Social Icons

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Χτυπάει αλύπητα ο στρατός στο Καϊρο της Αιγύπτου





Από την contessa,
Συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας σημειώθηκαν  κοντά στο κοινοβούλιο του Καΐρου, μία ημέρα μετά τον θάνατο οκτώ ατόμων σε εκτεταμένα επεισόδια.
Μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 10 άτομα ενώ έχουν τραυματιστεί 500. Πρόκειται για τις πρώτες βιαιότητες που ξεσπούν μετά από το θάνατο 42 ατόμων τον προηγούμενο μήνα σε παρόμοιες συγκρούσεις στην ίδια περιοχή του Καΐρου., λίγο πριν από τις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν κλείσει τους δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο με συρματόπλεγμα και μεγάλους τσιμεντόλιθους. Ο στρατός, σύμφωνα με μαρτυρίες από ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης χτυπάει αλύπητα όποιον βρίσκεται στο δρόμο, πυροβολεί στο ψαχνό, ενώ υπάρχουν αναφορές πως ακούγονται και κανονιοβολισμοί.
Οι διαδηλωτές, όπως και πριν από μερικές εβδομάδες, επιμένουν στην αποχώρηση του στρατού από την πολιτική ζωή και την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών. Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει εντολή να κατάσχονται βιντεοκάμερες και φωτογραφικές μηχανές από όσα διεθνή πρακτορεία καλύπτουν τα γεγονότα. Στρατιώτες ήδη εισέβαλαν σε κτήρια από τα μπαλκόνια των οποίων οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera κινηματογραφούσαν τις συγκρούσεις.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από την Πέμπτη, μετά τη σύλληψη του ακτιβιστή Αμπούντι Ιμπραήμ ενώ απομακρυνόταν από την καθιστική διαμαρτυρία, που πραγματοποιείτο έξω από το κτίριο που στεγάζεται το υπουργείο Εσωτερικών στο κέντρο του Καΐρου. Οι διαδηλωτές επισημαίνουν το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός υπήρξε συνεργάτης του ανατραπέντος -την 11η Φεβρουαρίου- προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, επομένως δεν έχει θέση στην κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: