Social Icons

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Μια εξαιρετικά μοναδική φωνή που σίγησε νωρίς…Από την Χριστίνα Αλαμάνου



Η Amy Jade Winehouse, τραγουδίστρια και συνθέτρια, έγινε γνωστή για τα δυναμικά της contralto φωνητικά και τη μίξη διάφορων μουσικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων της σόουλ, τζαζ και Rhythm nBlues μουσικής σκηνής. 
Γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1983 και υπήρξε η μοναδική Βρετανίδα καλλιτέχνης η οποία κέρδισε πέντε βραβεία Γκράμι σε μία χρονιά, σύμφωνα με την έγκριση του Guinness World Records, και σύμφωνα με τη Sunday Times υπήρξε η πιο πλούσια μουσικός κάτω των τριάντα ετών το 2008. ‘
Η Amy μεγάλωσε στο Σάουθγκεϊτ του Λονδίνου και ήταν το νεότερο παιδί του Μίτσελ Γουάινχαουζ (Mitchell Winehouse), οδηγού ταξί και της Τζάνις Γουάινχαουζ (Janis Winehouse), φαρμακοποιού και είχε  ένα μεγαλύτερο αδερφό, τον Άλεξ.
Ο πατέρας της Μίτσελ συνήθιζε να τραγουδάει συνέχεια στο σπίτι, τραγουδώντας συχνά Frank Sinatra στη μικρή Έιμι, η οποία επίσης υιοθέτησε αυτή τη συνήθεια. Σε ηλικία 9 ετών η Είμι αντιμετωπίζει το χωρισμό των γονιών της και η γιαγιά της, Σύνθια πρότεινε να στείλει την Έιμι στην θεατρική σχολή Susi Earnshaw Theatre School για περισσότερη εξάσκηση.
Μόλις στα δέκα της χρόνια , η Γουάινχαουζ δημιούργησε το μικρό συγκρότημα Σουίτ εν Σόουρ (SweetnSour) με την παιδική της φίλη Τζούλιετ Άσμπάι (Juliette Ashby), αλλά το συγκρότημα αργότερα διασπάστηκε. Στη πορεία μένει  στη θεατρική σχολή Έρνσο για τέσσερα χρόνια, πριν από την πλήρη εξάσκησή της στην θεατρική σχολή Sylvia Youngs Theatre School,. Όμως  η Έιμι 14 ετών αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή έκανε μία τρύπα για σκουλαρίκι στη μύτη της. Με συμμαθητές της από την σχολή Sylvia Youngs Theatre School, εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο του σόου The Fast Show το 1997. Αργότερα, παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή BRIT στο Σέλχερστ (Selhurst) του Κρόιντον (Croydon). Επίσης, παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή του Σάουθγκέιτ (Southgate) και στη σχολή του Ασμόουλ (Ashmole).

Το ντεμπούτο άλμπουμ της Γουάινχαουζ Frank ήταν κριτικά επιτυχημένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, και προτάθηκε για βραβείο Mercury. To επόμενο άλμπουμ της Back To Black, που κυκλοφόρησε το 2006, προτάθηκε για έξι υποψηφιότητες των βραβείων Γκράμι και κέρδισε πέντε βραβεία, κατακτώντας το ρεκόρ για τις περισσότερες νίκες από γυναίκα καλλιτέχνιδα σε μία βραδιά, και κάνοντας έτσι την Γουάινχαουζ την πρώτη Βρετανίδα καλλιτέχνιδα η οποία κέρδισε πέντε βραβεία Γκράμι, συμπεριλαμβανομένων τριών βραβείων εκ των Μπιγκ Φορ (Big Four, μουσικός όρος για τα τέσσερα πιο σημαντικά βραβεία Γκράμι: βραβείο για τον Δίσκο Της Χρονιάς, βραβείο για την Ερμηνεία Της Χρονιάς, βραβείο για τον Καλύτερο Προτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη και βραβείο για το Τραγούδι Της Χρονιάς).
Στις 14 Φεβρουαρίου 2007, κέρδισε ένα βραβείο Brit, αυτό της Καλύτερης Βρετανίδας Γυναίκας Καλλιτέχνιδας, ενώ είχε προταθεί επίσης για το βραβείο Καλύτερου Βρετανικού Άλμπουμ.
Έχει αναγνωριστεί ως επιρροή για την ανάπτυξη της καριέρας πολλών γυναικών καλλιτέχνιδων της σόουλ μουσικής. Η Γουάινχαουζ έχει επιλεγεί ως μούσα από πολλούς διάσημους σχεδιαστές μόδας, όπως ο Καρλ Λάγκερφελντ.
Τα προβλήματα της τραγουδίστριας με τα ναρκωτικά και την εξάρτιση από το αλκοόλ, όπως και η αυτοκαταστροφική της συμπεριφορά, έχει γίνει θέμα σε πολλές εφημερίδες από το 2007. Αυτή και ο πρώην σύζυγός της, Blake Fielder-Civil, αντιμετώπιζαν νομικά προβλήματα.  Το 2008, η Γουάινχαουζ έρχεται αντιμέτωπη με μία σειρά από προβλήματα υγείας που κλόνισαν την καριέρα της.
Η Έιμι Γουάινχαουζ επρόκειτο να τραγουδήσει ζωντανά, για πρώτη φορά στην Αθήνα στα πλαίσια του Ejekt Festival φέτος το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 22 Ιουνίου 2011, αλλά μετά την εμφάνισή της στο Βελιγράδι, ακύρωσε τις εμφανίσεις της στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα, καθώς και τις υπόλοιπες εννέα εμφανίσεις της. Η Έιμι ζήτησε συγγνώμη από τους θαυμαστές της, καθώς, είπε χαρακτηριστικά, ότι αυτό ήταν το καλύτερο που έπρεπε να κάνει. Επίσης επέστρεψε πίσω στο κοινό την αμοιβή της για την εμφάνισή της στο Βελιγράδι.
Χθες το μεσημέρι, 23 Ιουλίου 2011 βρέθηκε νεκρή σπίτι της στο βόρειο Λονδίνο. Ο πατέρας της το 2007 είχε γράψει τον επικήδειο της δηλώνοντας ότι η κόρη του δεν πρόκειται να μακροημερεύσει. Ποιος στα αλήθεια μπορεί να ευθύνεται για αυτό το παιδί που μεγάλωσε ξαφνικά και γέρασε (ψυχικά) ενώ δεν πρόλαβε να αγγίξει τα 30της χρόνια;…
Ήταν ένα αστέρι που έσβησε νωρίς, μόλις στα 27 της χρόνια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: