Social Icons

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Lilian May Davies: Η χωριατοπούλα που έγινε πριγκίπισσα της Σουήδιας







Γράφει η Χριστίνα Αλαμάνου, 

Ένας έρωτας που έγινε ζωντανός θρύλος. Μια αγάπη που μέτρησε εκατοντάδες δοκιμασίες.  Μια γυναίκα γύρισε με πείσμα τις σελίδες του βιβλίου της ζωής της και μεταμορφώθηκε από μια φτωχή χωριατοπούλα  σε πραγματική πριγκίπισσα. Μια πριγκίπισσα που την αγάπησε όλος ο λαός  της Σουηδίας.
  
Το απόγευμα της Κυριακής 10 Μαρτίου 2013,  η Λίλιαν ηλικίας 97 ετών, πέθανε στον ύπνο της στο σπίτι της στο Royal Djurgården ενώ ήταν περιτριγυρισμένη  από τη βασιλική οικογένεια της Σουηδίας.

Η
Lilian May Davies γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1915 στο Swansea της Ουαλίας.  Η οικογένεια της ήταν φτωχή και προερχόταν από την  εργατική τάξη. Οι γονείς Gladys Μary και William Davies παντρεύτηκαν λίγους μήνες πριν Λίλιαν έρθει στον κόσμο.
Η μητέρα της εργάστηκε ως πωλήτρια και ο πατέρας της εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο που παρήγαγε ξυλάνθρακα. Η μικρή Λίλιαν εγκατέλειψε πρόωρα το σχολείο για να βοηθήσει  την οικογένεια της. Αυτές είναι και οι ελάχιστες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας καθώς η ίδια δεν ήθελε να μιλάει για εκείνα τα δύσκολα χρόνια.  Στην επίσημη βιογραφία η αναφορά που κάνει σε αυτή τη περίοδο της ζωής της είναι αρκετά μικρή:

- Ζούσαμε σε μια πολύ φτωχή περιοχή, μια περιοχή λατομείου. Έμεινα εκεί μέχρι τα 18 μου. Η ζωή μου ήταν πραγματικά άθλια. Ήταν πολύ δύσκολα και έπρεπε να δουλέψουμε σκληρά. Δεν υπήρχε χαρά, δεν υπάρχει ζωή. Δεν υπήρχε τίποτα… είπε κάποτε η  Λίλιαν στο βιογράφο του συζύγου της , Fabian af Petersens.

Το 1933 μόλις18 ετών η Λίλιαν βρίσκεται σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.  Εγκαταλείπει τη Ουαλία για να πάει στο Λονδίνο. Στη βαλίτσα της εκτός από δύο ρούχα χώρεσαν και τα όνειρα ήταν μεγάλα και πολλά, όπως μεγάλος ήταν και ανταγωνισμός στη πόλη του Λονδίνου.

Έτσι ένα νεαρό κορίτσι μόνο του στη μέση του πουθενά είχε μόνο μια επιλογή. Να προχωρήσει μπροστά. Η καλή εμφάνιση ήταν το εισιτήριο της και αυτή της έδωσε την ευκαιρία να καταπιαστεί με φωτογραφίσεις προϊόντων σε περιοδικά και ρόλους διαφημιστικών. Κάποιοι είπαν ότι δούλεψε σε νυχτερινά κέντρα και άλλοι είπαν ότι η Λίλιαν ονειρευόταν να γίνει τραγουδίστρια. Αυτή ήταν όμως μια επιθυμία που δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα...

Πριν από τον πόλεμο η Λίλιαν συνάντησε το πρώτο σύζυγό της. Ο  ηχολήπτης και ηθοποιός
Ivan Craig την έσπρωξε για τα καλά μέσα στους  κύκλους του Λονδίνου αφού συνεργαζόταν με πολλές κινηματογραφικές εταιρίες και είχε μια πλούσια ατζέντα γνωριμιών.  

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το Σεπτέμβριο του 1940 , λίγο πριν φύγει ο Ιβαν Κρεγκ για τον πόλεμο. Κατά την επιστροφή του και οι δύο είχαν βρει άλλους συντρόφους.  Χώρισαν φιλικά το 1947.

Στη διάρκεια του πολέμου,  η Λίλιαν εργάζεται σε ένα  εργοστάσιο που κατασκευάζουν ηλεκτρονικά εργαλεία για τους πεζοναύτες ενώ βοηθούσε εθελοντικά σε πολεμικό  νοσοκομείο έξω από το Λονδίνο.

Μετά τη λήξη του πολέμου αλλάζει γειτονιά και ένας από τους πολλούς νέους γείτονες ήταν ο διάσημος διπλός πράκτορας Ντούσκο Ποπόφ, ο οποίος δήλωσε κάποτε στον βιογράφο της ότι μπορεί να της πρόσφερε κατά καιρούς πανάκριβα και σπάνια αρώματα μαζί με νάιλον κάλτσες αλλά ποτέ δεν κατάφερε να αποδεχτεί έστω και μια πρόσκληση του για να βγούνε ραντεβού.


Τον Αύγουστο του 1942 ένας νέος ακόλουθος ναυτικού έφτασε στη σουηδική πρεσβεία του Λονδίνου  και ήταν ο Πρίγκιπας Bertil, Δούκας του Halland , εγγονός του βασιλιά της Σουηδίας, Gustaf V.

Λένε ότι η τοποθέτηση του εκεί έγινε σκοπίμως μιας και έπρεπε να ξεχάσει στη πατρίδα του μια αγάπη που δεν του ταίριαζε.  Βέβαια αυτή η αποστολή θα σταθεί μοιραία για την υπόλοιπη ζωή του γιατί θα συναντήσει τον έρωτα της ζωής του.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το που και πως συναντήθηκαν τη πρώτη φορά, όπως πολλοί από τους κοινούς τους φίλους έχουν διηγηθεί κατά καιρούς. Ολοι όμως συγκλίνουν στο γεγονός ότι γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι , το 1943,  και ο πρώτος διάλογος τους ήταν ως εξής καθώς ο νεαρός πρίγκιπας χαιρέτησε Λίλιαν λέγοντας της  " Γεια σου, είμαι ο πρίγκιπας Bertil της Σουηδίας" και εκείνη απάντησε "Υπέροχα…γιατί και εγώ είμαι  βασίλισσα του Σαβά».

Από εκείνο το βράδυ του 1943 ο Πρίγκιπας Bertil και η Λίλιαν Craig ξεκίνησε μια φιλία που στη πορεία έγινε έρωτας και αγάπη.  

Μετά τον πόλεμο ο Πρίγκιπας Bertil εγκατέλειψε το Λονδίνο ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο για λογαριασμό της σουηδική αυλής , που ήταν αρκετά μακριά για να του ασκήσει άμεσο έλεγχο στη προσωπική του ζωή . Η διαδοχή του θρόνου ήταν εξασφαλισμένη και έτσι ο
Bertil ζούσε ξένοιαστος  τον έρωτα του με τη Λίλιαν.  


Τον Απρίλιο του 1946 η χαρμόσυνη είδηση ​​της γέννησης του ανιψιού του Carl Gustaf έδειξε ότι μέλλον θα είναι λαμπρό για το θρόνο της Σουηδίας αφού αποκτήθηκε και επόμενος διάδοχος του θρόνου . Όμως μόλις εννέα μήνες μετά , ένα  αεροπορικό δυστύχημα προκάλεσε το θάνατο του πρίγκιπα Gustaf Adolf , αδελφού του Bertil , πρώτου στη σειρά για τη διαδοχή του θρόνου.  Το παλάτι βυθίστηκε σε πένθος και ο πρίγκιπας Bertil επιστρέφει αναγκαστικά στη πατρίδα του.

- Ξαφνικά έφθασα μια ανάσα από το θρόνο. Ο πατέρας μου ζήτησε να σκέφτομαι πρώτα από όλα και πάνω από όλα τη Σουηδία.  Κατάλαβα ότι είχε δίκιο. Δεν είχε άλλη επιλογή. Ένιωσα συντετριμμένος. Ήταν μία από τις πιο σκοτεινές ημέρες της ζωής μου. Όλα γκρεμίστηκαν, ανέφερε ο Πρίγκιπας Bertil στον βιογράφο του.


Η Λίλιαν Craig έφθασε στη Σουηδία για πρώτη φορά το 1946 και στη συνέχεια επισκεπτόταν συχνά πυκνά καθώς σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα. 




Το 1957 μετακόμισε μόνιμα στη Στοκχόλμη, ο πρίγκιπας Bertil είχε αγοράσει από τότε Villa Solbacken , Royal Djurgården , και αυτό μετατράπηκε σε ιδιωτικό καταφύγιο τους μαζί με τη βίλα Mirage στο Sainte Maxime, στη Γαλλία.




Στην αρχή Λίλιαν έζησε μια πολύ ήσυχη ζωή στο Villa Solbacken αλλά όσο περνούσε ο καιρός τόλμησε να κάνει τα πρώτα βήματα στο πλευρό του πρίγκιπα αν και παράμενε για πολύ καιρό ένα καλά κρυμμένο μυστικό στη βασιλική αυλή. Ο Πρίγκηπας Bertil είπε κάποτε ότι χρειάστηκαν περίπου δέκα χρόνια μέχρι ο πατέρας του να συνειδητοποιήσει  το τι ακριβώς συνέβαινε στη προσωπική του ζωή.

Το 1950 ο πατέρας του Πρίγκιπα Bertil ανέβηκε στο θρόνο ως βασιλιάς Gustaf VI Adolf, Βλέποντας ότι Λίλιαν Craig παρέμενε ακόμα στο πλευρό του πρίγκιπα  ανέχονταν την παρουσία της αλλά δεν σκεφτόντουσαν ούτε για αστείο ότι ο πρίγκιπας μπορεί να συνοδεύσει επίσημα τη Λίλιαν σε επίσημες εκδηλώσεις , πόσο μάλλον να σκεφτεί ή να μιλήσει  για ένα γάμο.

Μόλις το 1972, και κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων των γενεθλίων του, ο Βασιλιάς Gustaf VI Adolf εξέδωσε την πρώτη επίσημη πρόσκληση προς τη Λίλιαν. 



Την Τρίτη 7 του Δεκέμβρη, 1976 γάμος τους πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Drottningholm Palace Palace.Ειχαν περάσει 33 χρόνια απο την εποχή της γνωριμίας τους....

Το ζευγάρι δεν απέκτησε ποτέ παιδιά. Η ζωή τους όμως ήταν γεμάτη δραστηριότητες, περνούσαν πολλές ώρες με τους φίλους τους, λάτρευαν τα ζώα και τη μαγειρική ενώ η πριγκίπισσα Λίλιαν απέκτησε πολλούς ένθερμους υποστηριχτές σφραγίζοντας με τη παρουσία της και τη μεγάλη της γοητεία ακόμα και τις επίσημες βασιλικές εκδηλώσεις. Αν και διδάχτηκε τη Σουηδική γλώσσα, μπορούσε να διαβάζει και να παρακολουθεί τηλεόραση , δε σταμάτησε να μιλάει αγγλικά ακόμα και με τον πρίγκιπα Bertil.

-         Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να σκεφτεί κάποιος όταν μεγαλώνει είναι ότι δεν είχε την ατυχία να πεθάνει νέος. Είπε η πριγκίπισσα Λίλιαν πριν γιορτάσει τα 80ά γενέθλιά της.

Στη κηδεία του Πρίγκιπα Bertil το 1997, η Λίλιαν είχε δύο επιθυμίες: Ένα μεγάλο μπουκέτο λουλούδια με τα  κρίνα της κοιλάδας , σαν και αυτά που κρατούσε στη γαμήλια ανθοδέσμη της,  για να τα αφήσει πάνω στο φέρετρό του αγαπημένου της  και το τραγούδι του Nat "King" Cole το  "Unforgettable" να ακούγεται την ώρα της κηδείας.

- Δεν φοβάμαι να πεθάνω. Όταν έρθει αυτή η στιγμή ξέρω ότι θα ξεκουραστώ στο πλευρό αγαπημένου μου συζύγου, έγραψε στα απομνημονεύματά της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: