Social Icons

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Το τελευταίο χειροκρότημα στον Λυκούργο Καλλέργη



Απο την Contessa,

Με ένα τελευταίο θερμό χειροκρότημα αποχαιρέτησαν την Τρίτη τον  Λυκούργο Καλλέργη, φίλοι, συνάδελφοι, και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. 

«Ο Λυκούργος Καλλέργης κατάφερε με τις ιδιότητές του ως καλλιτέχνης και ως πολιτικός να ταυτίσει την ιδιωτική και τη δημόσια πλευρά του ανθρώπου, ξεχωρίζοντας με τις φιλοπρόοδες ιδέες του στους αγώνες του 20ου αιώνα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. 


Σε ηλικία 98 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή το Σαββάτο 27 Αυγούστου,  ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς”. Ο Λυκούργος Καλλέργης έφυγε πλήρης ημερών έχοντας ζήσει έντονες καλλιτεχνικές και πολιτικές στιγμές.

Επί εξήντα χρόνια έπαιξε πάνω από 500 ρόλους, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο ραδιόφωνο. Πέρασε στη σκηνοθεσία, δίδαξε νέους ηθοποιούς σε δραματικές σχολές, μετέφρασε θεατρικά έργα, δραστηριοποιήθηκε στον συνδικαλισμό, διετέλεσε βουλευτής του ΚΚΕ το 1977.

Καταγόταν από οικογένεια Κρητικών οπλαρχηγών και ήταν γιος του πρωτοπόρου σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη, πρωτεργάτη της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα. Γεννήθηκε το 1914, στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου. Τέλειωσε τη μέση εκπαίδευση στην Αθήνα -όπου και ήρθε στα δέκα του χρόνια- και έκανε θεατρικές σπουδές στην δραματική σχολή της Λαϊκής Σκηνής του Κάρολου Κουν.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για μια δεκαετία από το 1956 και για μικρό διάστημα πρόεδρος. Επίσης, υπήρξε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος καθώς και Αντιπρόεδρος του Ταμείου Συντάξεως Ηθοποιών.
Το 2007, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: