Social Icons

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Όταν το χταποδάκι αγάπησε το μακαρόνι....







Για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας,  η Contessa σας προτείνει την παρακάτω συνταγή από την Κέρκυρα, μια συνταγή αγάπης για την έναρξη της νηστείας.
 

Υλικά

1 χταπόδι φρέσκο περίπου 1.000-1.200 γραμμ.
Μισό ποτήρι νερου ξύδι
2 ξερά κρεμμύδια , μικρά
3 δοντάκια σκόρδου,  δυνατό
1  1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα κόκκινο κρασί
3 φύλλα δάφνης
1 μπαστουνάκι κανέλα
2 κουταλάκια κόκκινο γλυκό πιπέρι.
4 κόκκους μπαχάρι
1 1/2  κούπα τριμμένες φρέσκες ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας,  πελτέ ντομάτας
Λίγο ζάχαρη
500 γραμμ. κοφτό μακαρονάκι
φρεσκοτριμμένο μπόλικο πιπέρι
αλάτι

Καθαρίζουμε το χταπόδι , την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της. 
Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Το ρίχνουμε στη κατσαρόλα μας για πιει τα νερά του. Μετά ρίχνουμε το ξύδι και το αφήνουμε να το πιει και αυτό. 
 
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στη κατσαρόλα μαζί με το χταπόδι και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, για λίγα λεπτά. Το σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώσπου να κοκκινίσει. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει η ντομάτα. 

Σβήνουμε τα υλικά με το κρασί .  Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες μαζί με το σκόρδο και τη δάφνη καθώς και αρκετό νερό μέχρι να  σκεπάζει τα υλικά μας. 
Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι. 
Αμέσως μετά προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και αν χρειάζεται λίγο επιπλέον νερό .
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10΄-12΄, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι. 

Δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό. 
Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή!


Δεν υπάρχουν σχόλια: