Social Icons

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Αυγολέμονο σούπα... Θεϊκή!



Απο την Contessa,

Στη Κέρκυρα είναι παράδοση γενικότερα η σούπα.
Τις ημέρες των εορτών δε,  και μετά από μεγάλες νηστείες, όπως είναι κατά τη περίοδο του  Πάσχα ή των Χριστουγέννων προτιμάμε τη πρώτη ημέρα της γιορτής να ξεκινάμε με σούπα αυγολέμονο.

Για ένα επίσημο τραπέζι βέβαια χρησιμοποιούμε τρία διαφορετικά είδη κρέατος. Κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι.

Επειδή βέβαια οι καιροί που διανύουμε είναι χαλεποί μπορούμε να δημιουργήσουμε και ένα ‘’αξιοπρεπή αυγολέμονο’’ για τις κρύες ημέρες με πρώτες ύλες που όλοι έχουμε στη κατάψυξη μας.  Τη μπριζόλα τη βρίσκω προσωπικά μια πολλή καλή λύση γιατί έχει και κόκαλο οπότε γίνεται νοστιμότερο.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν πετάμε τίποτα… και επειδή το βρασμένο κρέας μπορεί και να μη τύχει της προτίμησης από αυτούς που θα γευτούν το φαγητό που θα προσφέρουμε ,  ότι μας περισσέψει από κόκκινο κρέας την επόμενη ημέρα το κάνω λάχανο με κρέας . Τη συνταγή  θα σας τη δώσω σύντομα.

Τώρα, για τη σούπα αυγολέμονο  θα χρειαστούμε:  
Για 4-5 μερίδες
Μισό κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
2 μεσαίες μπριζόλες ή ένα μικρό κομμάτι κρέας (χοιρινό ή μοσχάρι) ότι έχουμε στη κατάψυξη.
2 μέτρια κρεμμύδια, καθαρισμένα αλλά όχι κομμένα
3 καρότα, καθαρισμένα, αν είναι μεγάλα κομμένα στα 2
5 κλωνάρια σέλινου με τα φύλλα τους
3,5 λίτρα περίπου νερό
αλάτι, πιπέρι

Ρύζι γλασέ σε 2 φλιτζανάκια του ελληνικού καφέ

Μισό ποτήρι του κρασιού, λάδι
Ρίγανη για το κοτόπουλο & λίγο λάδι για από πάνω

Για το αυγολέμονο:
4 αυγά,
χυμός από 1½ λεμόνι





Διαδικασία:
Πλένουμε όλα τα κρέατα πολύ καλά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε πρώτα το κρέας ή τις μπριζόλες να βράσουν δέκα λεπτά και ξαφρίζουμε.
Αμέσως μετά ρίχνουμε και το κοτόπουλο ενώ αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνειά του.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι , τα καρότα, και το σέλινο και το λάδι
 Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα ενώ σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου.
Βγάζουμε το κρέας και το κοτόπουλο, τα καρότα το κρεμμύδι και το σέλινο από την κατσαρόλα. Τα λαχανικά μαζί με το κόκκινο κρέας τα βάζουμε σε πιατέλα ενώ το κοτόπουλο το βάζουμε σε ένα ταψί , ρίχνουμε ρίγανη και το λάδι και το βάζουμε στο γκριλ μέχρι ροδοκοκκινίσει .
Συνεχίζουμε να βράζουμε το ζωμό για 10 - 15 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά. Σουρώνουμε το ζωμό μέσα σε μια καθαρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι. Το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά περίπου.

Αυγολέμονο:
Χωρίζουμε τ' ασπράδια από τους κρόκους.
Σε χωριστό μπολ χτυπάμε καλά τα ασπράδια με το σύρμα μέχρι ν' ασπρίσουν και ν' αφρατέψουν .  
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν και αφού συνεχίσουμε να χτυπάμε προσθέτουμε πολύ λίγο νερό από τη βρύση και στη συνέχεια σιγά σιγά λίγο από ζουμί της σούπας.
Ρίχνουμε το μίγμα στη κατσαρόλα , που πριν την έχουμε αποσύρει από τη φωτιά και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Θα δούμε να σχηματίζεται μια κρέμα. Επιστρέφουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά προσθέτοντας και το λεμόνι σιγα σιγά.
Αφού το δούμε να ξεκινάει να κάνει φούσκες πριν πάρει δυνατή βράση κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και σερβίρουμε αμέσως! Δε σκεπάζουμε ποτέ την κατσαρόλα γιατί θα κόψει!
Σερβίρουμε τη σούπα όπως είναι ζεστή και χωριστά το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας με τα λαχανικά σε μια πιατέλα.
Tips:
1. Το βρασμένο κοτόπουλο στο γκρίλ τρώγεται πιο ευχάριστα από το απλά βρασμένο κοτόπουλο που συνοδεύει τη σούπα μας.
2. Προσθέτουμε πάνω από το πιάτο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τριμμένο τυρί, προτιμώ το Πεκορίνο.
3. Ένα μυστικό επίσης μυστικό για το αυγολέμονο εκτός από τα παραπάνω  που σας αποκάλυψα είναι εθιμικό και έχει να κάνει με έναν απαράβατο κανόνα που λέει πως όταν χτυπάμε τα αυγά για τη μαρέγκα…κανείς δε μπαίνει και κανείς δε βγαίνει από το σπίτι! Έχει πλάκα αλλά είναι αλάνθαστο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: