Social Icons

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Imagine...





Απο την Contessa,

Αν ζούσε σήμερα θα ήταν 71 έτους. 

Ίσως θα είχε τα ίδια μακριά μαλλιά, μουστάκι και γένια  όπως τότε, με  τα ίδια στρογγυλά μικροσκοπικά γυαλιά να κρέμονται μπροστά από τα μάτια του έτοιμος να συνθέσει άλλο ένα τραγούδι ή για να πάει σε μια πορεία ή για να συμμετέχει σε μια νέα εξέγερση ως ένας αιώνιος έφηβος καλλιτέχνης

Ήταν 8 Δεκεμβρίου πριν από 41χρόνια όταν ο Μάρκ Ντέβιντ Τσάπμαν τραυμάτισε θανάσιμα , ρίχνοντας πέντε σφαίρες στο στήθος, τη ψυχή του συγκροτήματος των σκαθαριών, τον διάσημο τραγουδοποιό, μουσικό, συγγραφέα  και ακτιβιστή Τζόν Λένον. 

Ο Τζον Ουίνστον Λένον γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 9 Οκτωβρίου 1940, κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού. Ο πατέρας του Άλφρεντ ήταν ναυτικός και η μητέρα του Τζούλια χορεύτρια σε τοπικά κλαμπ. Το όνομα Τζον του δόθηκε προς τιμήν του παππού του και το Ουίνστον προς τιμήν του βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ. Μετά τον χωρισμό των γονιών του, ο νεαρός Τζον μεγάλωσε στο σπίτι της αυστηρής θείας του Μίμι και του άνδρα της Τζορτζ, που τον αγαπούσαν σαν δικό της παιδί.


Μολονότι δεν ζούσε με τη μητέρα του, τη λάτρευε. Άλλωστε, ήταν εκείνη που του χάρισε την πρώτη του κιθάρα το 1957, ενθαρρύνοντάς τον να ασχοληθεί με τη μουσική. Ο θάνατός της σε τροχαίο το 1958 δεν ξεπεράστηκε ποτέ από τον Τζον και ήταν η αιτία που σφυρηλάτησε τη δυνατή του φιλία με έναν άλλο νεαρό, τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ, που είχε χάσει τη μητέρα του από την επάρατο νόσο
Ο Τζον αγαπούσε το γράψιμο και τη ζωγραφική, με το σχολείο να τον αφήνει μάλλον αδιάφορο. Φοίτησε στο κολέγιο Καλών Τεχνών του Λίβερπουλ, αλλά δεν υπήρξε ποτέ συνεπής σπουδαστής. Εκεί γνώρισε την πρώτη του γυναίκα, τη Σίνθια Πάουελ, η οποία του χάρισε ένα παιδί, τον Τζούλιαν. Ο Τζον ζούσε για τη μουσική και τον Μάρτιο του 1957 ίδρυσε την πρώτη του μπάντα, τους Quarrymen, που πήρε το όνομά της από το σχολείο, όπου φοιτούσε. Έπαιζαν ένα είδος φολκ μουσικής με τζαζ και μπλουζ επιρροές.

Τον Ιούλιο του 1957 γνωρίζει τον Πολ ΜαΚάρτνεϊ, ο οποίος γίνεται μέλος του συγκροτήματος, αφού ο πατέρας του διαθέτει το υπόγειο του σπιτιού για τις πρόβες των Quarrymen.
Την εποχή αυτή ο Λένον γράφει και το πρώτο του τραγούδι «Hello Little Girl», που έγινε αργότερα επιτυχία με τους The Fourmost. Στο συγκρότημα καταφθάνει με συστάσεις του ΜακΚάρτνεϊ ο νεαρός κιθαρίστας Τζορτζ Χάρισον, που δίνει έναν πιο ροκ χαρακτήρα.
Οι Quarrymen μετονομάζονται σε «Johnny and the Moondogs», με τον Λένον να έχει τον πρώτο λόγο, αλλά να μην είναι ικανοποιημένος από τον ήχο τους.

Στα μέσα του 1959, η μπάντα του Λένον αλλάζει το όνομά της σε Beatles και αρχίζει εμφανίσεις στο Αμβούργο και στο κλαμπ του Λίβερπουλ, Cavern. Ήταν εκεί που τους ανακάλυψε ο Μπράιαν Έπσταϊν, ο πρώτος τους μάνατζερ, και το 1962 κυκλοφορούν το παρθενικό τους σινγκλ «Love me Do».

Οι Beatles εκτοξεύονται στην κορυφή και εν μια νυκτί μετατρέπονται σε ζωντανό θρύλο. Στα τραγούδια τους συνδυάζουν τη ρεαλιστική προσέγγιση και την εσωτερικότητα του Λένον, με την αισιόδοξη ματιά και το μελωδικό χάρισμα του ΜακΚάρτνεϊ. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Οι Μπιτλς ανάγουν το τρίλεπτο ποπ τραγούδι σε μορφή τέχνης.
Ο John Lennon είχε πει ότι είχε ένα όραμα όταν ήταν 12 χρονών. Eίδε έναν άνθρωπο να βγαίνει μέσα από μια φλεγόμενη πίτα και του είπε “Θα είστε οι Beatles με Α, όχι E”. Πολλοί τον πίστεψαν, αλλά ο Paul McCartney σε συνέντευξη που έδωσε το 1997 για τον δίσκο του “Flaming Pie” είπε ότι προφανώς ο John αστειευόταν..

Από την εποχή των Μπιτλς, ο Τζον Λένον είχε ξεκινήσει την προσωπική του μουσική διαδρομή. Με τη συμμετοχή της Γιόκο Όνο ηχογράφησε τρεις δίσκους με πειραματική μουσική. Μετά τη διάλυση των Beatles και μέχρι τη δολοφονία του το 1981 κυκλοφόρησε μια σειρά άλμπουμ, που δεν έφθαναν στο δημιουργικό ύψος της μουσικής των «Σκαθαριών», αλλά παρουσίαζαν μεγάλο ενδιαφέρον και είχαν απήχηση στο μουσικόφιλο κοινό.

Κορυφαία στιγμή υπήρξε αναμφισβήτητα όταν το 1971 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Imagine  και το ομώνυμο τραγούδι, που έγινε ο ύμνος του αντιπολεμικού κινήματος ενώ την ίδια χρονιά  ο Λένον μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και δεν θα επιστρέψει ποτέ στην Αγγλία.

Θα αντιμετωπίσει προβλήματα με το αμερικανικό κράτος. Ο πρόεδρος Νίξον έψαχνε τρόπους σαν τρελός για να τον απελάσει καθώς ο Τζόν Λένον  υπήρξε ένα από τα ηγετικά στελέχη του αντιπολεμικού κινήματος, που μαχόταν  τη συμμετοχή των Αμερικανών στο Βιετνάμ.


Τα περίφημα Bed In με τη Γιόκο Ονο έχουν μείνει στην ιστορία αφού προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη παρέμεινε για πολλούς μήνες πάνω στο κρεβάτι του δίπλα στη γυναίκα του τρελαίνοντας όλα τα ΜΜΕ για τις ευφάνταστες ιδέες του. Εκτός από τον Νίξον,  έχει μπει στο στόχαστρο των εκκλησιαστικών οργανώσεων. Το  1965 ανακάλυψε το LSD και λίγο μετά, τον Μάρτιο του 1965, δήλωσε σε μια δημοσιογράφο της Evening Standard ότι “Ο Χριστιανισμός θα συρρικνωθεί και θα πεθάνει...είμαστε πιο δημοφιλείς από τον Χριστό τώρα!” Η δήλωσή του αυτή έφερε μεγάλη αναστάτωση στις ΗΠΑ, ανέλαβε δράση η Κου Κλουξ Κλαν, που έκαιγε σε δημόσιους χώρους τους δίσκους των Beatles ενώ απειλούσε ότι θα τον δολοφονήσει.


Το 1973 χωρίζει από τη Γιόκο και τα φτιάχνει για δύο χρόνια με την κινέζα γραμματέα του Μέι Παγκ. Τον Νοέμβριο του 1974 θα εμφανιστεί για τελευταία φορά επί σκηνής, συμμετέχοντας σε μια συναυλία του Έλτον Τζον στη Νέα Υόρκη. Το 1975 επανασυνδέεται με τη Γιόκο Όνο και  παντρεύονται στο Γιβραλτάρ ενώ τον Οκτώβριο  θα γεννηθεί ο γιος τους Σον. Ο Τζον εγκαταλείπει τη μουσική για να αφιερωθεί στη φροντίδα του νεογέννητου παιδιού του. Πολλοί πάντως είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η διάλυση του ιστορικού συγκροτήματος οφείλεται εξ αιτίας της Γιόκο Ονο.

Πέντε χρόνια αργότερα θα επιστρέψει δυναμικά στη μουσική, με το διπλό άλμπουμ «Double Fantasy», που θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα της σύντομης, αλλά σπουδαίας καριέρας του
Στις 8 Δεκεμβρίου 1980 ο θαυμαστής του, Μαρκ Τσάπμαν , ο οποίος νωρίτερα είχε πάρει αυτόγραφο πάνω στο νέο άλμπουμ τον δολοφόνησε.


Ο Τζόν Λένον είχε δηλώσει λίγο καιρό πριν τη δολοφονία του σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει : «Να δείτε που θα πάω είτε από αεροπορικό ατύχημα, είτε από σφαίρα κάποιου τρελού θαυμαστή μου» .

Πρόσφατα ο Νίκος Μαστοράκης καλεσμένος στην εκπομπή Chart Show μίλησε για την γνωριμία του με τους Μπίτλς αποκαλύπτοντας πως όταν ο Τζόν Λένον  με την Yoko επισκέπτονταν την Ελλάδα, του ζητούσαν να τους πηγαίνει σε καφετζούδες και χαρτορίχτρες....

Το συγκλονιστικό ήταν , όπως ο ίδιος υποστήριξε, ότι μια από όλες αυτές, που δεν γνώριζε με ποιους μιλούσε, όταν διάβασε το χέρι του Λένον  του είπε ότι θα τον πυροβολήσουν όσο θα είναι σε ένα νησί. Ενώ το πρόγραμμα τους εκείνο το καλοκαίρι περιλάμβανε και επίσκεψη σε ένα Ελληνικό νησί, το ζευγάρι φοβήθηκε τόσο πολύ που ακύρωσε το ταξίδι του και επέστρεψε στην Αμερική.  

Λίγο διάστημα αργότερα έφυγε από την ζωή, όταν τον πυροβόλησαν στο Μανχάταν , που είναι νησί...



Δεν υπάρχουν σχόλια: