Social Icons

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ο μακελάρης της Νορβηγία

 Από την Τζίνα Αλεξάκη

Η απώλεια καθενός από τα θύματα «αποτελεί μια τραγωδία», δήλωσε φανερά συγκινημένος ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας κατά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό του Όσλο στη μνήμη των 92 νεκρών του μακελειού της Παρασκευής στη νορβηγική πρωτεύουσα και στο νησί Οτόγια.
Συγκλονισμένος για την τραγωδία στη Νορβηγία εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Κάρολος Παπούλιας, ενώ ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Jens Stoltenberg.

Ημέρα εθνικού πένθους υπήρξε για τη Νορβηγία  η Κυριακή , για τα 93 θύματα της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης (ένα ακόμα θύμα υπέκυψε την Κυριακή στα τραύματά του) προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο 32χρονος δολοφόνος ομολόγησε στην αστυνομία ότι αυτός έκανε τις δύο επιθέσεις, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είχε συνεργούς και έδρασε μόνος του.
Η αστυνομία στο Οσλο ανακοίνωσε ότι ο Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ θα οδηγηθεί τη Δευτέρα στον δικαστή, αρμόδιο να αποφασίσει την παράταση της κράτησής του έως ότου γίνει η δίκη για τις ανθρωποκτονίες.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στη Νορβηγία, «η παράταση της κράτησης αφορά χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, το οποίο όμως είναι ανανεώσιμο». Πάντως, από την αστυνομία στο Όσλο δεν ανακοινώθηκε  οτιδήποτε σχετικό με τη διανοητική κατάσταση του μακελάρη  Μπέριγκ Μπρέιβικ.
«Ομολόγησε τις πράξεις του, την βομβιστική επίθεση στο Όσλο και την επίθεση στο νησί Οτόγια, παρότι δεν δηλώνει ένοχος», δήλωσε ο εκτελών χρέη επικεφαλής της αστυνομίας, Σβέινουνγκ Σπόνχαιμ, σε συνέντευξη Τύπου για τον Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση. «Υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος του, αλλά η αστυνομία πρέπει να διασταυρώσει τα όσα λέει. Κάποιες από τις μαρτυρίες (των επιζησάντων της επίθεσης) στο νησί μας κάνουν να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο δράστης ήταν ένας». Ο Σπόνχαιμ είπε, πάντως, ότι η αστυνομία δεν έχει άλλους υπόπτους για τη διπλή επίθεση της Παρασκευής από την οποία σκοτώθηκαν 93 άνθρωποι, 97 τραυματίστηκαν και αρκετοί αγνοούνται. Ο 32χρονος Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ είπε στην αστυνομία ότι ήθελε «να πλήξει την κοινωνία, τα θεμέλιά της και τον τρόπο που κυβερνάται» τόνισε ο δικηγόρος του, Γκέιρ Λίπεσταντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK. Παράλληλα ο δικηγόρος του φερόμενου ως δράστη των φονικών επιθέσεων Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ προσέθεσε ότι ο πελάτης του αναγνωρίζει τις πράξεις του, αλλά πιστεύει ότι «δεν έκανε τίποτε το αξιόμεμπτο».
Ο Λίπεσταντ είπε ότι ο πελάτης του ενδέχεται να δώσει ο ίδιος περισσότερες πληροφορίες τη Δευτέρα κατά την κατάθεσή του, που έχει ζητήσει να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Ο Μπρέιβικ πρόκειται, μάλιστα, να εξεταστεί από γιατρό της αστυνομίας πριν καταθέσει.
«Διάβαζα στο ίντερνετ τις εφημερίδες και ξαφνικά είδα το όνομά του και τη φωτογραφία του στο δίκτυο», δήλωσε ο πατέρας του δράστη των δύο αιματηρών επιθέσεων Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ στην εφημερίδα Verdens Gang.
Εν τω μεταξύ, η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ δημοσίευσε αντιισλαμικό μανιφέστο 1.500 σελίδων λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις. «Το μανιφέστο αυτό δημοσιεύτηκε την ημέρα που έγιναν τα γεγονότα», δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας του Όσλο Σβέινουνγκ Σπόνχαϊμ σε συνέντευξη Τύπου. «Έχουμε επιβεβαίωση γι αυτό», προσέθεσε. Οι φόνοι θα προσελκύσουν την προσοχή στο μανιφέστο, το οποίο ονομάζεται «2083-Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας».
Ωστόσο, στο Όσλο ανακοινώνεται στα ΜΜΕ ότι, «ένας εγκληματολόγος της Σκότλαντ Γιάρντ πρόκειται να συνδράμει την αστυνομία του Οσλο στο έργο της διαλεύκανσης των συνθηκών, κάτω απ τις οποίες 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους». Ταυτόχρονα, ανακοινώνεται ότι «ανταλλάσσονται ήδη πληροφορίες της νορβηγικής αστυνομίας και με το δίκτυο της Ιντερπολ».
Ο 32χρονος, σε βάρος του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τη διπλή φονική επίθεση στη Νορβηγία, χαρακτηρίζει «στυγερές, αλλά απαραίτητες», σύμφωνα με το δικηγόρο του, Γκήαρ Λίπσταντ, τις πράξεις του. «Είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά θεωρούσε ότι ταυτοχρόνως ήταν απαραίτητες», δήλωσε στο TV2 , ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του φερόμενου ως δράστη, της «χειρότερης σφαγής που έγινε στη Νορβηγία μετά από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», όπως έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του νορβηγικού Τύπου. 
Παράλληλα, ένα βίντεο, το οποίο ανέβηκε στο YouTube και υποκινεί σε έναν «πόλεμο» κατά του Ισλάμ, δείχνει φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη των πολύνεκρων επιθέσεων στο Όσλο, ο οποίος φοράει ένα αδιάβροχο και κρατάει ένα αυτόματο όπλο. Οι φωτογραφίες εμφανίζονται στο τέλος του σχεδόν 12λεπτης διάρκειας βίντεο με τον τίτλο «Ιππότες Σταυροφοριών 2083».
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: