Social Icons

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Φιλετάκι μοσχαράκι WELLINGTON

Ένα πιάτο φτιαγμένο από μια άλλη εποχή προς τιμή του Άγγλου στρατάρχη Wellington με ένα τέτοιο τρόπο που το φαγητό να μην χρειάζεται πολύ κόπο αλλά τρόπο.

Ο λόγος  για ένα μοσχαρίσιο ή βοδινό φιλέτο που φτιάχνεται  αλειμμένο με σάλτσα μανιταριών , φουα γρά και τυλιγμένο σφολιάτα που την έχουμε αλείψει με βούτυρο. Τα υλικά που σας παραθέτουμε είναι υπολογισμένα για 6 άτομα.


Υλικά

2 φύλλα έτοιμης σφολιάτας
1 ½ κιλό  μοσχαρίσιο ή βοδινό φιλέτο
150 γραμμάρια    bloc de foie gras
2 κρεμμυδάκια φρέσκα τριμμένα στον τρίφτη
1 φλιτζάνι  του τσαγιού φρέσκο βούτυρο
500 γραμμάρια μανιτάρια άγρια κατά προτίμηση, αλλά αν δεν βρείτε τουλάχιστον 2 ειδών καλλιεργημένα  όπως champignon de paris, πλερώτους, πορτο μπέλο
1 ποτήρι λευκό κρασί
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση


Ψιλοκόβετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ένα τηγάνι μαζί με το μισό βούτυρο και σβήνουμε με το λευκό κρασί. 
Ρίχνετε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνετε. Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά σε ήπια φωτιά και να στεγνώσει εντελώς το τηγάνι. Τα βάζετε σε πιατέλα και αφήνετε να περιμένουν.
Σοτάρετε το φιλέτο σε ένα μεγάλο τηγάνι μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει καλά παντού και να σκουρύνει.
Το αλατοπιπερώνετε και το ακουμπάτε σε πιατέλα να σουρώσει τα υγρά του.

Παίρνετε το 1 φύλλο της σφολιάτας και το απλώνετε σε λεία επιφάνεια. Το αλείφετε με το φουα γκρα αφήνοντας 2 δάκτυλα κενά σε όλη την περιφέρεια του φύλλου. Επάνω στο φουα γκρα απλώνετε τα μανιτάρια.
Στο κέντρο του φύλλου και επάνω στα μανιτάρια τοποθετείτε το φιλέτο ολόκληρο. Τυλίγετε το φιλέτο με τη σφολιάτα δημιουργώντας ένα ρολό, βρέχοντας τις άκρες με λίγο νεράκι για να κολλήσουν. Βάζετε το φιλέτο μέσα σε ένα ταψί με την ένωση της σφολιάτας προς τα κάτω να μην φαίνεται. Με το 2ο φύλλο σφολιάτας και με τη βοήθεια ενός πολύ κοφτερού μαχαιριού κόβετε λεπτές λωρίδες και διακοσμείτε το ρολό τοποθετώντας τες επάνω του διαγωνίως σαν μπακλαβαδάκια..

Ψήνετε στους 180 βαθμούς για ½ ώρα με το ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε ακόμα ½ ώρα μέχρι να ροδίσει και να γίνει χρυσή η σφολιάτα. Το αφήνετε να χλιαρέψει και με τη βοήθεια ενός πολύ κοφτερού μαχαιριού το κόβετε σε φέτες πάχους 1 εκατοστού.
Το σερβίρετε στα πιάτα γαρνίροντάς το με κάστανα γλασέ ή λεπτοκομμένες πατατούλες φούρνου.

Tips: Ταιριάζει απόλυτα με κρασί Βουργουνδίας!  

Από την Contessa

Δεν υπάρχουν σχόλια: