Social Icons

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Το πρόβλημα του Ασωπού παραμένει ακόμα άλυτο…...








Από την Contessa,


Η νέκρωση της ευρύτερης υδρολογικής Λεκάνης του ποταμού Ασωπού συντελείται εδώ και 40 χρόνια μετά από ανεξέλεγκτη απόρριψη ανεπεξέργαστων βιομηχανικών αποβλήτων, φυτοφαρμάκων, αστικών λυμάτων, ζωικών υποπροϊόντων κτηνοτροφικών μονάδων.

Όμως μέχρι σήμερα κανένα σοβαρό μέτρο εξυγίανσης δεν έχει ληφθεί παρά μόνο η διακοπή λειτουργίας των γεωτρήσεων γύρω από τον Ασωπό, του οποίου η Λεκάνη επικοινωνεί με τη Λίμνη Υλίκη. Το νερό σε πολλές περιοχές είναι τόσο ρυπασμένο, όπως για παράδειγμα στην πεδιάδα της Μεσσαπίας Ευβοίας, που δεν είναι κατάλληλο ούτε για πότισμα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα κατά τη δεκαετία 1999-2009 η θνησιμότητα από καρκίνο στα Οινόφυτα ήταν κατά 14% υψηλότερη από εκείνη των κατοίκων της υπόλοιπης Βοιωτίας.

Πρόσφατα ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε  περισσότερους ελέγχους από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στις βιομηχανίες του Ασωπού.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα όρια που υπάρχουν αυτή την στιγμή για το χρώμιο δεν διασφαλίζουν την υγεία των κατοίκων και θα πρέπει να μπει όριο και για το εξασθενές χρώμιο που προκαλεί σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Επίσης ζητά  να γίνουν έλεγχοι σε υγρά και στερεά απόβλητα των βιομηχανιών και να επανεξεταστούν οι περιβαλλοντικοί όροι. Επιπλέον θα πρέπει να κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο για τη λεκάνη απορροής του Ασωπού.

Ας ελπίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες που ζουν σε αυτές τις περιοχές και πολλά χρόνια η ζωή τους εξαρτάται από κάποιους  επιτήδειους  που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο!    

Δεν υπάρχουν σχόλια: