Social Icons

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

‘’Όχι ‘’ στην έκδοση του Ερβέ Φαλσιανί από την Ισπανία!




Η ισπανική δικαιοσύνη αρνήθηκε να εκδώσει στην Ελβετία τον πρώην υπεύθυνο συστημάτων πληροφορικής στην τράπεζα HSBC Ερβέ Φαλσιανί, αποφαινόμενη πως οι πράξεις που του προσάπτονται δεν διώκονται στην Ισπανία, ανακοίνωσε δικαστήριο στη Μαδρίτη.


Ο Ερβέ Φαλσιανί, ο οποίος έχει γαλλο-ιταλική υπηκοότητα και συνελήφθη την 1η Ιουλίου 2012 στη Βαρκελώνη, κατηγορείται από την Ελβετία για κλοπή τραπεζικών αρχείων τα οποία επέτρεψαν να εντοπισθούν χιλιάδες φοροφυγάδες όπως αναφέρει η imeresia. Από τη συγκεκριμένη κλοπή έχει προκύψει και η περιβόητη «Λίστα Λαγκάρντ» για την Ελλάδα.

Η Ελβετία, η οποία είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του, είχε ζητήσει από την Ισπανία την έκδοσή του για κλοπή και αποκάλυψη βιομηχανικών ή εμπορικών απορρήτων και του τραπεζικού απορρήτου.

Στην απόφασή του, το ισπανικό δικαστήριο εκτιμά πως οι πράξεις που επικαλείται η Ελβετία δεν υπόκεινται σε διώξεις στην Ισπανία επειδή στη χώρα αυτή δεν υπάρχει "ειδική ποινική προστασία του τραπεζικού απορρήτου ως τέτοιου".

Το δικαστήριο ακολούθησε τη γνώμη της εισαγγελέα, της Ντολόρες Ντελγκάντο, η οποία στη διάρκεια μιας ακροαματικής συνεδρίασης στις 15 Απριλίου δήλωσε πως αντιτίθεται στην έκδοση του Φαλσιανί, υπογραμμίζοντας πως οι πράξεις που προσάπτονται στον κατηγορούμενο "δεν υπόκεινται σε διώξεις στην Ισπανία", "καθώς το τραπεζικό απόρρητο έχει καταργηθεί εκεί από το 1977".

Ο Ερβέ Φαλσιανί αποφυλακίστηκε προσωρινά το Δεκέμβριο υπό αστυνομική προστασία.

Οι φάκελλοι που κατηγορείται ότι έκλεψε επέτρεψαν να ανακαλυφθούν 659 λογαριασμοί στην Ελβετία μόνο ισπανών πελατών, είχε υπογραμμίσει στην ακροαματική συνεδρίαση της 15ης Απριλίου ο πρώην υφυπουργός Προϋπολογισμού Κάρλος Οκάνια.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, τα ντοκουμέντα αυτά αποκάλυψαν φορολογική απάτη συνολικού ύψους 200 δισεκ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: