Social Icons

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Η ώρα της μελιτζάνας: Παπουτσάκια λαχταριστά….






Απο την Contessa, 
Eίναι ένα μοναδικά υπέροχο φαγητό, ιδιαίτερα για τα καλοκαιρινά απογευματινά δείπνα στη βεράντα ή στο εξοχικό μετά τις βουτιές και το μπάνιο στη θάλασσα. Με μια πλούσια πράσσινη σαλάτα και ένα καλό ροζέ κρασί, τα παπουτσάκια θα σας μιλήσουν...!!



Υλικά για 4 άτομα
(κάθε μελιτζάνα την κόβομε στα δύο, οπότε υπολογίζουμε και τη μερίδα)
3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο
2 δοντάκια σκόρδο
2 φλιτζάνια  φρέσκιες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
3 κόκκους μπαχάρι
Λίγο ξύδι.

για την μπεσαμέλ
2 κουτ αλεύρι
2 κουτ φρέσκο βούτυρο
2 φλιτζάνια  γάλα
1 αβγό
αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζ κεφαλοτύρι τριμμένο 
λίγη φρυγανιά τριμμένη.

Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά.

Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να μαραθούν ελαφρά και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγο.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε 4-5 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα και ρίχνουμε το σκόρδο. Ρίχνουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε. Μετά από 5-10 λεπτά ρίχνουμε το ξύδι.
Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε  και ρίχνουμε το μπαχάρι. μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ο κιμάς.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.
Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα.

Αλατοπιπερώνουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.
Προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί. Ανακατεύουμε.

Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τις γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά.

Πάνω σε κάθε μελιτζάνα βάζουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε. Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί και τελειώνουμε με τη φρυγανιά.

Ψήνουμε στους 170 για περίπου 50 λεπτά και μέχρι να ροδίσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: