Social Icons

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Η λιτανεια του Αγιου στη Κερκυρα...



Από νωρίς το πρωί πλήθος πιστών από την Κέρκυρα, την Ήπειρο και άλλα μέρη της Ελλάδας συρρέουν για να προσευχηθούν στον θαυματουργό Άγιο και  για να παρακολουθήσουν τη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος πολιούχου της Κέρκυρας.

Η Κέρκυρα γιορτάζει σήμερα 11 Αυγούστου, όπως και κάθε χρόνο την ίδια ημέρα από το 1716 έως τις ημέρες μας το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος που έσωσε το νησί από τη πολιορκία των Τούρκων.

Οι επεκτατικές βλέψεις των Τούρκων προς τη Δύση και τα Ιόνια Νησιά τα οποία εκείνη τη περίοδο βρίσκονταν υπό τη κατοχή της  Βενετία δεν σταμάτησαν  ενώ ύστερα από πολλές αποτυχημένες επιδρομές προχώρησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε γενικευμένη επίθεση στο νησί καταφέρνοντας  να κυριεύσουν οχυρά γύρω από την πόλη.


Παρά την σθεναρή αντίσταση των Κερκυραίων και των Βενετών, κατάλαβαν και έναν από τους πιο σημαντικούς προμαχώνες του Νέου Φρουρίου.Ο λαός της Κέρκυρας συγκεντρώθηκε μέσα στη εκκλησία του Αγίου και  προσευχόταν μερόνυχτα  για να σωθεί το νησί.
Στις 9 Αυγούστου ξέσπασε μεγάλη θεομηνία καταστρέφοντας το εχθρικό στρατόπεδο, ενώ πολλοί στρατιώτες μίλησαν για μια πραγματική εμπειρία που έζησαν εκείνη την ημέρα βλέποντας ένα καλόγερο που είχε την μορφή του Αγίου να περπατά στα τείχη  με ένα αναμμένο πυρσό στο χέρι, στοιχείο που αύξησε τον πανικό των αλλόθρησκων, οι οποίοι έλυσαν την πολιορκία και τράπηκαν σε άτακτη φυγή την 11η Αυγούστου, ένα γεγονός που αιτιολογήθηκε ως θαύμα από τον Προστάτη του νησιού Άγιο Σπυρίδων.

Η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας τίμησε τους Κερκυραίους για την υπεράσπιση του νησιού, ενώ με νόμο θέσπισε την καθιέρωση της ετήσιας λιτάνευσης του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση του θαύματος.Η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα ξεκίνησε στις 9:00 το πρωί από τον ομώνυμο Ιερό Ναό ενώ συνοδεύτηκε από τη μουσική των φιλαρμονικών,  Θιναλίων, Σκριπερού, Γαστουριου,  Καποδίστρια, Κορακιάνα, Μάντζαρου  

Δεν υπάρχουν σχόλια: