Social Icons

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Το διατηρητέο … που δεν διατηρήθηκε ποτέ!



Από την Ιωάννα Φυλακτού

Το ερειπωμένο νεοκλασικό της οδού Πατησίων δεν θυμίζει σε τίποτα την οικία όπου έμεινε η μεγάλη ντίβα Μαρία Κάλλας με τη μητέρα και τη μεγαλύτερη αδερφή της από το 1939 έως και το 1945, όποτε και έφυγε για τη Νέα Υόρκη.

Το επιβλητικό νεοκλασικό, έκτασης 1590 τ.μ., κατασκευάστηκε το 1925, σε σχέδια του αρχιτέκτονα καθηγητή Κωνσταντίνου Κιτσίκη. Το 1950 το νεοκλασικό αγοράστηκε από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και το 1989 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο. Από τότε έως σήμερα κανείς δεν έχει όπως φαίνεται  ενδιαφερθεί νια την αναπαλαίωση του. Έως το 1999 λειτουργούσε ως κέντρο εκπαίδευσης, ωστόσο ο σεισμός της ίδιας χρονιάς ερείπωσε τον χώρο και οι επισκευές για την αποκατάσταση δεν ξεκίνησαν ποτέ.  



Το κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων αρ.61 και Σκαραμαγκά είχε καταληφθεί στις 19 Μαρτίου 2009 από άτομα του αναρχικού χώρου, που το χρησιμοποιούσαν κυρίως ως στέκι και λιγότερο ως χώρο διαμονής.

Εχθές το πρωί η ΕΛΑΣ., προχώρησε στην εκκένωση της κατάληψης Σκαραμαγκά έπειτα από εντολή της Εισαγγελίας Αθηνών με σκοπό την αποβολή των ενεργούντων την κατάληψη ατόμων και την παράδοση του κτιρίου στο νομικό εκπρόσωπό .

Κατά την έρευνα εντός αυτού βρέθηκαν πλήθος ηλεκτρονικών υπολογιστών (οθονών, κεντρικών μονάδων και πληκτρολογίων) και διακομιστής ίντερνετ. Ειδικότερα στους ορόφους του κτιρίου βρέθηκαν: Δεκαπέντε (15) οθόνες Η/Υ, Είκοσι (20) κεντρικές μονάδες Η/Υ , Δώδεκα (12) πληκτρολόγια Η/Υ, Δύο (2) σκληροί δισκοί Η/Υ, Ένας (1) σαρωτής Η/Υ, Ένας (1) διακομιστής ίντερνετ , Ένας (1) εκτυπωτής Η/Υ.

Τα αντικείμενα κατασχέθηκαν και εξετάζεται η νομιμότητα της κατοχής τους ενώ κατά την διάρκεια της έρευνας παρουσιάστηκε ημεδαπός, ο οποίος ανέφερε ότι είναι διαχειριστής του υπό κατάληψη κτιρίου, ο οποίος και συνελήφθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: