Social Icons

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ: ΨΑΛΜΟΙ & ΕΙΚΟΝΕΣ







 Απο την Contessa, 


Σήμερον τς σωτηρίας μν τό Κεφάλαιον, καί το π αἰῶνος Μυστηρίου φανέρωσις· Υός το Θεο, Υός τς Παρθένου γίνεται, καί Γαβριήλ τν χάριν εαγγελίζεται. Διό κα μες σν ατ τ Θεοτόκ βοήσωμεν· Χαρε Κεχαριτωμένη, Κύριος μετ σο.


Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι ή αρχή όλων των Δεσποτικών εορτών. Στο απολυτίκιο της εορτής ψάλλουμε: «σήμερον  της  σωτηρίας  ημών  το  κεφάλαιον   και του απ΄ αιώνος μυστηρίου η φανέρωσης...». 

Το περιεχόμενο της εορτής αναφέρεται στο γεγονός κατά το οποίο ο αρχάγγελος Γαβριήλ - ο άγγελος εκείνος με τον οποίο συνδέονται όλα τα γεγονότα πού έχουν σχέση με την ενανθρώπηση του Χριστού - επισκέφθηκε με εντολή του Θεού την Παναγία και την πληροφόρησε ότι έφθασε ο καιρός της σαρκώσεως του Λόγου του Θεού, και ότι αυτή θα γίνει η μητέρα Του. (βλ Λουκά α', 25-26).


Η  λέξη «ευαγγελισμός» αποτελείται από δύο επί μέρους λέξεις, ήτοι ευ και αγγελία, και δηλώνει την καλή είδηση, την καλή αγγελία. 

Πρόκειται για την πληροφορία πού δόθηκε διά του αρχαγγέλου ότι ο Λόγος του  Θεού  θα ενανθρωπήσει για την σωτηρία του ανθρώπου…


τ σωμτ φων, σωματομενν σε θεωρν Κριε, ξστατο κα στατο, κραυγζων πρς ατν τοιατα.
Χαρε, δι' ς χαρ κλμψει,
χαρε, δι' ς ρ κλεψει.
Χαρε, το πεσντος , δμ νκλησις,
χαρε τν δακρων τς Εας λτρωσις.
Χαρε, ψος δυσανβατον νθρωπνοις λογισμος,
χαρε, βθος δυσθερητον κα γγλων φθαλμος.
Χαρε, τι πρχεις Βασιλως καθδρα,
χαρε, τι βαστζεις τν βαστζοντα πντα.
Χαρε, στρ μφανων τν λιον,
χαρε, γαστρ νθου σαρκσεως.
Χαρε, δι' ς νεουργεται κτσις,
χαρε, δι' ς βρεφουργεται Κτστης.
Χαρε, Νμφη νμφευτε.







Δεν υπάρχουν σχόλια: