Social Icons

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Σύνταγμα-Κολωνάκι-Μονακό


«H κυβέρνησις θα επιδιώξει ταυτοχρόνως την διασφάλισιν των δικαιωμάτων και την εξυπηρέτησιν των συμφερόντων της Eλλάδος με μεθοδικότητα και σθένος.’’ .........
Είχε φωνάξει στη Βουλή των Ελλήνων ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 11 Δεκεμβρίου του 1974 ενώ συμπλήρωνε‘’την ειδικότερη, όμως, πολιτική της Eλλάδος προς τον έξω κόσμο την προσδιορίζει η γεωπολιτική της θέσις και τα πάγια συμφέροντα του έθνους. Γεωγραφικώς, πολιτικώς και ιδεολογικώς η Eλλάς ανήκει εις την Δύσιν».

Τότε ήμουν-δεν ήμουν 5 ετών, δεν σύχναζα στη Βουλή ούτε στα καφενεία της περιφερείας και ούτε λόγος να παρακολουθήσω τα τότε ασπρόμαυρα πλάνα τηλεοπτικών αποσπασμάτων της Βουλής από την κρατική, γιατί τα μικρά παιδιά δεν έβλεπαν ποτέ τηλεόραση.

Τις Κυριακές φορούσαμε τα καλά μας εγώ και ο αδελφός μου και οι γονείς, μάς πήγαιναν στο Σύνταγμα για παγωτό χωνάκι. Μετά ταΐζαμε τα χιλιάδες περιστέρια με το σαλιωμένο σουσαμένιο κουλουράκι που μου περίσσευε από τη πρωινή βόλτα στον Εθνικό κήπο και φωτογραφιζόμασταν δίπλα στον τσολιά έξω από τον Άγνωστο Στρατιώτη.
Έτσι κρατούσα στη μνήμη μου το Σύνταγμα και τη Βουλή και σας ορκίζομαι ότι είναι τα μόνα πράγματα που θυμάμαι από τη πλατεία Συντάγματος. Όμως η γιαγιά μου η Ιωάννα, ‘’ Παπανδρεική μέχρι το κόκαλο’’ όταν με τάιζε το μεσημέρι μου μιλούσε για τη ‘’ηρωική’’ απάντηση του Ανδρέα Παπανδρέου στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή που την ομιλία του διέκοψε η ακόλουθη στιχομυθία με τον Παπανδρέου.

‘’ Α. Παπανδρέου: «Είπε η κυβέρνηση διά στόματος του Πρωθυπουργού, ότι η Eλλάς ανήκει εις την Δύσιν. Θα μου επιτρέψετε, κ. Πρόεδρε, να πω όχι. H Eλλάς ανήκει εις τους Έλληνας».
Κ. Καραμανλής: «Δεν είπα ότι ανήκει εις τους Δυτικούς, ανήκει εις την Δύσιν» απάντησε ο τότε πρωθυπουργός.
Α. Παπανδρέου: «H Eλλάς ανήκει εις εκείνον τον χώρον ο οποίος την συμφέρει. Δεν μπορούμε να δεσμευθούμε εσαεί και να πούμε ανήκουμε εδώ ή εκεί».

Τον Οκτώβριο του 1981 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές. Αυτό το θυμάμαι πολύ καλά γιατί πήγαινα πρώτη γυμνασίου και μόλις είχα βάλει τη μπλε ποδιά για δύο μήνες και μετά δεν τη ξαναφόρεσα. Στον προεκλογικό αγώνα ο Παπανδρέου διακήρυττε: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»

Μετά από λίγα χρόνια η πλατεία Συντάγματος γέμιζε ασφυκτικά με πλήθος Ελλήνων ψηφοφόρων που παρήλαυναν με σημαίες κομμάτων και πολιτικών συνθημάτων, μιας και αυτή η πλατεία είχε μεταμορφωθεί σε πολιτικό βαρόμετρο και δείκτη δημοσκόπησης του πολιτικού αρχηγού που θα ανέβαινε στην εξουσία. Ομιλίες από μπαλκόνια, κεντρικά συνθήματα που τα εκφωνούσαν κάποιοι και τα επαναλάμβανε το πλήθος και πολλές αφισοκολλήσεις.

Στις 25 Μαΐου το Σύνταγμα γέμισε με Έλληνες που έπαψαν να πιστεύουν σε ‘’ηρωικές εκφράσεις’’ και πολιτικές σκοπιμότητες. Ήταν η μέρα που το μπούχτισμα έφερε αναγούλα. Από αυτή την ημέρα και μετά συγκεντρώνονται νωρίς το απόγευμα χιλιάδες ‘’ Αγανακτισμένοι Έλληνες’’ με πανό που γράφουν συνθήματα για όλους αυτούς που κάποτε μας μάζευαν στην ίδια πλατεία. Ανεργία , οικονομική κρίση, ΔΝΤ, δόσεις, Μεσοπρόθεσμο, μετανάστες, συνταξιούχοι, μισθός στα 500 Ευρώ, η γνώμη της Ευρώπης για εμάς, η ζητιανά μας , η κατάντια μας και τόσα άλλα που ήρθαν να μας ξυπνήσουν , να μας αγανακτήσουν προκαλώντας σεισμό στο κορμί μας και στη σκέψη μας βγάζοντάς μας στους δρόμους για να φωνάξουμε ‘’ Πέθαναν τα κοροϊδα ! 

Κάτω από αυτά τα γεγονότα επιλέξαμε να κάνουμε την αρχή στο δημοσιογραφικό μπλόγκ που ανοίξαμε με αγάπη.

Η Contessa, μεγαλωμένη με κλασσική παιδεία, είναι μια σύγχρονη κοντέσα που συχνάζει έξω από τη Βουλή , βρίσκεται στη πλατεία Συντάγματος παρέα με τους αγανακτισμένους, κάνει βόλτες στο Κολωνάκι, συναντάει celebrities, παίρνει το καφέ της στο Λιστόν της Κέρκυρας, ταξιδεύει στο Λονδίνο για φρέσκα νέα από το Μπάκιγχαμ, γευματίζει στο Μονακό και παρακολουθεί από κοντά τις ετοιμασίες του πριγκιπικού γάμου, πηγαίνει σε συναυλίες, μοιράζεται μαζί σας όλα τα μυστικά ομορφιάς και μόδας, βουτάει στις πιο γαλάζιες παραλίες των Ελληνικών νησιών, συζητάει με φίλους και φίλες για τη κρίση στις σχέσεις, αναλύει με τους sex editors καυτά προβλήματα της κρεβατοκάμαρας, μαγειρεύει νόστιμα απλά και οικονομικά, εξηγεί τα όνειρα και αλληλογραφεί με πολιτικούς, βασιλιάδες, ηθοποιούς, τραγουδιστές, παρουσιαστές, συνθέτες, σπουδαστές , φοιτητές, ελεύθερους επαγγελματίες, νοικοκυρές, ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και άνεργους.

Σήμερα 21η Ιουνίου, και ουχί Απριλίου, διανύοντας την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, έχουμε τη γρήγορη Ανατολή και τη πιο αργή Δύση της χρονιάς λόγω θερινού ηλιοστάσιου, ευχόμαστε οι ημέρες που θα ζήσουμε να είναι φωτεινές, χαρούμενες και μεγάλες από χαρές και ευτυχισμένες στιγμές, όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό , στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε.
Χριστίνα Αλαμάνου
editor










 


Δεν υπάρχουν σχόλια: