερεντζερ για τις πραγματικά άριστες ερμηνείες τους. Σημαντικό είναι πως βλέπουμε τον -νεαρό τότε- Τσάρλι Σιν ίσως στο σημαντικότερο ρόλο της καριέρας του αλλά και την εμφάνιση των επίσης νεαρών Φορεστ Γουίτακερ και Τζόνι Ντεπ σε ρόλο στρατιωτών. Χαρακτηριστική κινηματογραφική σκηνή είναι αυτή, με τον Γούλιαμ Νταφόε να στέκεται τραυματισμένος, με τα χέρια ανοιχτά στο πεδίο της μάχης.



 Λεπτή κόκκινη γραμμή(1998)
Πρόκειται για την ιστορία μιας ομάδας αμερικανών στρατιωτών καθώς προσπαθούν να ισορροπήσουν στη λεπτή γραμμή που χωρίζει τη ζωή από τον θάνατο κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πιο συγκεκριμένα στη μάχη στη νήσο Γκουανταλκανάλ. Η ταινία αυτή, βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1998 και ήταν η επιστροφή του σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ, μετά από 20 χρόνια απουσίας. Σημαντικό είναι πως προτάθηκε για 7 βραβεία Όσκαρ. Σημαντικές παρουσίες στο καστ με ηθοποιούς όπως οι Σον Πεν, Νικ Νόλτε, Τζον Τραβόλτα, Τζον Κιούζακ, Τζάρεντ Λέτο και άλλοι.



Πηγή : flowmagazine

Δεν υπάρχουν σχόλια: