Social Icons

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Τα θεϊκά…..Γαλλικά Μακαρόν!








Απο την Contessa,

Είναι ένα τραγανό Γαλλικό κόσμημα της ζαχαροπλαστικής με περίβλημα μαρέγκας στα χρώματα του ουράνιου τόξου που κλείνει  μέσα του μια αφράτη γέμιση από κρέμα γκανάς, βουτυρόκρεμα, μαρμελάδα ροδάκινο, σοκολάτα, φρούτα του πάθους, φιστίκι και τόσα άλλα.
Σήμερα κατέχει θέση παραδοσιακού Γαλλικού γλυκού. 

Λέγεται ότι ήταν τα αγαπημένα γλυκά της Μαρίας Αντουανέττας αν και η λέξη macaron, προέρχεται από την ιταλική λέξη «maccarone», το γνωστό μας μακαρόνι.

Η ιστορία του macaron ξεκινάει περίπου το 1533, όταν η Αικατερίνη των Μεδίκων, φτάνοντας στο Παρίσι ως νύφη του Ερρίκου του 2ου, Δούκα της Ορλεάνης, φέρνει μαζί τις γεύσεις από τη φίνα κουζίνα της Φλωρεντίας στη βασιλική κουζίνα της Γαλλίας. Θρυλείται ότι για πρώτη φορά παρασκευάστηκαν για να τιμήσουν τους γάμους της Αικατερίνης των Μεδίκων με τον Ερρίκο.
Στο La rousse Gastronomique, αναφέρεται ότι τα macaron γεννήθηκαν το 1791, σε ένα μοναστήρι κοντά στο Cormery, της Tours.

Με τη μορφή που έχουν σήμερα και τα γνωρίζουμε δημιουργήθηκαν στην αρχή του 20ου αιώνα από τον Pierre Desfontaines (Πιέρ Ντεφοανταίν)  του Παριζιάνικου ζαχαροπλαστείου Ladurèe.


Τα γαλλικά μακαρόν, απέκτησαν την «ονομαστική τους εορτή», όταν το 2005 ο διάσημος Γάλλος ζαχαροπλάστης Pierre Hermé ενώ βρισκόταν στο εργαστήριό του λιώνοντας μια μπάρα σοκολάτας σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να τιμήσει τα μακαρόν, αφιερώνοντάς τους μια μέρα του χρόνου. 





Την ίδια κιόλας χρονιά ο master των γεύσεων θέσπισε την «Jour du Macaron» η οποία γιορτάζεται μέχρι σήμερα. Εκείνη τη μέρα ο Hermé, ο Robert Linxe από το La Maison Du Chocolat και ένα σωρό άλλοι κορυφαίοι chocolatier κερνάνε τους Παριζιάνους μακαρόν και παράλληλα συστήνουν το ολοστρόγγυλο γλυκό σε όσους δεν το γνωρίζουν και το παρατηρούν σαν να είναι ψεύτικο. 

Πώς να φτιάξετε τα αγαπημένα μακαρόν!

Για τα Μακαρόν- (βάση μπισκότου) περίπου 25 κομμάτια
  • 50gr ασπράδι
  • 65gr αλεύρι από αμύγδαλα (ασπρισμένα)
  • 80gr ζάχαρη άχνη
  • 40gr κρυσταλλική ζάχαρη
Για τη γέμιση με γεύση Λεμόνι
  • μισή κούπα κρόκοι
  • 1 + 1/4 της κούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας κορν φλαουρ
  • μισή κούπα χυμό λεμονιού
  • μια πρέζα αλάτι
  • ξύσμα απο ένα λεμόνι (χωρίς το άσπρο της φλούδας)
  •  
Για την γέμιση Μασκαρπόνε-Λεμόνι
  • ότι και στη παραπάνω + δύο κουτιά Μασκαρπόνε
Για την γέμιση σοκολάτα πορτοκάλι
  • 2 αυγά ολόκληρα
  • 1 κρόκος
  • 85gr βούτυρο
  • 66gr ζάχαρη άχνη
  • χυμός από 3 μεγαλούτσικα πορτοκάλια
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 14gr κορν φλαουρ
  • λίγη κουβερτούρα (περίπου μισή πλάκα ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: