Social Icons

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Βασιλικές ευχές…και τα σκυλιά δεμένα!



Απο την Contessa,

Πριν από χρόνια... και λίγες ήμερες πριν τα  Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είχα πάντα μια πολύ σπουδαία δουλειά να κάνω την οποία και δεν αμελούσα όπως τώρα! Αυτή ήταν να επισκεφθώ τα βιβλιοπωλεία γύρω από το κεντρικό Ταχυδρομείο του Πειραιά με σκοπό να αγοράσω χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες κάρτες για τους συγγενείς, φίλους και γνωστούς!

Δεν υπήρχε περίπτωση να έρθουν οι γιορτές χωρίς να τους στείλω τις ευχές μου γραμμένες πάνω σε κάρτες που τις αγόραζα πολύ προσεκτικά , όλες διαφορετικές μεταξύ τους,  καθώς η ζωγραφισμένη εικόνα είχε κάποιο ιδιαίτερο νόημα για τον παραλήπτη τους.

Έγραφα τις ευχές μου με καλλιγραφικά γράμματα, τις τοποθετούσα στο φάκελο τον οποίο έκλεινα με προσοχή για να μη τσαλακωθεί και έπειτα κολλούσα το γραμματόσημο γράφοντας με τα ίδια καλλιγραφικά γράμματα το ονοματεπώνυμο του παραλήπτη και του αποστολέα, δηλαδή το δικό μου.  Βέβαια,  από τότε που το κομπιούτερ μπήκε στη δική μου ζωή,  το προσωπικό μου e-mail έχει αντικαταστήσει, κακώς…κάκιστα…έχω εδώ να σημειώσω, την αποστολή των παραδοσιακών ευχητήριων καρτών. 



Η χριστουγεννιάτικη κάρτα θεωρείται ότι είναι αγγλική επινόηση. Την πατρότητά της διεκδικεί αρχικά ο Γουίλιαμ 'Εντλεϊ, ο οποίος φέρεται ως ο σχεδιαστής της πρώτης χριστουγεννιάτικης κάρτας το 1842, που είναι σήμερα έκθεμα του Βρετανικού Μουσείο.



Μερικά χρόνια αργότερα η μόδα της κάρτας έφτασε στην Αμερική, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία. Η Δανία θεωρείται ότι είναι η πιο φημισμένη χώρα στις πωλήσεις των χριστουγεννιάτικων καρτών και όχι μόνο. Διακινεί κάθε χρόνο 50.000.000 κάρτες.



Στην Ελλάδα οι χριστουγεννιάτικες κάρτες παρουσιάστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα από 'Έλληνες μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Αυστραλία. Από τότε έχει γίνει έθιμο να στέλνουμε χριστουγεννιάτικες κάρτες σε φίλους, συγγενείς, συνεργάτες κλπ.

Το έθιμο αυτό το κρατάνε έως σήμερα οι Βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, και αναζητώντας δείγματα των καρτών τους βρήκα μια σειρά από μοναδικές φωτογραφίες που τις βγάζουν με σκοπό να τις αποστείλουν με τις ευχές τους για τον νέο χρόνο, κάποιες από αυτές δε είναι σπάνιες…!!








































Δεν υπάρχουν σχόλια: