Social Icons

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ημέρες και νύχτες ταραχών στη Μεγάλη Βρετανία.



Από την Ντία Πολίτη


Το Λονδίνο, η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που θα φιλοξενήσει σε ένα χρόνο του Ολυμπιακούς αγώνες περνάει μεγάλες δοκιμασίες καθώς μέσα σε τέσσερις ημέρες το ήρεμο κλίμα έχει ανατραπεί άρδην. 

Από το Σάββατο έχουν συλληφθεί 685 άτομα και 111 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στο Λονδίνο, στις χειρότερες ταραχές που έχει γνωρίσει η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου  εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια. Οι ταραχές ξέσπασαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα ενώ τη Τρίτη ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός, ένας 26χρονος που τη Δευτέρα είχε τραυματιστεί  από σφαίρα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Λονδίνο και την επόμενη ημέρα υπέκυψε στα τραύματά του.
Βερολίνο, Ρώμη, Παρίσι, Χάγη, Λισαβόνα και Μαδρίτη συνέστησαν στους πολίτες τους που βρίσκονται στη Βρετανία να προσέχουν. Για να αποθαρρύνει τους ταραχοποιούς, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες τους τραβηγμένες από κάμερες επιτήρησης ζητώντας από τους γονείς να επιτηρούν τα παιδιά τους το βράδυ.
Ένα αστυνομικό τμήμα κάηκε από βόμβες μολότοφ που έπεσαν από ομάδα τουλάχιστον 40 ατόμων στην πόλη του Νόττιγχαμ, ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, κανείς δεν τραυματίστηκε. Εικόνες απανθρακωμένων πολυκατοικιών και λεηλατημένων καταστημάτων μεταδίδονταν και πάλι από τα βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια τη νύχτα της Τρίτης.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, η βρετανική αστυνομία έχει προχωρήσει σε 770 συλλήψεις, ενώ κατηγορίες απαγγέλθηκαν εις βάρος 111 ατόμων. 81 άνθρωποι συνελήφθησαν από το βράδυ της Τρίτης στο Λονδίνο. 111 μέλη των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν από διάφορα αντικείμενα όπως μπουκάλια, κεραμίδια και ξύλα που εκτόξευαν εναντίον τους οι κουκουλοφόροι, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε από τις διακοπές του και δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση της ηρεμίας μετά από τρεις νύχτες ταραχών. Με το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών συνδέει ο γαλλικός Τύπος. Ο βρετανικός Τύπος στέκεται ιδιαίτερα επικριτικά τόσο απέναντι στα γεγονότα με την Daily Mirror να σημειώνει δηκτικά πως «ο Ντέιβιντ Κάμερον επιστρέφει στη Βρετανία, αλλά εμείς θέλουμε αποδείξεις ότι επιστρέφει στον πραγματικό κόσμο».
«Θα υπάρξει απάντηση» και «η απάντηση επίκειται» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας τίθενται στην διάθεση της αγγλικής αστυνομίας 'κανόνια' νερού υπό πίεση. Τα οχήματα με αντλίες που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση είχαν χρησιμοποιηθεί στις ταραχές της Βόρειας Ιρλανδίας και θα τεθούν στην διάθεση της βρετανικής αστυνομίας μέσα σε 24 ώρες, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Το Μάντσεστερ χτυπήθηκε από τις χειρότερες ταραχές που έχει δει σε 30 χρόνια, σύμφωνα με την αστυνομία, που ανέφερε συγκρούσεις, λεηλασίες και «σκηνές άσκοπης βίας» και συνέλαβε περίπου 50 άτομα. Η βία, που διαπράττεται από άτομα «που δεν έχουν κανένα λόγο για να διαμαρτυρηθούν και δημιουργούν ντροπή στους δρόμους», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Γκάρι Σιούαν.
Εκατοντάδες νέοι με κουκούλες ήρθαν αντιμέτωποι με ειδικές μονάδες της αστυνομίας στο Μάντσεστερ, σπάζοντας βιτρίνες, λεηλατώντας, βάζοντας φωτιά σε καταστήματα και αυτοκίνητα. Ένα κατάστημα νεωτερισμών πυρπολήθηκε. Στο Σάλφορντ, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, νεαροί έριξαν τούβλα εναντίον αστυνομικών και πυρπόλησαν κτίρια, ενώ επίθεση δέχθηκε και ένας εικονολήπτης του BBC. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν φωτιές να βγαίνουν από καταστήματα και αυτοκίνητα και στήλες πυκνού μαύρου καπνού να υψώνονται κατά μήκος δρόμων.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στα προάστια του Μπέρμιγχαμ. Στο Γουέστ Μπρόμγουιτς 200 άτομα καλυμμένα πίσω από οδοφράγματα έριξαν βλήματα εναντίον των δυνάμεων της τάξης και έκαψαν οχήματα και καταστήματα. Καταστήματα λεηλατήθηκαν επίσης στο Γουλβερχάμπτον. Συνελήφθησαν 109 άτομα.
Σαράντα χιλιόμετρα μακρύτερα, στο Λίβερπουλ, 200 νεαροί έριξαν πέτρες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους εναντίον των αστυνομικών και προκάλεσαν ζημιές. Συνελήφθησαν 35 άτομα.
Σημαντικό είναι ότι  τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο στο Μπέρμιγχαμ, θέατρο βίαιων ταραχών τη νύχτα της Τρίτης, ενώ η αστυνομία διεξάγει έρευνα για ενδεχόμενο δολοφονίας. Η αστυνομία δεν έχει διευκρινίσει εάν οι θάνατοι αυτοί συνδέονται με τις ταραχές, ωστόσο προέβη σε μία σύλληψη και κατέσχεσε ένα αυτοκίνητο. Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, τα θύματα ανήκαν σε ομάδα αυτοάμυνας της γειτονιάς τους και προσπαθούσαν να αποτρέψουν λεηλασίες στην περιοχή τους. Την ώρα του συμβάντος έβγαιναν από τζαμί. Οι 3 άνδρες χτυπήθηκαν περί τη 01:00 της Τρίτης. Δύο σκοτώθηκαν επί τόπου. Ο τρίτος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε στα τραύματά του. Σύμφωνα πάντα  με το BBC, περί τα 200 άτομα, μέλη της ασιατικής κοινότητας του Μπέρμιγχαμ, συγκεντρώθηκαν γύρω από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα και αστυνομικές δυνάμεις έχουν επίσης συγκεντρωθεί στην περιοχή.
Μικρότερα επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο Ρέντινγκ, την Οξφόρδη και το Μίλτον Κέινς, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων δυτικά και βορειοδυτικά του Λονδίνου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: