Social Icons

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρίγκιπας Νικόλαος

Πρώτη φορά μετά το 1969, ένας Γλίξμπουργκ πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, το κτίριο που πριν το δημοψήφισμα του 1974 αποτελούσε τα επίσημα ανάκτορα.


Την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου,  στο Προεδρικό Μέγαρο,  πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών του 4ου Ετήσιου «Αthens Democracy Forum», με θέμα «Religion, Migration Power and Money». Το «Athens Democracy Forum» είναι το κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός που σηματοδοτεί τη Διεθνή Μέρα Δημοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών, στις 15 Σεπτεμβρίου.

Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε ότι στην εκδήλωση έδωσαν «παρών» ο πρίγκιπας Νικόλαος συνοδευόμενος από την σύζυγο του, πριγκίπισσα Τατιάνα.

Το γεγονός πως ο Νικόλαος βρέθηκε, για δεύτερη φορά στο Προεδρικό, το μέγαρο όπου έζησαν οι γονείς του μέχρι να φύγουν από την Ελλάδα το 1967 μετά το πραξικόπημα, έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.

Ο πρίγκιπας Νικόλαος είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το Προεδρικό Μέγαρο όταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε ζητήσει από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο την άδεια να δείξει στα παιδιά του την παλιά κατοικία των γονιών τους, κάτι που ο τελευταίος δεν αρνήθηκε (23-12-2004).

Επίσης το 2004, κατά τη δεξίωση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου στα μέλη της Δ.Ο.Ε., για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 παρευρέθηκαν επίσημα προσκεκλημένοι στο Προεδρικό Μέγαρο οι βασιλείς Κωνσταντίνος και Άννα-Μαρία.
Ο πρίγκιπας Νικόλαος αφού παρακολούθησε όσα είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, συνομίλησε με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και με πολλούς ακόμη παρευρισκόμενους της εκδήλωσης.

Τα Ανάκτορα που έγιναν Προεδρικό Μέγαρο

Το Προεδρικό Μέγαρο, παλαιότερα γνωστό ως Νέα Ανάκτορα, σήμερα στεγάζει την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και αποτελεί την επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Πριν την κατάργηση της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας με το δημοψήφισμα του 1974, το κτίριο αποτελούσε τα επίσημα ανάκτορα των Βασιλέων των Ελλήνων. Το 1868, με αφορμή τη γέννηση του διαδόχου Κωνσταντίνου, γιου του Βασιλιά Γεωργίου Α΄, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί ένα ξεχωριστό ανάκτορο διαδόχου. Είκοσι χρόνια αργότερα το κράτος ανέθεσε την κατασκευή του στον Ερνέστο Τσίλλερ μετά τους γάμους του Κωνσταντίνου με την Πριγκίπισσα Σοφία της Πρωσίας.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1891 και ολοκληρώθηκαν έξι χρόνια αργότερα, το 1897.

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1909, πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος των παλαιών ανακτόρων που διέμενε ο Γεώργιος Α΄, δηλαδή της σημερινής Βουλής και έτσι το κτίριο χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά ως τόπος κατοικίας από τη βασιλική οικογένεια. Επίσημη βασιλική κατοικία έγινε μόλις το 1913 μετά τη δολοφονία του Γεωργίου Α΄ και την άνοδο του Κωνσταντίνου στο θρόνο.

Το 1924 το ανάκτορο έπαψε να φιλοξενεί προσωρινά τη βασιλική οικογένεια μετά την διακήρυξη της δημοκρατίας. Χρησιμοποιήθηκε ως Προεδρικό Μέγαρο έως το 1935, όπου έγινε η παλινόρθωση της μοναρχίας. Από το 1974 με τη μεταπολίτευση, το κτίριο χρησιμοποιείται ως έδρα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και κατοικία του εκάστοτε Προέδρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: