Social Icons

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα




Από την Contessa,

Καλές γιορτές να έχουμε!

Tα γλυκά της βορειοδυτικής Ευρώπης είναι κάπως άγλυκα συγκριτικά με αυτά της Ανατολής που έχουμε συνηθίσει να γευόμαστε. Παρόλα αυτά όμως είναι τόσο πλούσια σε αρώματα και εμφάνιση που ισορροπούν και τις περισσότερες φορές δίνουν προβάδισμα στις προτιμήσεις μας.

Η συνταγή της πουτίγκας δεν είναι δύσκολη, απλά θέλει τη μέθοδο της για να μπορείς να παντρέψεις και να συνδέσεις τα τόσα πολλά υλικά που δέχεται στους κόλπους του αυτό το εξαιρετικό γλυκό.

Κάτι που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι αυτό το γλυκό πρέπει να το φτιάξουμε με κέφι και μεράκι και το γευόμαστε δέκα μέρες μετά,  αφού το φτιάξουμε,  ώστε να έχει ωριμάσει.

Αν ξεκινήσετε από σήμερα προλαβαίνουμε τα Χριστούγεννα!


Υλικά (για 10 – 12 άτομα):
  • 225 γρ. βούτυρο μαλακό μαργαρίνη
  • 225 γρ. ζάχαρη καστανή ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μισό  κουταλάκι του γλυκού,  τζίντζερ τριμμένο
  • 60 ml Μπίρα
  • Μισό κουταλάκι μπαχάρι
  • Μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 225 γρ. φρυγανιά τριμμένη (φτιαγμένη από μπαγιάτικο ψωμί 3 ημερών)
  • 225 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 225 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 125 γρ. φουντούκια
  • 125 γρ. καρύδια
  • 100 γρ κατίντα
  • 100 γρ. κερασάκια γλασέ
  • 100 γρ χουρμάδες
  • 125 γρ. ξερά σύκα
  • 125 γρ. βερίκοκο αποξεραμένο
  • 125 γρ. δαμάσκηνο αποξεραμένο
  • Ένα κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
  • Ένα κουταλάκι κανέλλα σκόνη
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 125 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 100  ml μπράντι ή γκραντ μαρνιέ
  • 3 κ.σ Essence ή μολάσα




Τι θα κάνετε:
Πλένουμε και στεγνώνουμε τις σταφίδες.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε σταφίδες και τα φρούτα και που έχουμε ψιλοκόψει όχι στο μπλέντερ αλλά με το μαχαίρι!, μόνο οι καρποί σε δυο με τρεις στροφές του μπλέντερ να γίνουν μικρά κομματάκια, τα βάζουμε  μαζί με τα μπαχαρικά και το μπράντι και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για δύο τρεις ημέρες. Όσο περισσότερο μείνουν τα φρούτα στο αλκοόλ, τόσο καλύτερα.
Χτυπάμε  το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε  ένα – ένα τα αυγά και χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη φρυγανιά, την μπίρα, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύουμε  καλά. Στη συνέχεια αναμειγνύουμε  τα μαριναρισμένα φρούτα και προσθέτουμε τα κερασάκια και τα αμύγδαλα ολόκληρα.
Σε μια φόρμα πουτίγκας στρώνουμε λαδόκολλα και την βουτυρώνουμε. Ρίχνουμε  μέσα το μείγμα, σκεπάζουμε με το καπάκι και στη συνέχεια τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Το δένουμε καλά με σπάγκο γύρω – γύρω από το καπάκι δημιουργώντας ένα μεγάλο πουγκί και το τοποθετούμε μέσα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το νερό πρέπει να φτάνει στα 3/4 της φόρμας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε  την πουτίγκα στον ατμό για 4 ώρες. Κάθε τόσο μπορούμε να συμπληρώνουμε ζεστό νερό.
Βγάζουμε την πουτίγκα και την αφήνουμε  να κρυώσει. Την τοποθετούμε σε ξηρό μέρος μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.
Η ωρίμαση της πουτίγκας είναι το πιο σημαντικό στάδιο. Όσο μένει κρεμασμένη και στεγνώνει, τόσο αποκτά πλουσιότερη γεύση.
Πριν τη σερβίρουμε, τη ζεσταίνουμε για 2 ώρες με τον ίδιο τρόπο που την έχουμε βράσει. Την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα ζεστή και την «φλαμπάρουμε» την ώρα του σερβιρίσματος με ζεσταμένο μπράντι, το οποίο ανάβουμε.
Η «σάλτσα» της
Η πουτίγκα σερβίρεται με την παραδοσιακή σάλτσα-μπράντι, γνωστή ως «σκληρή σάλτσα».
Υλικά:
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 500 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Μισό φλιτζάνι μπράντι
Στο μίξερ χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά, μέχρι να γίνουν ένα μείγμα λείο, αφράτο και ομοιογενές. Το αδειάζουμε  μέσα σ’ ένα γυάλινο μπολ και το τοποθετείς στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Βέβαια έχω δοκιμάσει και τη σάλτσα πορτοκαλιού που σας στη συστήνω ανεπιφύλακτα και της ταιριάζει πολύ.

1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1/2 φλιτζάνι γλυκόζη
2 κουταλιές βούτυρο
1 κουτάλια χυμό λεμονιού
1/2 κουταλίτσα ξύσμα πορτοκαλιού

Ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά, την ζάχαρη με το χυμό πορτοκαλιού και βράζουμε για 5 λεπτά. Τέλος ρίχνουμε την γλυκόζη, το βούτυρο, το λεμόνι και το ξύσμα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: