Social Icons

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Εσύ σε ποια ταινία στοιχηματίζεις;


 
  
Το Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 15 μέχρι τις 26 Μαΐου. Η φετινή αφίσα του με το φιλί της Τζοάν Γούντγουορντ και του Πωλ Νιούμαν, ζευγάρι κινηματογραφικό αλλά και στη ζωή, κάτι θέλει να μας πει! Εσύ όμως σε ποια ταινία στοιχηματίζεις;


Οι πολύμηνες προετοιμασίες των διοργανωτών στo Palais des Festivals στην Croisette έχουν πια ολοκληρωθεί και όλοι οι σινεφίλ περιμένουν την έναρξη του 66ου Φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών στις 15 Μαΐου. Μάλιστα, αν κρίνει κανείς από την αφίσα, το φιλί της Τζοάν Γούντγουορντ με τον Πωλ Νιούμαν, φωτογραφία από το γύρισμα της ταινίας A New Kind of Love, την κριτική επιτροπή, αλλά και τις δυνατές πρεμιέρες του διαγωνιστικού τμήματος, το σινεμά γιορτάζει και φέτος στις αίθουσες αλλά και έξω από αυτές.

Το "άνοιγμα" προς την Αμερική που ξεκίνησε πέρυσι με την αφίσα του Φεστιβάλ με τη φωτογραφία της Μέριλιν Μονρό να φυσά την επετειακή τούρτα επισφραγίζεται φέτος με την επιλογή του Στίβεν Σπίλμπεργκ (!) ως προέδρου της κριτικής επιτροπής και μέλη γνωστούς και καταξιωμένους ειδήμονες του χώρου: Οι Ανγκ Λι, Νικόλ Κίντμαν, Κρίστοφ Βαλτς, Ντανιέλ Οτέιγ, Κρίστιαν Μουνγκίου, Λιν Ράμσεϊ, Ναόμι Καβάσε και Βίντια Μπατάν αποτελούν μια πολυπολιτισμική επιτροπή διάσημων ονομάτων που εγγυώνται το ενδιαφέρον τουλάχιστον των διεθνών φωτογραφικών πρακτορείων που συρρέουν κάθε χρόνο στην περιοχή. Όσο για την οικοδέσποινα του Φεστιβάλ, επιλέχθηκε η κυρία Αμελί Πουλέν : Η Όντρεϊ Τοτού θα είναι η παρουσιάστρια των τελετών έναρξης και λήξης.
Αλλά και στο διαγωνιστικό τμήμα επιστρατεύονται δυνατά ονόματα και παλιοί γνώριμοι του Φεστιβάλ, όπως ο Αλεξάντερ Πέιν με το Nebraska, o Tζιμ Τζάρμους με το Only lovers left alive, ο Ρομάν Πολάνσκι με το Venus in fur, οι αδερφοί Κοέν με το Inside Lleween Davis, ο Τζέημς Γκρέυ με το The immigrant, ο Στήβεν Σόντεμπεργκ με το Behind the Candelabra και φυσικά o Μπαζ Λούρμαν με το πολυδιαφημισμένο The great Gatsby, που αποτελεί και την ταινία έναρξης, ενώ στην κατηγορία "Ένα κάποιο βλέμμα" ξεχωρίζει η νέα ταινία της Σοφία Κόππολα (The bling ring) και του Τζέημς Φράνκο (As I lay dying). Και ας μη ξεχνάμε φυσικά την κατηγορία Cannes Classics, που περιλαμβάνει παλιές κλασικές και αγαπημένες ταινίες σε νέες κόπιες. Έτσι φέτος οι παραβρισκόμενοι μπορούν να απολαύσουν αρκετά ενδιαφέρουσες προβολές, μεταξύ των οποίων τον Τελευταίο αυτοκράτορα, το Βέρτιγκο, το Χιροσίμα αγάπη μου αλλά και το επικό πολύωρο υπερθέαμα Κλεοπάτρα.
Ας μη ξεχνάμε όμως πως εκτός από τις προβολές οι Κάννες αποτελούν και μία εξαίρετη ευκαιρία για (δωρεάν) προβολή των ηθοποιών, οι οποίοι βάζουν τα tuxedos και φυσικά οι κυρίες τις τουαλέττες τους, και εμφανίζονται στο κόκκινο χαλί με κοσμήματα Chopard, τόσο βαριά και πανάκριβα που αν προσέξετε στα πλάνα θα δείτε φευγαλέα ότι καθεμιά διασημότητα έχει από τρεις βοηθούς για να την...υποβοηθούν με το μακρύ συνήθως φόρεμα, το τσαντάκι που πρέπει να κρατάει και τα κοσμήματα. Διότι όπως είναι γνωστό η τέχνη θέλει θυσίες!
Εμείς όμως, ως κοινοί θνητοί, συμπάσχουμε εκ του μακρόθεν με την ταλαιπωρία τους και τη ζέστη που έχουν να αντιμετωπίσουν παραλιακώς, και ανυπομονούμε να μάθουμε ποιες ταινίες θα φύγουν φέτος με τα μεγάλα βραβεία της διοργάνωσης!
Κείμενο: Πέννυ Ζαμπούκα
elculture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: